• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Qui som

Història de Revista del Baix Empordà

La Proa. Diari del Baix Empordà –el periòdic comarcal editat a Palamós, ara ja desaparegut– va incloure en un moment donat un suplement amb monogràfics de caire històric coordinat pel periodista i escriptor Lluís Molinas i Falgueras, que va tenir molt bona acceptació per part del públic. Així, el gener de 2003 l’editora de La Proa va decidir convertir aquests monogràfics en una revista seguint la fórmula d’un tema principal complementat per diferents articles i reportatges en profunditat i amb diferents seccions d’àmbit cultural i històric. Aquesta etapa s’allargaria durant prop de tres anys fins que, després del canvi en la gestora del diari el setembre del 2006,  coincidint amb el número 14 dedicat a l’escriptor palafrugellenc Josep Pla, va començar una nova etapa amb l’antic cap de redacció de La Proa i de la publicació mensual dedicada al món del motor Tot Vehicle Gerard Xarles com a editor.

El primer número es va dedicar a Albert Puig Palau, “Tío Alberto”, mecenes d’artistes i músics establert a la platja de Castell de Palamós a les dècades de 1960 i 1970, i promotor entre d’altres de sales de flamenc i de la visita de personatges il·lustres a les nostres cales, com ara Ava Gardner. Després vindrien els Woevodsky, aristòcrates refugiats que van crear a l’idíl·lic paratge de Cap Roig de Llafranc un castell i uns jardins de caire medieval i que van fomentar i dissenyar diverses finques de la rodalia a partir dels anys 30 del segle XX. Altres personatges, entitats i indrets arrelats al Baix Empordà que han estat protagonistes de la revista són la “bailaora” Carmen Amaya, el prestigiós metge Josep Alsina Bofill, el president de la Generalitat a l’exili Josep Irla, el Carrilet –anomenat “Tren Petit”– ara tan reivindicat, la popular emissora radiofònica La Voz de la Costa Brava, les cobles-orquestres Costa Brava i la Principal de la Bisbal o El Capitán Trueno (amb motiu del mig segle de la seva creació), així com els escriptors Josep Pla, Mercè Rodoreda i Miquel Torroella i Plaja, l’historiador i arqueòleg Pere Caner, els pintors Josep Maria Sert i Modest Cuixart, el pedagog, assagista i diputat republicà Pere Blasi, l’activista cultural mossèn Josep Plaja, el Centenari de la Costa Brava, el massís de les Gavarres, el món del suro, el vi, els dòlmens, menhirs i coves de la comarca o la cuina tradicional, entre molts d’altres.

La revista es coordina a través d’una editora amb seu a Palamós i compta amb nombrosos col·laboradors repartits pels principals municipis del Baix Empordà, com Begur, la Bisbal d’Empordà, Calonge, Castell-Platja d’Aro, Forallac, Palafrugell, Palamós, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro o Torroella de Montgrí, entre els que destaquen Joan Botey i Serra, Martirià Brugada Clotas, Francesc Dalmau, Josep Falgueras i Ullastres, Jordi Frigola i Arpa, Glòria Jara i Albertí, Ramir Lacasa, Marc Lemonche-Coll, Esther Loaisa Dalmau i Joan Molla Callís, Gabriel Martín Roig, Rosa M. Masana, Evarist Puig Dunjó, Jaume Ramot, Pau Roig, Miquel Ros o Narcís Subirana, entre molts d’altres. Revista del Baix Empordà no podria subsistir si no fos per la participació desinteressada dels seus col·laboradors i amics, amb més d’una cinquantena de persones que dediquen part del seu temps a elaborar acurats articles de recerca i investigació que tenen com a principal objectiu deixar constància de la història de casa nostra: arqueologia i patrimoni, medi ambient, arquitectura, fets històrics, gastronomia, personatges..


La publicació, avui

La periodicitat de Revista del Baix Empordà és trimestral (quatre números l’any) i s’escriu íntegrament en català. El seu format és de 30 x 21cm, amb portada en color i plastificada i les pàgines interiors, amb profusió de fotografies i material gràfic en la seva major part inèdit, impreses a tot color en paper satinat d’alta qualitat. En un principi els continguts s’estructuraven a l’entorn d’un tema principal d’aproximadament 60 pàgines d’extensió, però a partir de la segona etapa (a partir de setembre del 2006) la revista va anar incrementant els seus continguts fins arribar a les 140 pàgines. Les diferents seccions que la conformen estan encapçalades pel tema de portada, tractat des de diferents vessants periodístics i històrics per diversos autors, seguit d’altres articles, estudis i reportatges de temàtica comarcal que ofereixen una visió àmplia de l’àmbit cultural, patrimonial o tradicional dels diferents municipis del Baix Empordà, així com de l’actualitat cultural de casa nostra. A partir del mes de desembre de 2016 coincidint amb el naixement d’Empordà Gastronòmic, el número de pàgines s’ha vist incrementat fins a les 160.

