banner_e.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

La Fundació Vila Casas mostra a Can Mario el treball de Xavier Escribà


Can Mario dedica la sala gran i una de les sales petites a Xavier Escribà (París, 1969), resident a l’Empordà, amb una selecció d’una trentena de peces. La seva obra es caracteritza per una voluntat de “transgredir” els límits de la pintura tradicional i d’experimentar amb dos únics ingredients, la pintura acrílica i la tela de lli. Durant la presentació de l’exposició als mitjans de comunicació que va tenir lloc el 18 de desembre el mateix artista va explicar que “comença per un procediment pictòric que no sap mai com acabarà”. Durant el procés, la tela va agafant volum fins a convertir-se en una vertadera escultura, acolorida amb colors primaris. A vegades es cargola sobre si mateixa, es plega, es clava o se superposa. Malgrat tot, per a Escribà continuen essent “objectes pictòrics i pintura sobre tela” que mantenen sempre el lligam amb la paret, ja sigui tocant-la o des de la distància.

La mostra recull peces creades des del 2002, com ara “Cara i creu pictòric”, fins arribar al 2017 amb “Llibertat”, l’única obra inèdita que es pot veure a la mostra i també la més recent. L’artista considera que durant aquest període no ha viscut una gran transformació artística, sinó que més aviat les obres han anat “fluint”. Totes elles tenen un mateix fil conductor, com és el procés creatiu i la pintura, amb les que busca explicar a l’espectador aquesta experiència.

A “Éloge de l’amour” es resumeixen “tots els camins que ha explorat i que continua explorant” l’artista en el camp de la pintura. Per Clarie Cayla, parella de l’artista i una de les comissàries de la mostra juntament amb Glòria Bosch, el seu treball traspua “llibertat, amor i curiositat” sense perdre de vista l’experiència de l’espectador.

Una part indispensable d’aquest treball expositiu ha estat l’elaboració d’un catàleg amb la participació de 17 persones properes a Escribà que han escrit el que la seva obra els transmet. Provenen de professions ben diferents, com ara músics, professors o científics, i són de diferents procedències geogràfiques. Ha estat una “aventura interessant”, segons admet l’artista, que li ha permès utilitzar la seva obra com a mirall. En un costat, se situa l’artista i en l’altre, l’espectador que la rep. Gràcies a les seves aportacions, ha pogut dividir el conjunt de l’obra en “famílies” que després s’han mostrat a l’exposició. El catàleg de la mostra inclou els escrits que li han dedicat a l’artista.

Xavier Escribà va exposar per primer cop a l’Institut Françès de Barcelona el 1990 i des de llavors ha anat guanyant projecció internacional, especialment a França, país on va néixer i on va viure durant uns anys. Ha exposat a galeries de Suïssa, Brasil, EUA o Bèlgica, entre d’altres indrets. No s’identifica amb cap corrent artístic concret però admet que li ha interessat el moviment francès del “support-surfaces” de finals de la dècada dels anys seixanta. La mostra de Can Mario es podrà visitar fins al 13 de maig d’aquest any.

Xita Fornt presenta “La bellesa de la figura humana”

A la Sala Empordà de Can Mario, finalment, es pot veure també una mostra de l’obra de Xita Fornt titulada “La bellesa de la figura humana”. Conxita Fornt (Barcelona, 1934) es va especialitzar en art a l’Escola Eina entre els anys 1981 i 1983 al costat d’Albert Ràfols-Casamada, Francesc Artigau, Javier Serra de Rivera, Francesc Todó, Sergi Aguilar, Ernest Fontecillas o Patricio Vélez. Des d’un inici figuratiu, el seu treball desemboca en un univers de formes abstractes per tal d’arribar a copsar tot allò que no té forma i que conviu amb elements tangibles dins d’un espai que emana lirisme, color i llum. En els últims anys, però, s’ha centrat en l’estudi de la figura humana. Una prova d’això és aquesta mostra on es poden veure diferents creacions amb cossos nusos i sinuosos, i que es podrà veure fins al 20 de maig. L’autora explica que intenta buscar “l’equilibri entre la figuració i l’abstracció” en cadascuna de les obres.

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

La Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós portarà, un any més, la millor música marinera al parc de l’Arbreda

Aquest reconegut concert d’havaneres tindrà lloc, en la seva 37ª edició, demà dimarts 14 d’agost, a partir de les 22h.

La mostra convertirà, un any més, l’Arbreda de Palamós en el veritable “palau de l’havanera” amb la participació dels grups Port Bo, Peix Fregit, Arjau i Neus Mar.

Llegiu-ne més...

18a Trobada Vaporista de la Vall d'Aro el proper diumenge 12 d'agost amb la circulació de diversos minitrens d'arreu de Catalunya

Totes les activitats són gratuïtes a l’entorn del Parc de l’Estació de Castell d’Aro

Llegiu-ne més...

El monestir de Sant Pere de Rodes programa a l'estiu l'activitat "Nit de Vins" per conèixer el passat vinícola del conjunt monumental

Cada dijous, es programa una visita per conèixer l’antic art dels monjos de fer vi que inclou un tast de vins de cellers de la DO Empordà i una degustació de productes d’El Port de la Selva

Llegiu-ne més...

Sant Antoni celebra la Milla Urbana, escenari del Campionat de Catalunya

La cursa s’emmarca dins de la jornada esportiva solidària que recapta fons per curar l’Atàxia de Friedreich, una malaltia poc comuna que pateix una veïna de Calonge i Sant Antoni

Llegiu-ne més...

L’humor de Peyu enceta demà la festa major d’Esclanyà

Llegiu-ne més...

Aquest pròxim cap de setmana Sant Joan s’omple d’activitats per a celebrar la Festa Major

El programa s’obrirà dissabte 4 d’agost, a les 19 h, amb una conferència col·loqui sobre la recuperació, aquest proper mes de setembre, de la popular Festa del Pedal.

Llegiu-ne més...

Sant Antoni dedica la Cantada d’Havaneres i Boleros a Ricard Viladesau

La quarta edició d’aquesta cantada revalida l’aposta per dues nits de concerts

Llegiu-ne més...

Novetat editorial: “Palafrugell. Racons i raons amb història”, de Ramir Lacasa

La presentació tindrà lloc el proper divendres 20 de juliol a les vuit del vespre al Museu del Suro de Palafrugell

Llegiu-ne més...