banner_c.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

La Fundació Vila Casas mostra a Can Mario el treball de Xavier Escribà


Can Mario dedica la sala gran i una de les sales petites a Xavier Escribà (París, 1969), resident a l’Empordà, amb una selecció d’una trentena de peces. La seva obra es caracteritza per una voluntat de “transgredir” els límits de la pintura tradicional i d’experimentar amb dos únics ingredients, la pintura acrílica i la tela de lli. Durant la presentació de l’exposició als mitjans de comunicació que va tenir lloc el 18 de desembre el mateix artista va explicar que “comença per un procediment pictòric que no sap mai com acabarà”. Durant el procés, la tela va agafant volum fins a convertir-se en una vertadera escultura, acolorida amb colors primaris. A vegades es cargola sobre si mateixa, es plega, es clava o se superposa. Malgrat tot, per a Escribà continuen essent “objectes pictòrics i pintura sobre tela” que mantenen sempre el lligam amb la paret, ja sigui tocant-la o des de la distància.

La mostra recull peces creades des del 2002, com ara “Cara i creu pictòric”, fins arribar al 2017 amb “Llibertat”, l’única obra inèdita que es pot veure a la mostra i també la més recent. L’artista considera que durant aquest període no ha viscut una gran transformació artística, sinó que més aviat les obres han anat “fluint”. Totes elles tenen un mateix fil conductor, com és el procés creatiu i la pintura, amb les que busca explicar a l’espectador aquesta experiència.

A “Éloge de l’amour” es resumeixen “tots els camins que ha explorat i que continua explorant” l’artista en el camp de la pintura. Per Clarie Cayla, parella de l’artista i una de les comissàries de la mostra juntament amb Glòria Bosch, el seu treball traspua “llibertat, amor i curiositat” sense perdre de vista l’experiència de l’espectador.

Una part indispensable d’aquest treball expositiu ha estat l’elaboració d’un catàleg amb la participació de 17 persones properes a Escribà que han escrit el que la seva obra els transmet. Provenen de professions ben diferents, com ara músics, professors o científics, i són de diferents procedències geogràfiques. Ha estat una “aventura interessant”, segons admet l’artista, que li ha permès utilitzar la seva obra com a mirall. En un costat, se situa l’artista i en l’altre, l’espectador que la rep. Gràcies a les seves aportacions, ha pogut dividir el conjunt de l’obra en “famílies” que després s’han mostrat a l’exposició. El catàleg de la mostra inclou els escrits que li han dedicat a l’artista.

Xavier Escribà va exposar per primer cop a l’Institut Françès de Barcelona el 1990 i des de llavors ha anat guanyant projecció internacional, especialment a França, país on va néixer i on va viure durant uns anys. Ha exposat a galeries de Suïssa, Brasil, EUA o Bèlgica, entre d’altres indrets. No s’identifica amb cap corrent artístic concret però admet que li ha interessat el moviment francès del “support-surfaces” de finals de la dècada dels anys seixanta. La mostra de Can Mario es podrà visitar fins al 13 de maig d’aquest any.

Xita Fornt presenta “La bellesa de la figura humana”

A la Sala Empordà de Can Mario, finalment, es pot veure també una mostra de l’obra de Xita Fornt titulada “La bellesa de la figura humana”. Conxita Fornt (Barcelona, 1934) es va especialitzar en art a l’Escola Eina entre els anys 1981 i 1983 al costat d’Albert Ràfols-Casamada, Francesc Artigau, Javier Serra de Rivera, Francesc Todó, Sergi Aguilar, Ernest Fontecillas o Patricio Vélez. Des d’un inici figuratiu, el seu treball desemboca en un univers de formes abstractes per tal d’arribar a copsar tot allò que no té forma i que conviu amb elements tangibles dins d’un espai que emana lirisme, color i llum. En els últims anys, però, s’ha centrat en l’estudi de la figura humana. Una prova d’això és aquesta mostra on es poden veure diferents creacions amb cossos nusos i sinuosos, i que es podrà veure fins al 20 de maig. L’autora explica que intenta buscar “l’equilibri entre la figuració i l’abstracció” en cadascuna de les obres.

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

Gran ambient a l’Aplec de Santa Coloma de Fitor 2018

Llegiu-ne més...

Una àmplia delegació de joves de Rheda-Wiedenbrück visita aquesta setmana la ciutat agermanada de Palamós

Es tracta d'una seixantena de joves de 15 a 18 anys d’aquesta ciutat alemanya, que son membres del club de bàsquet DJK-Rheda i l’Associació Amics de Palamós.

Llegiu-ne més...

Torroella de Montgrí-l'Estartit-Illes Medes, novament escollida com a exemple de destinació turística sostenible a Europa

Llegiu-ne més...

Sant Antoni estrena la primera edición del Concurs de Teatre Amateur Arturo Mundet

Llegiu-ne més...

30 nous llits hidràulics per a Palamós Gent Gran

S’ha signat  un conveni de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Llegiu-ne més...

La XII Fira de la Poma d’Ullà canvia de lloc i amb novetats

Llegiu-ne més...

Encesa de la XXVI Carbonera de Forallac

Llegiu-ne més...

“Es Niu” torna als restaurants de Palafrugell

Llegiu-ne més...