banner_c.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

 

C/. LÓPEZ PUIGCERVER, 142 - 17230 - PALAMÓS (GIRONA)

Tel. 646 55 49 23 - Correu/e:  Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.  

 

Revista del Baix Empordà

Revista del Baix Empordà és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

 

Història de Revista del Baix Empordà

La Proa. Diari del Baix Empordà –el periòdic comarcal editat a Palamós, ara ja desaparegut– va incloure en un moment donat un suplement de monogràfics de caire històric, coordinat pel periodista i escriptor Lluís Molinas i Falgueras, que van tenir molt bona acceptació per part del públic. Així, el gener de 2003 l’editora de La Proa va decidir convertir aquests monogràfics en una revista seguint la fórmula d’un tema principal complementat per diferents articles i reportatges en profunditat i amb diferents seccions d’àmbit cultural i històric. Aquesta etapa s’allargaria durant prop de tres anys fins que, després del canvi en la gestora de La Proa, el setembre del 2006,  coincidint amb el número 14 dedicat a l’escriptor palafrugellenc Josep Pla, va començar una nova etapa amb l’antic cap de redacció de La Proa i de la publicació mensual dedicada al món del motor Tot Vehicle  Gerard Xarles com a editor.

 

El primer número es va dedicar a Albert Puig Palau, “Tío Alberto”, mecenes d’artistes i músics establert a la platja de Castell de Palamós a les dècades dels anys 60 i 70, i promotor entre d’altres de sales de flamenc i de la visita de personatges il·lustres a les nostres cales, com ara Ava Gardner. Després vindrien els Woevodsky, aristòcrates refugiats que van crear a l’idíl·lic paratge de Cap Roig de Llafranc un castell i jardins de caire medieval i que van fomentar i dissenyar diverses finques de la rodalia durant dècades a partir dels anys 30. Altres personatges, entitats i indrets arrelats al Baix Empordà que han estat protagonistes de la revista han estat la “bailaora” Carmen Amaya, el prestigiós metge Josep Alsina Bofill, el president de la Generalitat a l’exili Josep Irla, el Carrilet –anomenat Tren Petit– ara tan reivindicat, la popular emissora radiofònica La Voz de la Costa Brava, les cobla-orquestra Costa Brava i la Principal de la Bisbal o El Capitán Trueno (amb motiu del mig segle de la seva creació), així com els escriptors Josep Pla, Mercè Rodoreda i Miquel Torroella i Plaja, l’historiador i arqueòleg Pere Caner, els pintors Josep M. Sert i Modest Cuixart, el pedagog, assagista i diputat republicà Pere Blasi, l’activista cultural mossèn Josep Plaja, el Centenari de la Costa Brava, el massís de les Gavarres, el món del suro, el vi, els dòlmens, menhirs i coves i de la comarca i la cuina tradicional, entre d’altres.


La revista es coordina a través d’una editora amb seu a Palamós i compta amb nombrosos col·laboradors repartits pels principals municipis del Baix Empordà, com Begur, la Bisbal d’Empordà, Calonge, Castell-Platja d’Aro, Forallac, Palafrugell, Palamós, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro o Torroella de Montgrí, entre els que destaquen Joan Botey i Serra, Martirià Brugada Clotas, Francesc Dalmau, Josep Falgueras i Ullastres, Jordi Frigola i Arpa, Glòria Jara i Albertí, Ramir Lacasa, Marc Lemonche-Coll, Esther Loaisa Dalmau i Joan Molla Callís, Gabriel Martín Roig, Rosa M. Masana, Evarist Puig Dunjó, Jaume Ramot, Pau Roig, Miquel Ros o Narcís Subirana, entre molts d’altres. Revista del Baix Empordà no podria subsistir si no fos per la participació desinteressada dels seus col·laboradors i amics, amb més d’una cinquantena de persones que dediquen part del seu temps a elaborar acurats articles de recerca i investigació que tenen com a principal objectiu deixar constància de la història de casa nostra: arqueologia i patrimoni, medi ambient, arquitectura, fets històrics, gastronomia, personatges...

