• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

L’Institut Català del Suro s’internacionalitza amb la segona edició del Cork in Science and Applications

18 de Maig de 2019

Palafrugell.- L’Institut Català del Suro es va constituir com a consorci públic el 1991. Ara inicia una nova etapa convertida en fundació privada amb l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK i el Consorci Forestal de Catalunya com a fundadors.

La primera acció serà un congrés internacional, el Cork Science and Applications 2019, que tindrà lloc el 22 i 23 de maig al Museu del Suro de Palafrugell amb l’objectiu de donar-se a conèixer al món i posar el focus en la innovació amb experts d’Itàlia, Portugal i Canadà. S’hi tractaran temes com les noves aplicacions del producte en el disseny i la construcció.
A finals de l’any passat, la Generalitat va aprovar dissoldre i liquidar l’Institut Català del Suro (ICSuro) com a consorci públic. Aquell ens s’ha reconvertit ara en una fundació privada sense ànim de lucre que manté el nom i els objectius fundacionals de seguir fent créixer el sector, contribuir a la investigació i el seu coneixement i promocionar-lo al món. Actualment s’està treballant en un pla estratègic a tres anys vista per definir les principals accions. El seu president, Joan J. Puig, ha avançat que la internacionalització i la innovació seran una de les prioritats: “Ja tenim mitjans potents, el que volem és fer créixer la interacció amb altres centres d’investigació i altres punts del món on es treballa el tapament i on nosaltres podem aportar la nostra visió i defensa dels tapaments fets estrictament amb suro“.

L’activitat de l’ICSuro se centra en la investigació de noves aplicacions i sostenibilitat del suro, la formació de professionals com enòlegs o sommerliers; la comunicació i promoció del producte i la prestació de serveis a empreses. Entre els actius més importants destaca el Cork Centre Laboratoy de l’ICSuro a Palafrugell, que s’ha convertit en un centre de referència internacional en la presentació de serveis a la indústria surera, vitivinícola i alimentària i amb tecnologies analítiques d’última generació. Durant el 2018, es calcula que els projectes de l’institut i del laboratori van generar un impacte indirecte de 5,9 milions d’euros, amb 83 clients de 8 països (Espanya, Portugal, França, Itàlia, Alemanya, Romania, Argentina i EUA) i més de seixanta empreses i institucions involucrades. Actualment té 13 projectes d’investigació en curs sobre taps, noves aplicacions, gestió forestal i promoció del sector.
Un altre dels objectius serà seguir augmentant les interaccions entre el sector forestal surer i el sector industrial, una relació que cada cop és més estreta degut a les especificitats de la producció. “No es pot accelerar la producció natural i vol els seus anys“, ha afirmat el vicepresident de l’ICSuro i president del Consorci Forestal de Catalunya, Rosendo Castelló, que ha recordat que fan falta 80 anys perquè una alzina surera comenci a produir i després períodes de 14 anys per obtenir el producte amb la pela. És per això que ha defensat que cal seguir treballar conjuntament amb el sector industrial per resoldre problemes d’abastament de producte com ara plagues i seguir posant-lo en valor per poder mantenir el procés de producció. A Catalunya, s’estan explotant 40.000 hectàrees de les 120.000 hectàrees d’alzina surera que hi ha al país. “Hem de ser ambiciosos per ser un institut de primer ordre i ser líders en promoció del producte, amb una imatge social que arribi als consumidors i treballar per defensar els boscos de nous reptes com el canvi climàtic“, ha afegit.
El sector surer dona feina a prop de 12.000 treballadors a la península ibèrica. En l’àmbit estatal, es produeixen 3.000 milions d taps a l’any. Els mercats exteriors representen més del 50% de la facturació. A Catalunya hi una vintena d’empreses i és, juntament amb Andalusia i Extremadura, on es concentren les més de 150 empreses que hi ha a tot l’Estat. Espanya és el segon productor mundial de suro per darrere de Portugal.

