banner_a.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

V Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals

 

Les V Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals s’han presentat el dia 16 de gener al Restaurant Sol Blanc, amb la presència de xefs dels 4 establiments que hi prenen part, Jaume Font (Sa Punta), Jordi Vallespí (La Pahissa del Mas Pou), Joan Carles Sànchez (Es Portal Hotel Gastronòmic) i Jordi Ribas (Sol Blanc).

Aquesta 5a edició de les Jornades gastronòmiques de la tòfona s’allargarà fins a mitjans de febrer.

A l’acte hi han assistit representants del celler Titiana i del celler Mas Geli, que juntament amb el celler Mas Oller, col·laboren amb les jornades. També hi han estat presents Iolanda Bustos, de La Calèndula, i Toni Vallory, en representació de Girona Bons Fogons.

‘Aquesta està essent una temporada complicada per a la tòfona, igual que l’any passat. El clima no ha ajudat gens i n’hi ha poca i el preu s’ha disparat. Actualment

el preu de la tòfona oscil·la però pot arribar als 1.200 o 1.500 euros’ ha explicat Jordi Ribas, amfitrió de la presentació.

Durant la presentació s’ha pogut fer un tast d’un arròs de l’Estany de Pals amb pop i salsitxa acompanyat amb tòfona i també xuixo amb crema tofonada, acompanyat de vi

i cava dels cellers col·laboradors.

La proposta gastronòmica és diferent a cada restaurant i en conjunt es poden tastar una trentena de plats diferents elaborats amb tòfona.

També s’ofereix la possibilitat d’afegir tòfona a plats habituals de la carta de cada restaurant. Amb aquesta fórmula es busca que la tòfona sigui un element gastronòmic

de gran qualitat més que no pas considerar-la com un ingredient principal.

 

Els plats

Amb aquestes propostes es facilita que més gent hi tingui més accés, sobretot en un any en què l’escassesa de tòfona n’ha fet pujar el preu. Aquesta és la segona temporada que el clima advers fa que la producció de tòfona hagi estat per sota del que sol ser habitual.

Tots els restaurants presenten una proposta d’arròs de Pals amb tòfona:

Arròs sec amb salsitxes, foie i tòfona (Sol Blanc)

Arròs Carnaroli de l'Estany de Pals cremós de cap i pota amb mongetes de Santa Pau, fonoll i tòfona (Pahissa del Mas Pou)

Arròs cremós de ceps, botifarra negra i tòfona (Sa Punta)

Arròs Carnaroli de l’Estany de Pals amb sofregit fosc, trompetes de la mort i formatge El Set de Mas Marcè amb tòfona (Es Portal)

 

Altres plats amb tòfona que es podran tastar durant aquestes jornades:

Carxofes, naps i tòfona

Terrina de carn d'olla amb tòfona

Escudella barrejada amb tòfona

Galantina de gallina i papada Duroc, favetes escabetxades, tocs picants, emulsió a la llauna i tòfona

Ous cuits amb clova, patata escalivada, tòfona i julivertada

Caneló de pollastre de pagès amb carbassa, taronja, fondo de rostit i tòfona

Encenalls de foie gras i de tòfona sobre el seu cruixent

Medallons de filet de vedella amb tòfona

Caneló d'ànec amb crema de foie gras tofonada

Escrita farcida de carbassó, patata i tòfona amb crema de porros

Platillo d’ escarxofes amb botifarra de perol i ou ecològic escumat a baixa temperatura

Secret de porc ibèric confitat amb, puré de patata trufada i albergínia fumada amb reducció de vi negre de l’Empordà

 

Cellers col·laboradors

Mas Oller és una finca històrica situada al municipi de Torrent (Baix Empordà) que basa el seu treball en la recuperació de la tradició vinícola de l’Empordà amb una interpretació moderna del concepte del vi. Produeix tres varietats negres Garnatxa, Syrah i Cabernet Sauvignon i dues varietats blanques, Picapoll i Malvasia de Sitges.

Mas Geli, amb les vinyes situades a les Serres de Pals, en un terreny amb sols sorrencs produeix les varietats Lledoner negre, blanc i roig i samsó negre i blanc. També amb vinyes recuperades de la varietat Subirat parent, un tipus de malvasia.

Els Titiana (Maresme) busquen la puresa total, radical. Cultiven raïms de les varietats Chardonnay, Pinot Noir i Pansa Blanca. No es fan cupatges de zones i varietats diferents. Son parcel·les concretes que s’han d’expressar i equilibrar en solitari.

 

Aquesta proposta gastronòmica forma part d’un cicle de jornades que finalitzarà el proper mes de març amb la celebració de les jornades gastronòmiques del foie. Les jornades les organitzen sis restaurants de la zona de Pals i Regencós: Sa Punta, Pahissa del Mas Pou, Es Portal Hotel Gastronòmic, Sol Blanc, La Calèndula i Vicus. En les jornades actuals hi prenen part els 4 primers establiments.

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

La Fundació Vila Casas mostra a Can Mario el treball de Xavier Escribà

Llegiu-ne més...

V Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals

Llegiu-ne més...

La cuina de l’Empordanet organitza aquest dimarts 5 de desembre la “Boti-Farra per la llibertat”

Llegiu-ne més...

Vins i Licors Grau inverteix 3,5 milions per ampliar i millorar les seves instal·lacions

Llegiu-ne més...

La segona edició de Som Cultura presenta seixanta experiències culturals genuïnes

Llegiu-ne més...

El llibre “Dòlmens, menhirs i coves”, editat per la Revista del Baix Empordà, es presenta a Cassà de la Selva

Llegiu-ne més...

Dissabte arrenca la Carbonera de Forallac, que enguany celebra el seu 25è aniversari

Llegiu-ne més...

“Cuina de tardor i bombolles”, la nova proposta de la Cuina de l’Empordanet

Llegiu-ne més...