banner_a.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

V Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals

 

Les V Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals s’han presentat el dia 16 de gener al Restaurant Sol Blanc, amb la presència de xefs dels 4 establiments que hi prenen part, Jaume Font (Sa Punta), Jordi Vallespí (La Pahissa del Mas Pou), Joan Carles Sànchez (Es Portal Hotel Gastronòmic) i Jordi Ribas (Sol Blanc).

Aquesta 5a edició de les Jornades gastronòmiques de la tòfona s’allargarà fins a mitjans de febrer.

A l’acte hi han assistit representants del celler Titiana i del celler Mas Geli, que juntament amb el celler Mas Oller, col·laboren amb les jornades. També hi han estat presents Iolanda Bustos, de La Calèndula, i Toni Vallory, en representació de Girona Bons Fogons.

‘Aquesta està essent una temporada complicada per a la tòfona, igual que l’any passat. El clima no ha ajudat gens i n’hi ha poca i el preu s’ha disparat. Actualment

el preu de la tòfona oscil·la però pot arribar als 1.200 o 1.500 euros’ ha explicat Jordi Ribas, amfitrió de la presentació.

Durant la presentació s’ha pogut fer un tast d’un arròs de l’Estany de Pals amb pop i salsitxa acompanyat amb tòfona i també xuixo amb crema tofonada, acompanyat de vi

i cava dels cellers col·laboradors.

La proposta gastronòmica és diferent a cada restaurant i en conjunt es poden tastar una trentena de plats diferents elaborats amb tòfona.

També s’ofereix la possibilitat d’afegir tòfona a plats habituals de la carta de cada restaurant. Amb aquesta fórmula es busca que la tòfona sigui un element gastronòmic

de gran qualitat més que no pas considerar-la com un ingredient principal.

 

Els plats

Amb aquestes propostes es facilita que més gent hi tingui més accés, sobretot en un any en què l’escassesa de tòfona n’ha fet pujar el preu. Aquesta és la segona temporada que el clima advers fa que la producció de tòfona hagi estat per sota del que sol ser habitual.

Tots els restaurants presenten una proposta d’arròs de Pals amb tòfona:

Arròs sec amb salsitxes, foie i tòfona (Sol Blanc)

Arròs Carnaroli de l'Estany de Pals cremós de cap i pota amb mongetes de Santa Pau, fonoll i tòfona (Pahissa del Mas Pou)

Arròs cremós de ceps, botifarra negra i tòfona (Sa Punta)

Arròs Carnaroli de l’Estany de Pals amb sofregit fosc, trompetes de la mort i formatge El Set de Mas Marcè amb tòfona (Es Portal)

 

Altres plats amb tòfona que es podran tastar durant aquestes jornades:

Carxofes, naps i tòfona

Terrina de carn d'olla amb tòfona

Escudella barrejada amb tòfona

Galantina de gallina i papada Duroc, favetes escabetxades, tocs picants, emulsió a la llauna i tòfona

Ous cuits amb clova, patata escalivada, tòfona i julivertada

Caneló de pollastre de pagès amb carbassa, taronja, fondo de rostit i tòfona

Encenalls de foie gras i de tòfona sobre el seu cruixent

Medallons de filet de vedella amb tòfona

Caneló d'ànec amb crema de foie gras tofonada

Escrita farcida de carbassó, patata i tòfona amb crema de porros

Platillo d’ escarxofes amb botifarra de perol i ou ecològic escumat a baixa temperatura

Secret de porc ibèric confitat amb, puré de patata trufada i albergínia fumada amb reducció de vi negre de l’Empordà

 

Cellers col·laboradors

Mas Oller és una finca històrica situada al municipi de Torrent (Baix Empordà) que basa el seu treball en la recuperació de la tradició vinícola de l’Empordà amb una interpretació moderna del concepte del vi. Produeix tres varietats negres Garnatxa, Syrah i Cabernet Sauvignon i dues varietats blanques, Picapoll i Malvasia de Sitges.

Mas Geli, amb les vinyes situades a les Serres de Pals, en un terreny amb sols sorrencs produeix les varietats Lledoner negre, blanc i roig i samsó negre i blanc. També amb vinyes recuperades de la varietat Subirat parent, un tipus de malvasia.

Els Titiana (Maresme) busquen la puresa total, radical. Cultiven raïms de les varietats Chardonnay, Pinot Noir i Pansa Blanca. No es fan cupatges de zones i varietats diferents. Son parcel·les concretes que s’han d’expressar i equilibrar en solitari.

 

Aquesta proposta gastronòmica forma part d’un cicle de jornades que finalitzarà el proper mes de març amb la celebració de les jornades gastronòmiques del foie. Les jornades les organitzen sis restaurants de la zona de Pals i Regencós: Sa Punta, Pahissa del Mas Pou, Es Portal Hotel Gastronòmic, Sol Blanc, La Calèndula i Vicus. En les jornades actuals hi prenen part els 4 primers establiments.

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

Aquest divendres comença la Setmana Sense Fum 2018

Llegiu-ne més...

El mercat de Palafrugell promociona els seus productes amb la primera jornada gastronòmica “Tasta el mercat

Una representació de 12 parades del mercat diari de Palafrugell oferiran els seus productes de venda habitual i derivats, cuinats al moment, per al gaudi dels assistents a l’esdeveniment.

Llegiu-ne més...

Doble escala de creuers al port de Palamós amb el Seabourn Encore i l'Star Pride

El port de Palamós rep la primera doble escala de creuers de la temporada amb 750 passatgers que ajudaran a impulsar l’arribada de turisme en temporada baixa a la Costa Brava

Llegiu-ne més...

Premis del Carroussel Costa Brava- Festes de Primavera de Palafrugell

La colla EKSI!!! guanya el Carnaval de Carnavals amb “Fantasia del Vent”

Llegiu-ne més...

Comunicat sobre la retirada de formatge Reblochon fabricat a França

Llegiu-ne més...

Més de 250 activitats especials per celebrar el Dia i la Nit dels Museus a Catalunya

La celebració comença el divendres 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i s’allargarà al dissabte 19 amb la Nit dels Museus.

Llegiu-ne més...

#CatalanFood, xefs i productes junts per mostrar internacionalment la potència de l'agroalimentació catalana

Aquest vídeo,  que es distribuirà internacionalment amb les actuacions de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) del Departament d’Agricultura, compta amb una representació dels cuiners més reconeguts, entre d’altres, dels xefs Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca o Paco Pérez

Llegiu-ne més...

Mig centenar d’il·lustradors pintaran espais de l’Hospital de Palamós i el CAP de Palafrugell

El projecte tindrà lloc a finals de juny i serà coordinat per AcompanyArt i Ignasi Blanch 

Llegiu-ne més...