 

La publicació, avui

La periodicitat de Revista del Baix Empordà és trimestral (quatre números l’any) i s’escriu íntegrament en català. El seu format és de 30 x 21cm, amb portada en color i plastificada i les pàgines interiors, amb profusió de fotografies i material gràfic en la seva major part inèdit, les pàgines interiors s'imprimeixen a tot color en paper setinat d’alta qualitat. En un principi els continguts s’estructuraven a l’entorn d’un tema principal d’aproximadament 60 pàgines d’extensió, però a partir de la segona etapa (a partir de setembre del 2006) la revista va anar incrementant els seus continguts fins arribar a les 140 pàgines. Les diferents seccions que la conformen estan encapçalades pel tema de portada, tractat des de diferents vessants periodístics i històrics per diversos autors, seguit d’altres articles, estudis i reportatges de temàtica comarcal que ofereixen una visió àmplia de l’àmbit cultural, patrimonial o folklòric dels diferents municipis del Baix Empordà, així com de l’actualitat cultural de casa nostra. Les darreres pàgines estan dedicades a notícies i esdeveniments en format breu de tota la comarca, sovint il·lustrats amb imatges, amb un espai per a les ressenyes de diferents llibres igualment vinculats a temes d’interès comarcal. A partir del mes de desembre de 2016 coincidint amb el 'naixement' d'Empordà Gastronòmic, el número de pàgines s'ha vist incrementat fins a les 160.

La revista roman en estreta col·laboració amb publicacions i inciciatives comarcals com Televisió Costa Brava o els serveis de premsa dels ajuntaments baixempordanesos, Consell Comarcal i Diputació de Girona. L’acte principal que duu a terme és la presentació de cada exemplar al municipi protagonista del tema principal, tot convidant un personatge de rellevància, fet que ha convertit l’esdeveniment en una data de referència destacada arreu de la comarca.


 

Més de 20.000 lectors per a

Revista del Baix Empordà

En la última onada del 2012 del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a Catalunya, que estudia el consum de diaris, suplements, revistes, ràdios i televisions, Revista del Baix Empordà, amb 23.000 lectors, es situava al capdavant de les publicacions de pagament escrites en català. Des de ja fa més de quatre anys, així, Revista del Baix Empordà és la publicació capdavantera de la llista de les publicacions trimestrals, bimensuals i mensuals de pagament escrites en català, tant a la província de Girona com a Catalunya.

Per part dels editors s’intenta anar millorant a cada número, però el mèrit de l’acurat resultat final és compartit amb tots els col·laboradors de la publicació, que amb els seus articles fan possible que cada tres mesos tothom que ho desitgi pugui gaudir d’un nou exemplar de la revista amb noves històries inèdites, estudis històrics, articles sobre patrimoni, arquitectura, medi ambient, gastronomia i personatges de casa nostra, entre d’altres temes.

Revista del Baix Empordà tampoc podria existir sense la confiança dels seus lectors, decisius a l’hora d’haver convertit la revista en la publicació cultural de referència al Baix Empordà i a les comarques gironines.

 

Empordà Gastronòmic, la primera revista

gastronòmica de les comarques de l’Empordà

Des del 15 de desembre de 2016 es publica Empordà Gastronòmic. Una nova proposta editorial de la Revista del Baix Empordà que vol ser un altaveu que aglutini les múltiples propostes de la gastronomia de casa nostra (l’Alt i el Baix Empordà i la seva àrea d’influència), de les més grans fins a les més localistes, i promogui la difusió de la seva història passada, del seu present i dels seus més imminents reptes de futur, donant veu a cuiners, enòlegs, empresaris i als responsables de les nombroses institucions i administracions que, d’una manera o una altra, hi estan implicades.

Empordà Gastronòmic, amb una cinquantena de pàgines a tot color, es ven junta i inseparablement amb la Revista del Baix Empordà, que uneix així en una sola publicació i sense cap increment en el preu final la cultura, la història i la gastronomia de l’Empordà.

 

Baix Empordà Digital


Degut a la gran quantitat de notícies i informacions que es generen cada mes al Baix Empordà i que no tenien cabuda a Revista del Baix Empordà, l’octubre de l’any 2013 naixia la revista digital d’informació comarcal Baix Empordà Digital, de periodicitat mensual, que es pot descarregar gratuïtament a la pàgina web www.revistabaixemporda.cat. Amb una aposta decidida i irrenunciable pels continguts de proximitat i per una manera localista d’entendre la realitat més immediata de la nostra comarca, abordant notícies que moltes vegades no tenen cabuda en diaris i revistes més generalistes, la publicació ha obtingut ja des del primer número una gran resposta per part del públic, interessat en conèixer de manera amena, propera i objectiva l’actualitat del Baix Empordà. De la mateixa manera que la revista en paper ha anat evolucionant al llarg dels seus tretze anys d’història, adaptant-se als temps i a les circumstàncies, durant el seus dos primers anys de vida Baix Empordà Digital ha sabut fer-se un lloc en el panorama informatiu de les comarques gironines com a extensió i complement no només de la seva publicació mare sinó també de la seva pàgina web (on es poden trobar informacions i notícies actualitzades diverses vegades cada setmana) i de la seva creixent activitat a les xarxes socials Facebook i Twitter, amb una completa agenda actualitzada cada dia de totes les principals activitats culturals, lúdiques i esportives que tenen lloc a la comarca.

https://www.facebook.com/revistabaixemporda

@RBaixEmporda

 

Edicions de Revista del Baix Empordà


Des de l’any 2012, a més, Revista del Baix Empordà compta també amb la seva pròpia col·lecció de llibres, integrada fins al moment per vuit títols: la reedició de Història de Palafrugell i la seva comarca, de Miquel Torroella i Plaja, Madeleine Carroll. La senyora de Treumal (2012) de Lluís Molinas i Falgueras, Pastorets 60+60 Palafrugell (2013) de Ramon Piferrer i Àngela Martí, Vall-llobrega. Una passejada per la seva història i per les seves llegendes (2014), de Gabriel Martin Roig i Pere Trijueque Fonalleras. La reedició ampliada i revisada d’Els fogons de l’àvia Dolors. Receptes, records i vivències de la cuina del Baix Empordà (2015), de Lluís Molinas i Falgueras, amb la col·laboració de Pep Espadalé i Àngela Martí, Jaume Fàbrega, Carmen Hospital Poch, Miquel Martí, Montserrat Molla, Adela Pagès, Baltasar Parera, Georgina Regàs i Martí Sabrià, Protagonistes de la Costa Brava. Entrevistes, vivències... I unes gotes d'humor (2016) també de Lluís Molinas i Falgueras, Dòlmens, Coves i Menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva (2017) de Pau Roig i Xavier Niell, i Palafrugell. Racons i raons amb història (2018) de Ramir Lacasa Laosa. Revista del Baix Empordà manté el compromís de publicar un llibre cada any sobre algun aspecte de la cultura, la història, el patrimoni artístic i natural i les tradicions de la nostra comarca, sense descartar altres projectes i col·laboracions amb administracions i entitats tant públiques com privades del Baix Empordà

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

Gran ambient a l’Aplec de Santa Coloma de Fitor 2018

Llegiu-ne més...

Una àmplia delegació de joves de Rheda-Wiedenbrück visita aquesta setmana la ciutat agermanada de Palamós

Es tracta d'una seixantena de joves de 15 a 18 anys d’aquesta ciutat alemanya, que son membres del club de bàsquet DJK-Rheda i l’Associació Amics de Palamós.

Llegiu-ne més...

Torroella de Montgrí-l'Estartit-Illes Medes, novament escollida com a exemple de destinació turística sostenible a Europa

Llegiu-ne més...

Sant Antoni estrena la primera edición del Concurs de Teatre Amateur Arturo Mundet

Llegiu-ne més...

30 nous llits hidràulics per a Palamós Gent Gran

S’ha signat  un conveni de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Llegiu-ne més...

La XII Fira de la Poma d’Ullà canvia de lloc i amb novetats

Llegiu-ne més...

Encesa de la XXVI Carbonera de Forallac

Llegiu-ne més...

“Es Niu” torna als restaurants de Palafrugell

Llegiu-ne més...