banner_e.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Noticies

   

Novetat editorial: “Palafrugell. Racons i raons amb història”, de Ramir Lacasa


Coincidint amb la celebració de la festa major de Sant Martí, ja es pot trobar a tots els quioscos i llibreries de Palafrugell i a les principals llibreries del Baix Empordà “Palafrugell. Racons i raons amb història”, de Ramir Lacasa Laosa, setè volum de la col·lecció Edicions de la Revista del Baix Empordà.

Amb pròleg d’Evarist Puig Dunjó i introducció de Lluís Molinas i Falgueras, el llibre és un recull històric que repassa edificis emblemàtics, nissagues, personatges, efemèrides i successos de la història de la “Vila del Peix Fregit”, alguns d’ells poc coneguts i encara menys divulgats. Amb més d’una setantena de fotografies, motes d’elles inèdites, es divideix en 53 capítols independents que també es poden llegir d’una tirada en molts casos gairebé com si es tractés d’una novel·la d’intriga.

“Palafrugell. Racons i raons amb història” repassa així des de l’origen del mateix nom de la vila de Palafrugell (“Palatio Frugelli”) fins a l’evolució dels barris i dels nuclis de població palafrugellencs (Plaça Nova, el melic social de Palafrugell; La placeta d’en Tambor; Can Prats de la Carrera; El camp d’en Grassot; La desapareguda Placeta d’en Bou...). També analitza de forma minuciosa alguns dels seus elements arquitectònics i patrimonials més destacats (Una Sheela-na-gig a l’església de Sant Martí; Fent l’honor al déu Cupido; El martell, l’escaira i el cisell; Una columna i mitja; El símbol solar de Plaça Nova; El missatge és a la xemeneia; La barana del presbiteri de la parroquial de Sant Martí...) i alguns personatges oblidats per la historiografia (Un misteriós assassinat a Pierrefeu; En Pere Ferrer i Geli, àlies “Sillas”; El mestre major d’obra Joannes Jausí; Sebastià Vives, “en Malànima”; En Joan Fustaret; Francesc Maseras, “lo Carnicer de Verges”...), passant per establiments emblemàtics ja desapareguts (3, P. Ribas, 3; L’Escola Superior de Nois; El Glop...), sense oblidar ni molt menys episodis històrics decisius a l’hora de configurar el particular tarannà de la vila (Palafrugell, vila de lliurepensadors; El Memorial “Testimoni de la fe”; Un fill de Llofriu és afusellat a Plaça Nova; La farmàcia de Can Rosés...).

Com molt bé escriu Lluís Molinas i Falgueras en la introducció, “totes les poblacions petites o grans tenen els seus racons, els quals potser no sabem descobrir quan ens hi passegem. Poden ser petits i entranyables detalls arquitectònics que la pols del temps o de l’oblit no ha pogut esborrar. També poden ser personatges o esdeveniments, que en el context de la seva època cap lletraferit va fer sortir de l’anonimat”. Uns racons i unes raons que configuren un mosaic que permet conèixer de primera mà l’evolució i les transformacions polítiques, socials i urbanístiques que ha viscut la vila al llarg de la seva història i que fan de “Palafrugell. Racons i raons amb història” un llibre imprescindible per conèixer les arrels del nostre present més immediat.

Ramir Lacasa

Nascut a Conca l’any 1958, Ramir Lacasa es va establir a Palafrugell amb la seva família a principis de la dècada de 1960. Tot i que en va marxar als 16 anys per anar a estudiar a Barcelona on, amb el temps, es diplomaria en Disseny i tècnica de desenvolupament de projectes relacionats amb carreteres i ponts, sempre s’ha sentit atret per la història del seu poble adoptiu, amb el qual segueix mantenint uns estrets lligams. Col·laborador assidu de Revista del Baix Empordà des de ja fa molts anys, des del mes de juny de l’any 2008 recull cròniques i històries de la població i la gent de la vila en el blog Palatio Frugelli (http://palatiofrugelli.blogspot.com/).

La presentació de “Palafrugell. Racons i raons amb història” tindrà lloc el proper divendres 20 de juliol a les vuit del vespre al Museu del Suro de Palafrugell. Anirà a càrrec de l’escriptor i periodista Lluís Molinas i Falgueras i comptarà amb les intervencions de l’autor del llibre, Ramir Lacasa, de l’editor de Revista del Baix Empordà, Gerard Xarles, i de Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell. En acabar l’acte es servirà una copa de cava.


   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

La Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós portarà, un any més, la millor música marinera al parc de l’Arbreda

Aquest reconegut concert d’havaneres tindrà lloc, en la seva 37ª edició, demà dimarts 14 d’agost, a partir de les 22h.

La mostra convertirà, un any més, l’Arbreda de Palamós en el veritable “palau de l’havanera” amb la participació dels grups Port Bo, Peix Fregit, Arjau i Neus Mar.

Llegiu-ne més...

18a Trobada Vaporista de la Vall d'Aro el proper diumenge 12 d'agost amb la circulació de diversos minitrens d'arreu de Catalunya

Totes les activitats són gratuïtes a l’entorn del Parc de l’Estació de Castell d’Aro

Llegiu-ne més...

El monestir de Sant Pere de Rodes programa a l'estiu l'activitat "Nit de Vins" per conèixer el passat vinícola del conjunt monumental

Cada dijous, es programa una visita per conèixer l’antic art dels monjos de fer vi que inclou un tast de vins de cellers de la DO Empordà i una degustació de productes d’El Port de la Selva

Llegiu-ne més...

Sant Antoni celebra la Milla Urbana, escenari del Campionat de Catalunya

La cursa s’emmarca dins de la jornada esportiva solidària que recapta fons per curar l’Atàxia de Friedreich, una malaltia poc comuna que pateix una veïna de Calonge i Sant Antoni

Llegiu-ne més...

L’humor de Peyu enceta demà la festa major d’Esclanyà

Llegiu-ne més...

Aquest pròxim cap de setmana Sant Joan s’omple d’activitats per a celebrar la Festa Major

El programa s’obrirà dissabte 4 d’agost, a les 19 h, amb una conferència col·loqui sobre la recuperació, aquest proper mes de setembre, de la popular Festa del Pedal.

Llegiu-ne més...

Sant Antoni dedica la Cantada d’Havaneres i Boleros a Ricard Viladesau

La quarta edició d’aquesta cantada revalida l’aposta per dues nits de concerts

Llegiu-ne més...

Novetat editorial: “Palafrugell. Racons i raons amb història”, de Ramir Lacasa

La presentació tindrà lloc el proper divendres 20 de juliol a les vuit del vespre al Museu del Suro de Palafrugell

Llegiu-ne més...