Montse Cols (Servei de Farmàcia – Hospital de Palamós)
Des de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), l’any passat, es va posar en marxa una Campanya de Millora del Tractament per optimitzar i racionalitzar l’ús de tres grups de fàrmacs: els inhibidors de la bomba de protons (IBP) o protectors d’estomac, les benzodiazepines (BZD) o pastilles per dormir i els bifosfonats o medicaments per a l’osteoporosi.
La iniciativa, promoguda pel Servei de Farmàcia de l’Hospital de Palamós i la Direcció d’Atenció Primària, respon al fet que aquests grups farmacològics són dels més consumits en la població del nostre àmbit i el seu ús augmenta principalment en la gent major de 65 anys. Existeix evidència en estudis nacionals i internacionals que xifren en un 50-70% el percentatge de tractaments inadequats amb aquest tipus de fàrmacs.
Encara que aquests medicaments són segurs i ben tolerats, quan estan indicats durant el temps necessari, no són innocus i poden ocasionar efectes adversos sobretot si s’utilitzen a llarg termini. També poden produir interaccions amb altres medicaments que s’estiguin prenent i que poden modificar l’efecte esperat del fàrmac.
Concretament, des de SSIBE, s’han identificat els pacients que compleixen determinats criteris d’ús i se’ls ha plantejat la retirada del medicament revisant cas per cas i analitzant el detall de cadascun d’ells. Als pacients seleccionats, se’ls envia una carta informativa amb recomanacions. Alhora, es duu a terme la campanya de sensibilització a professionals i a pacients amb l’objectiu de conscienciar de la necessitat de no perllongar el seu ús en el temps de forma innecessària i fer-ne una reavaluació periòdica.
També fem partícips d’aquestes accions als farmacèutics comunitaris perquè puguin informar els pacients que acudeixen a les farmàcies de la nostra àrea d’influència. Les farmàcies adherides a la Campanya -que s’informen des de les pantalles de cada centre- i els centres de salut, disposen del mateix material informatiu (díptics i cartell) adreçats a la població.
Els díptics informatius expliquen quan estan indicats aquests medicaments i ofereixen consells sobre quan interrompre’ls un cop desapareixen els símptomes i consells no farmacològics per tractar i/o prevenir aquests símptomes. Així mateix, s’adverteix que, després d’un ús perllongat, determinats medicaments no es poden abandonar de forma brusca ni per compte propi sinó amb seguiment mèdic, especialment les benzodiazepines o pastilles per dormir.
Amb aquesta actuació, dirigida tant a professionals com a pacients, ens proposem millorar la coordinació entre nivells assistencials i és una línia estratègica a seguir per reduir el consum excessiu d’alguns medicaments i millorar la conscienciació dels professionals i la informació als pacients.
Deixa un comentari