Congrés internacional amb experts de primer nivell
La primera acció com a fundació és l’organització de la segona edició del Cork in Science and Applications que es farà al Museu del Suro de Palafrugell el 22 i 23 de maig. L’objectiu és posar en comú el coneixement i nous projectes de la mà d’experts procedents d’indrets com Portugal, Itàlia i Canadà. Es preveu arribar al centenar de persones entre ponents i assistents de sectors com el vinícola, el forestal o el científic. Entre els temes que es tractaran destaquen els nous usos del suro en àmbits com l’aeronàutica, la construcció i el disseny.
El director de l’ICSuro, Albert Hereu, ha assegurat que serà una edició “molt lluïda” per l’alt nivell dels ponents participants. Entre els patrocinadors del congrés hi ha la Generalitat, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Ajuntament de Palafrugell i el Centre de Propietar Forestal, entre d’altres.

Arxivat com a: Comerç, Cultura, Gastronomia, Serveis Etiquetat com a: congrès, disseny, gastronomia, ICSuro, medi ambient, Palafrugell, suro, vins catalans

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"Papada a baixa temperatura amb pèsols a la brasa "Papada a baixa temperatura amb pèsols a la brasa i suc de rostit", la recepta de @tomasbrull (xef de @lacalataverna de #palamos) que trobareu al número 18 de l'Empordà Gastronòmic, "Cuina d'aprofitament", ja a la venda #gastronomia #receptes #cuina #cuinacatalana #cuinatradicional #palamos #baixemporda #costabrava #empordà #menjardecollons
Imatge antiga de l'església de @santacristina_aj, Imatge antiga de l'església de @santacristina_aj, quan el cementiri de la població estava adherit als murs est i sud del temple, una de les fotografies que il·lustren l'article "Revolucions cristinenques" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 72 de la @rbaixemporda, "Temps de revoltes", ja a la venda #tempsderevoltes #santacristinadaro #valldaro #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #queboniceslempordà
Magnífiques vistes de l'Alt Empordà des del Puig Magnífiques vistes de l'Alt Empordà des del Puig Segalar, a mig camí entre #albons, #garrigoles i #viladamat. Fotografia de @gem_pinet #altempordà #baixemporda #puigsegalar #mirador #vistes #paisatge #paisatgesdecataluya #estepablanca #natura #costaempordanesa #costabrava #primavera #queboniceslempordà
"Els peixos de baix cost a la cuina actual. Donar "Els peixos de baix cost a la cuina actual. Donar valor als productes del mar, objectiu de l'Espai del Peix" és l'article del @museudelapesca de l'@ajuntamentdepalamos que trobareu al número 18 de l'Empordà Gastronòmic, "Cuina d'aprofitament", ja a la venda #gastronomia #empordagastronomic #cuinadelpeix #cuinamarinera #peix #pesca #pescadors #espaidelpeix #museudelapesca #palamos #baixemporda #costabrava #empordà #premsacomarcal #cuinadaprofitament #cuinaderesistencia
L'antiga rajoleria del Brugà de #palafrugell, una L'antiga rajoleria del Brugà de #palafrugell, una de les imatges que il·lustren l'article "Can Frigolet del Brugà" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 72 de la @rbaixemporda, , "Temps de revoltes", ja a la venda #tempsderevoltes #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #rajoleria #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava
Primavera al #baixemporda: vista de la Barraca del Primavera al #baixemporda: vista de la Barraca dels pastors, l'@ermitadesantacaterina i el Castell del Montgrí des del Coll de les Sorres #massisdelmontgri #torroellademontgri #valldesantacaterina #parcnaturaldelmontgrí #natura #paisatge #patrimoninatural #patrimonicultural #pedraseca #espaismedievalsemporda #primavera #baixemporda #costabrava #queboniceslempordà #raconsemporda #raconscomarquesgironines #paisatgesdecataluya
Fattoush, Sopa d'All, Arròs al forn, Hachis Parme Fattoush, Sopa d'All, Arròs al forn, Hachis Parmentier... @fabregajaume ens porta les millores receptes de "Cuina d'aprofitament" a l'article "La cuina d'allò que sobra", que trobareu al número 18 de l'Empordà Gastronòmic, ja a la venda #empordagastronomic #cuinaderesistencia #cuinadaprofitament #cuinatradicional #cuinacatalana #cuinafrancesa #cuinaoriental #gastronomia #menjardecollons #premsacomarcal
