Girona.- La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha mesurat aquest divendres nivells molt elevats d’ozó troposfèric (O3) a la zona de qualitat de l’aire (ZQA) 8, denominada Comarques de Girona, que han superat el llindar d’alerta a la població (>240 µg/m3) en tres estacions: Montseny, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni. És el primer cop en 13 anys que se supera aquest llindar. L’última vegada havia estat l’any 2006 a Vilanova i la Geltrú.
També s’ha sobrepassat el llindar d’informació a la població (>180 µg/m3) a la ZQA Vallès-Baix Llobregat (estacions de Rubí i Granollers) i de la Plana de Vic (estacions de Tona, Manlleu i Vic).
Més radiació solar, més ozó
L’ozó és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s’emet directament a l’atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV). Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l’ozó. Les accions que s’estan duent a terme per reduir un d’aquest contaminants primaris, el diòxid de nitrogen, a Barcelona i la seva conurbació són fonamentals per rebaixar també l’ozó.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat els ens locals, Protecció Civil, Salut, i els mitjans de comunicació que ho han sol·licitat prèviament, perquè fessin extensiu els avisos i les recomanacions als centres d’ensenyament, residències per a les persones grans i entitats que organitzen activitats per a infants o activitats esportives. També n’ha fet difusió a través de l’app gratuïta per a telèfons mòbils Aire.Cat, que emet els avisos als dispositius on està instal·lada.
Qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades són especialment sensibles als efectes de l’ozó. Les recomanacions de prevenció que indica el Canal Salut són similars a les que ja estan activades en motiu de l’onada de calor. Amb superació del llindar d’alerta, la població sensible ha d’evitar l’exercici físic a l’exterior i reduir-lo la resta, mentre que, en cas de superació del llindar d’informació, es recomana reduir l’exercici només a la població de risc.

Les partícules i el diòxid de nitrogen
El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar el dimarts, 25 de juny, a tot Catalunya, per nivells moderadament elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). A l’avís per partícules n’ha afegit aquesta setmana un altre per nivells moderats de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (els 40 municipis que conformen l’Àmbit-40).
Els avisos preventius són la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. S’activen per reduir les emissions de contaminants i evitar un episodi.
Deixa un comentari