• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El festival de Peralada estrena una òpera de cambra que explora la “tensió sexual” entre Tirant i Carmesina

18 de Juliol de 2019

És una coproducció amb el Liceu que uneix la música de Joan Magrané i la dramatúrgia de Marc Rosich amb una escenografia de Jaume Plensa
Peralada.- El festival de Peralada estrena aquest dijous una òpera de cambra que explora la “tensió sexual” entre Tirant i Carmesina, els protagonistes de la novel·la Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. Es tracta d’una coproducció del festival amb el Gran Teatre del Liceu, on els ‘Diàlegs de Tirant e Carmesina’ arribarà al febrer.

Amb música de Joan Magrané, dramatúrgia de Marc Rosich i escenografia de Jaume Plensa, la proposta se centra en les “escenes amoroses” entre Tirant i Carmesina i posa l’accent en aquest “estira-i-arronsa” fins que, finalment, sucumbeixen al desig tot i que la trobada acaba sent una decepció. “La mateixa Carmesina diu ‘i per tan poc delit he hagut d’esperar tant’, per això també volem parlar sobre com de ràpid passa el temps i com el perdem de la manera més inútil”, ha explicat Rosich. L’òpera l’interpreten Josep-Ramon Olivé, Isabella Gaudí i Anna Alàs Jové.
El claustre del Carme acull aquesta nit l’estrena absoluta de ‘Diàlegs de Tirant e Carmesina’, una òpera de butxaca en format íntim que recull la relació amorosa dels protagonistes de la novel·la de Joanot Martorell.
Rosich, que fa dotze anys ja va treballar el text per a un muntatge teatral amb Calixto Bieito, es va quedar amb l’espineta d’aprofundir en aquesta “tensió sexual irresolta” que acaba culminant en una decebedora i breu trobada. A més, els amants no van poder acabar mai de donar ales al seu desig, perquè poc després Tirant mor.
“Finalment, després de molts entrebancs, la relació arriba a consumar-se però amb tan mala sort que és la primera i única vegada”, exposa el dramaturg i autor del llibret que afegeix que ha jugat amb aquesta idea per, també, reflexionar sobre el pas del temps. “Per veure de quina manera més inútil es perd el temps a la vida”, afegeix.
Per a l’òpera, Rosich aposta per fer servir el dialecte de l’època que contrasta amb la música de Joan Magrané. “És música contemporània però amb alguns tocs antics”, detalla Magrané que concreta que s’ha emmirallat en les composicions del primer barroc. El compositor subratlla que ha “jugat” amb la música per acompanyar la relació amorosa: “Ens passem quasi tota l’òpera amb aquest estira-i-arronsa per arribar a una culminació que dura molt poc”, ha explicat.
Dalt de l’escenari, tres personatges: Tirant, Carmesina i una tercera veu que es desdobla en els personatge Plaerdemavida i la Vídua Reposada per posar el focus en els aliats i els detractors de la relació entre els amants. Els interpreten Josep-Ramon Olivé, Isabella Gaudí i Anna Alàs Jové.
L’escenografia, també moderna, és obra de Jaume Plensa que juga amb els primers i segons plans dels personatges mentre va creant una paraula que acaba embolcallant l’òpera: Utopia.
Després de l’estrena al festival de Peralada, l’òpera es podrà veure amb el mateix format al febrer al Gran Teatre del Liceu.

Arxivat com a: Cultura, Societat Etiquetat com a: carmesina, diàlegs, Festival de peralada, Liceu, òpera de cambra, tirant lo blanc