Gravat d'A. Jacob publicat a Le Monde Illustré el Gravat d'A. Jacob publicat a Le Monde Illustré el 30 d’octubre de 1869, una de les imatges que il·lustren l'article "El foc de la Bisbal" de Montse Sais i Sabater (Membre de la Comissió del 6 d'octubre de 1869), que trobareu al número 72 de la , "Temps de revoltes", ja a la venda #labisbaldempordà #focdelabisbal #seglexix #1869 #historia #tempsderevoltes #baixemporda
Magnífic menú del dia avui al Restaurant @larcad Magnífic menú del dia avui al Restaurant @larcadapalamos, que enguany celebra el seu cinquè aniversari. Per molts anys! #palamos #gastronomia #cuinaiterritori #cuinatradicional #cuinamarinera #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #cigronsambbacallà #suquetderap #pastadefull #menjardecollons #foodporn #premsacomarcal
El col·legi dels Germans de la Doctrina Cristina El col·legi dels Germans de la Doctrina Cristina va ser cremat durant la Setmana Tràgica a #palamos l'any 1909. Fotografia d'Angel Toldrà Viazo (Col. M. Cervera Roura, SAMP) que il·lustra l'article "La Setmana Tràgica a Palamós: una cronologia dels fets" de @gabrielmartinroig, que trobareu al número 72 de la @rbaixemporda, "Temps de revoltes", ja a la venda #historia #setmanatràgica #1909 #baixemporda #tempsderevoltes #cultura #historia #patrimoni #imatgesantigues #edificisemblemàtics #premsacomarcal
"Quan comprem filets de pit de pollastre ja estem "Quan comprem filets de pit de pollastre ja estem desaprofitant la seva carcanada per fer una sopa". Entrevistem l'activista de la cuina tradicional Abraham Simon-Ferré (@abrahamsimon7932), protagonista també de la portada del número 18 d'Empordà Gastronòmic, "Cuina d'aprofitament", ja a la venda #empordagastronomic #cuinatradicional #cuinadaprofitament #cuinaderesistencia #gastronomia #malbaratamentalimentari #cuina #cuinacatalana #cuinacat #cuinadetemporada #menjardecollons #premsacomarcal #empordà #costabrava
#pedresvenerables a #castelldaro de @platjaroturis #pedresvenerables a #castelldaro de @platjaroturisme #creudeterme #patrimoni #patrimonicultural #platjadaro #baixemporda #costabrava #historia #cultura #costaempordanesa #costabrava #queboniceslempordà
Racons màgics del #baixemporda: La Font d'en Masc Racons màgics del #baixemporda: La Font d'en Mascort a @visitpalafrugell ha recuperat bona part del seu antic esplendor gràcies a les feines de recuperació i neteja iniciades per l'@agrupacioexcursiopalafrugell. Molt bona feina! #palafrugell #patrimoni #patrimoninatural #patrimonicultural #fonts #aigua #recuperacio #historia #empordà #empordanet #costaempordanesa #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
Ja són a impremta els nous números de @rbaixempo Ja són a impremta els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Temps de revoltes" i "Cuina d'aprofitament". A partir de la setmana que ve els trobareu a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda #premsacomarcal #tempsderevoltes #historia #cultura #patrimoni #cuinadaprofitament #gastronomia #cuinatradicional #receptes #costaempordanesa #empordagastronomic #empordà #costabrava
El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia # El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia #cuina #hostaleria #hostaleriasegura #volemtreballar #volemobrir #premsacomarcal
Camí de l'ermita de Santa Maria de Fenals des del Camí de l'ermita de Santa Maria de Fenals des del Mas Ros a @platjaroturisme #camins #patrimoni #patrimonicultural #Gavarres #baixemporda #artromanic #artmedieval #espaismedievalsemporda #raconscomarquesgironines #paisatgesdecataluya #paisatge #hivern #passejades #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #castellplatjadaro #queboniceslempordà
Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a @visitpals amb la xef @iolandabustos, amb un sensacional vermut amb aperitius silvestres per acabar. Una experiència molt recomanable! #iolandabustos #tastdepaisatge #flors #floracatalana #herbesaromatiques #cuinarambflors #gastronomia #cuina #aperitiussilvestres #menjardecollons #natura #sortidesguiades #pals #platjadepals #baixemporda #costabrava #empordanet
Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa