banner_c.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

Gran èxit de la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic a Ca la Pruna de PalsLa sala d’actes de Ca la Pruna de Pals va quedar petita el matí del dissabte 7 d’abril per a la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats a “Estraperlo i contraban” i “L’arròs i la seva cuina”, respectivament. Prop d’un centenar de persones van assistir a l’acte, que va comptar amb les intervencions de Gerard Xarles i Lluís Molinas, editor i coordinador de les publicacions, del gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega i de Lluís i Anna Pérez Cansell, del celler Mas Geli de les Serres de Pals. Va cloure la presentació l’alcalde de Pals, Sergi Brull i Costa.

Gratament sorprès per la gran afluència de gent, Brull va voler agrair especialment a la publicació la difusió i promoció està fent de l’arròs de Pals coincidint amb el 25è aniversari de la promoció gastronòmica “Pals i la cuina de l’arròs”, mentre que Gerard Xarles, editor de Revista del Baix Empordà, va donar les gràcies als col·laboradors que fan possible l’existència d’ambdues publicacions i va voler retre homenatge als cuiners empordanesos “que ens porteu les vostres receptes perquè les publiquem i ens expliqueu les vostres aventures darrera els fogons”, felicitant-los “per fer de la gastronomia de casa nostra una eina d’atracció turística, social i cultural de primer nivell. És cert que teniu un gran territori al darrera, que teniu també uns molt bons productors, i que a més disposeu d’una gran varietat de productes d’immillorable qualitat. Però també es cert que els restauradors empordanesos heu sabut aprofitar totes aquestes qualitats per vestir els millors plats que es puguin gaudir al voltant d’una taula i heu fet realitat allò que va dir l’escriptor Pla: ‘La cuina d’un país és el seu paisatge posat a la cassola”.

Seguidament, tots els assistents van poder degustar la nova anyada de vins Mas Geli de les Serres de Pals, que malgrat comptar amb només cinc anys d’existència ja és un dels cellers baixempordanesos amb més projecció de la Denominació d’Origen Empordà.

 

El número 60 de Revista del Baix Empordà viatja en aquesta edició als difícils anys de la postguerra espanyola, una època de crisi i greus mancances que van motivar l’aparició de formes il·lícites de guanyar-se la vida L’estraperlo i el contraban van ser, en bona mesura, el salvavides de gent de tota classe i condició, tot i que de classes preferentment humils, que en les dures condicions de vida posteriors a la Guerra Civil es saltaven la llei per aconseguir  uns ingressos extres per suplir la migrada economia familiar, una activitat farcida d’anècdotes divertides però també de successos tràgics i situada, en paraules de Lluís Molinas, “entre la picaresca i el drama”. La publicació es completa, com sempre, amb diferents articles independents sobre temes diversos d’arreu de la comarca, deixant escrita, mica en mica, la història del Baix Empordà, entre els que destaquen dos textos de l’historiador de Pals Narcís Subirana, “El mas Pou i el Molinet”, que documenta la història d’un mas de més de 665 anys d’història que ara veu perillar el seu nom, i “El cultiu i la prohibició de sembrar l’arròs a Pals”.

Precisament d’arròs en va parlar abastament, el reconegut gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega, recordant que “l’arròs és el principal aliment del món dels últims 5.000 anys, per davant del blat”. Fàbrega va explicar les principals maneres de cuinar aquesta gramínia al llarg de la història tant entre els pobles mediterranis com en d’altres països del món, assegurant que a l’Edat Mitjana no es preparava tal i com el mengem ara, sinó que es tractava d’un plat dolç. Fàbrega va cloure la seva intervenció fent una defensa aferrissada de l’arròs per excel·lència de la cuina catalana, l’arròs a la cassola, que en molts llocs s’està perdent en benefici d’altres plats procedents d’altres països, com el risotto, o de deformacions de receptes tradicionals mal interpretades, com és el cas de l’arròs negre fet amb tinta congelada, “un ingredient que s’acostuma a afegir al final de la cocció sense tenir en compte que és tòxic quan es menja cru o poc fet”.


El número 6 de l’Empordà Gastronòmic es complementa amb diverses i molt diferents receptes amb l’arròs com a protagonista (amb textos de Tomàs Brull, Iolanda Bustos, Quim Casellas, Adrià Rubio i Joan Carles Sànchez), amb entrevistes amb alguns dels xefs més reconeguts del moment, com el mateix Joan Carles Sànchez, de l’Hotel Gastronòmic Es Portal de Pals, i Santi Valls Xicoira, d’Els Caçadors de Maçanet de Cabrenys, i també amb un sentit record per aquelles persones relacionades amb el món de la cuina i l’hostaleria que ens han deixat recentment, “Jani Figueras, el senyor de Torrent” i la Francisqueta de Llers. El vi de l’Empordà, finalment, també ocupa un espai destacat a la publicació, amb un extens reportatge-entrevista amb la família Pérez Cansell, del Celler Mas Geli de les Serres de Pals, i una nova secció de recomanacions de l’enòleg Jordi Grau i Segarra de Vins i Licors Grau, entre d’altres articles i notícies relacionats amb la gastronomia de casa nostra.
   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

Gran ambient a l’Aplec de Santa Coloma de Fitor 2018

Llegiu-ne més...

Una àmplia delegació de joves de Rheda-Wiedenbrück visita aquesta setmana la ciutat agermanada de Palamós

Es tracta d'una seixantena de joves de 15 a 18 anys d’aquesta ciutat alemanya, que son membres del club de bàsquet DJK-Rheda i l’Associació Amics de Palamós.

Llegiu-ne més...

Torroella de Montgrí-l'Estartit-Illes Medes, novament escollida com a exemple de destinació turística sostenible a Europa

Llegiu-ne més...

Sant Antoni estrena la primera edición del Concurs de Teatre Amateur Arturo Mundet

Llegiu-ne més...

30 nous llits hidràulics per a Palamós Gent Gran

S’ha signat  un conveni de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Llegiu-ne més...

La XII Fira de la Poma d’Ullà canvia de lloc i amb novetats

Llegiu-ne més...

Encesa de la XXVI Carbonera de Forallac

Llegiu-ne més...

“Es Niu” torna als restaurants de Palafrugell

Llegiu-ne més...