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal
Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis # Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis #tradicions #cuinacatalana #cuinatradicional #postresdeliciosos #quinfredquefa #hivern #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal
"L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestar "L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestartitillesmedes (segle XVII)", de Rosa M. Masana Ribas, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #torroellademontgri #hospital #historia #patrimoni #patrimonicultural #sanitat #edificisemblemàtics #arquitectura #cultura #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
La Barraca dels Hereus, una de les construccions d La Barraca dels Hereus, una de les construccions de #pedraseca més ben conservades del #massisdelmontgri a @torroellaestartitillesmedes #rutadelvent #patrimoni #patrimonicultural #patrimoniimmaterial #feinesdelbosc #torroellademontgri #estartit #parcnaturaldelmontgrí #baixter #historia #cultura #baixemporda #costabrava
"Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Fo "Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Font, Eduard Gascons, Lluís Cruañas, Jordi Budó, Carles Camós i Josep Font". Podeu llegir l'article de @vadorgarbos al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #historia #empordanet #baixemporda #premsacomarcal
"Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i "Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i XVIII. Els guardians de la #salut pública", de @gabrielmartinroig, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut" #tempsdesalut #sanitat #artmedieval #miniatura #historia #palamos #cultura #patrimoni #baixemporda
Els millors desitjos per aquestes festes i per un Els millors desitjos per aquestes festes i per un millor any 2021! #bonnadal #bonesfestes #feliçanynou #feliç2021 #lanyqueveseràmillor #lanyquevemesimillor #totaniràbé🌈 #salutiforçaalcanut
El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia # El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia #cuina #hostaleria #hostaleriagirona #hostaleriasegura #volemtreballar #premsacomarcal
"L'àngel de la mort colpejant una porta durant la "L'àngel de la mort colpejant una porta durant la plaga de Roma", gravat de Levasseur que il·lustra l'article "Epidèmies i pandèmies: ahir i avui" de Temi Vives Rego, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #epidemies #pandemia #historia #cultura #sanitat #coronavid19 #covid #premsacomarcal
Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als 25 anys del primer col·lectiu gastronòmic de Catalunya, la @cuinaempordanet. Amb textos de @fabregajaume, @vadorgarbos i @juditlloberol, el pròleg de Manuel Vázquez Montalbán per l'edició del seu primer receptari l'any 1983 i les millors #receptes de la #cuinaempordanesa, el trobareu a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #gastronomia #cuina #cuinamediterrania #cuinatradicional #menjardecollons #menjarbé #cuinaempordanet #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #revistadelbaixempordà
Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i " Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i #empordagastronomic per aquestes festes a partir d'avui a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda  #sanitat #sanitaris #medicina #infermeria #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinacat #cuinacatalana #receptes #empordà #costabrava #costaempordanesa #costabravacentre #premsacomarcal #novetateditorial
Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, c Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, contra el #patrimonicultural del #baixemporda: arrencades una seixantena de rajoles del pedrís perimetral de l'era de can Güitó de #romanyadelaselva a @visitsantacristina. Tota la informació a www.revistabaixemporda.cat #patrimoni #cultura #historia #santacristinadaro #Gavarres #costabrava
Portes obertes, racons amagats al Castell de #pera Portes obertes, racons amagats al Castell de #peratallada a l'@ajuntament_forallac #espaismedievalsemporda #patrimoni #patrimonicultural #historia #artmedieval #costabrava #empordanet #baixemporda #cultura #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava #raconsambencant #raconsamagats #queboniceslempordà #castellsdelempordà #castelldeperatallada
"Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet "Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic per aquestes festes, a partir de la setmana que ve a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #salut #sanitat #medicina #sanitaris #personalsanitari #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #menjardecollons #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
El Molí d'en Coia, patrimoni etnològic de gran v El Molí d'en Coia, patrimoni etnològic de gran valor en perill al veïnat de Pastells de l'@ajcmss.cat #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #Gavarres #patrimoni #patrimonihidràulic #patrimonietnològic #cultura #historia #feinesdelbosc #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava #edificissingulars #llocsabandonats #natura #baixemporda #costabrava #raconsamagats #aigua #queboniceslempordà
Llevantada a la #platjadelafosca a #palamos, un di Llevantada a la #platjadelafosca a #palamos, un dia gairebé d'estiu #llevantada #platja #onades #surf #surfing #mediterrani #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #paisatge #paisatgesdecataluya #raconsemporda #raconscostabrava #raconscomarquesgironines #tardor #queboniceslempordà #solsolet
"La seguretat alimentària a casa: Repassem la nev "La seguretat alimentària a casa: Repassem la nevera", de Mª Gràcia Artigas (Cap de qualitat i seguretat alimentària d'Emporhotel), al número 16 de l'Empordà Gastronòmic, "Empordà, terra de vins" #alimentaciosaludable #seguretatalimentaria #ssibe #hospitaldepalamos #salut #premsacomarcal #baixemporda #empordagastronomic

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic · Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa