Glòria Jara i Albertí
Santa Cristina d’Aro.- Dissabte 23 de novembre Valentí Valenciano, oriünd de Menorca i llicenciat en Ciències Físiques per la UB, va aportar una visió de l’illa màgica del Mediterrani lluny de la Menorca que coneix el turista.
La conferència-col·loqui “Menorca: l’illa màgica del Mediterrani” va ser seguida amb molt interès per les 30 persones que hi van assistir. Menorca, l’illa que va estar formada fa 410.000.000 anys, està dividida en dues parts ben diferenciades. La part nord, la Menorca de tramuntana, és la més antiga i on avui hi ha la majoria de les urbanitzacions es diferencia clarament amb la Menorca del sud, formada per sòl calcari i que va permetre la vida als prehistòrics.
Valentí Valenciano, Doctor en Història per la Universitat de les Illes Balears, va mostrar al públic assistent la Menorca vàndala i bizantina a partir de les restes de les basíliques paleocristianes o el castell de Santa Àgueda, el més antic i propi de l’època bizantina. Les torres medievals de defensa i les talaies que encara resten dempeus a les platges testimonien com es protegien els menorquins abans de l’arribada dels anglesos a l’illa.
En vàries ocasions Menorca va ser una illa dominada pels anglesos, pels francesos, pels espanyols… I va partir una forta crisi econòmica al 1830 que una gran majoria de menorquins es van veure obligats a emigrar a L’Alguer. La recuperació va comportar la creació de la indústria del calçat sense desmerèixer la del formatge que la seva història es remunta des de la prehistòria. Menorca, reserva de la biosfera, amb molts elements declarats com a Patrimoni de la Humanitat, és molt conegut el sender Camí de cavalls. Amb molts més llinatges gironins que anglesos, durant el segle XX el gin va ser la beguda pròpia dels menorquins. Al finalitzar la conferència es va regalar als assistents el llibre Menorca que conté precioses fotografies de l’entorn marí, elaborat per Enric Ballesteros dins la col·lecció Entorn i Patrimoni.
La conferència-col·loqui “Menorca: l’illa màgica del Mediterrani” va tenir lloc a la sala d’exposicions “la Caixa” de Santa Cristina d’Aro. Va estar organitzada per l’entitat cultural Amics de La Casa Màgica i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, de Skäl Internacional de Girona, dels Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de La Casa Màgica –col·lecció Xevi.
Deixa un comentari