La revista roman en estreta col·laboració amb publicacions i inciciatives comarcals com Televisió Costa Brava o els serveis de premsa dels ajuntaments baixempordanesos, el Consell Comarcal i la Diputació de Girona. L’acte principal que duu a terme és la presentació de cada exemplar al municipi protagonista del tema principal, tot convidant un personatge de rellevància, fet que ha convertit l’esdeveniment en una data de referència destacada arreu de la comarca.


Més de 20.000 lectors per a Revista del Baix Empordà

En la última onada del 2012 del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a Catalunya, que estudiava el consum de diaris, suplements, revistes, ràdios i televisions, Revista del Baix Empordà, amb 23.000 lectors, es situava al capdavant de les publicacions de pagament escrites en català. Des de ja fa més de quatre anys, així, Revista del Baix Empordà és la publicació capdavantera de la llista de les publicacions trimestrals, bimensuals i mensuals de pagament escrites en català, tant a la província de Girona com a Catalunya.
Per part dels editors s’intenta anar millorant a cada número, però el mèrit de l’acurat resultat final és compartit amb tots els col·laboradors de la publicació, que amb els seus articles fan possible que cada tres mesos tothom que ho desitgi pugui gaudir d’un nou exemplar de la revista amb noves històries inèdites, estudis històrics, articles sobre patrimoni, arquitectura, medi ambient, gastronomia i personatges de casa nostra, entre d’altres temes.
Revista del Baix Empordà tampoc podria existir sense la confiança dels seus lectors, decisius a l’hora d’haver convertit la revista en la publicació cultural de referència al Baix Empordà i a les comarques gironines.


Empordà Gastronòmic, la primera revista gastronòmica de les comarques de l’Empordà

Des del 15 de desembre de 2016 es publica Empordà Gastronòmic. Una nova proposta editorial de la Revista del Baix Empordà que vol ser un altaveu que aglutini les múltiples propostes de la gastronomia de casa nostra (l’Alt i el Baix Empordà i la seva àrea d’influència), de les més grans fins a les més localistes, i promogui la difusió de la seva història passada, del seu present i dels seus més imminents reptes de futur, donant veu a cuiners, enòlegs, empresaris i als responsables de les nombroses institucions i administracions que, d’una manera o una altra, hi estan implicades.

Empordà Gastronòmic, amb una cinquantena de pàgines a tot color, es ven junta i inseparablement amb la Revista del Baix Empordà, que uneix així en una sola publicació i sense cap increment en el preu final la cultura, la història i la gastronomia de l’Empordà.


Baix Empordà Digital cedeix el relleu al nou web Empordà Digital

Degut a la gran quantitat de notícies i informacions que es generen cada mes al Baix Empordà i que no tenien cabuda a Revista del Baix Empordà, l’octubre de l’any 2013 naixia la revista digital d’informació comarcal Baix Empordà Digital, de periodicitat mensual, que fins a l’octubre de 2018 es podia descarregar gratuïtament a la pàgina web www.revistabaixemporda.cat. Amb una aposta decidida i irrenunciable pels continguts de proximitat i per una manera localista d’entendre la realitat més immediata de la nostra comarca, abordant notícies que moltes vegades no tenien cabuda en diaris i revistes més generalistes, la publicació va obtenir ja des del primer número una gran resposta per part del públic, interessat en conèixer de manera amena, propera i objectiva l’actualitat del Baix Empordà. De la mateixa manera que la revista en paper ha anat evolucionant al llarg dels seus setze anys d’història, adaptant-se als temps i a les circumstàncies, al llarg dels seus cinc anys de vida i 60 números Baix Empordà Digital va saber fer-se un lloc en el panorama informatiu de les comarques gironines, paper que recentment ha cedit a la pàgina web Empordà Digital com a nou mitjà digital en català adscrit a l’Associació Catalana de Premsa Comarcal.
Aquest nou web es complementa amb una creixent activitat a les xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter, amb una completa agenda de les principals activitats culturals, lúdiques i esportives que tenen lloc a la comarca, a més de totes les notícies que es produeixen en l’àmbit de l’Empordà.


Edicions de Revista del Baix Empordà

Des de l’any 2012, a més, Revista del Baix Empordà compta també amb la seva pròpia col·lecció de llibres, integrada fins al moment per vuit títols: la reedició d’Història de Palafrugell i la seva comarca, de Miquel Torroella i Plaja; Madeleine Carroll. La senyora de Treumal (2012) de Lluís Molinas i Falgueras; Pastorets 60+60 Palafrugell (2013) de Ramon Piferrer i Àngela Martí; Vall-llobrega. Una passejada per la seva història i per les seves llegendes (2014), de Gabriel Martin Roig i Pere Trijueque Fonalleras; la reedició ampliada i revisada d’Els fogons de l’àvia Dolors. Receptes, records i vivències de la cuina del Baix Empordà (2015), de Lluís Molinas i Falgueras amb la col·laboració de Pep Espadalé i Àngela Martí, Jaume Fàbrega, Carmen Hospital Poch, Miquel Martí, Montserrat Molla, Adela Pagès, Baltasar Parera, Georgina Regàs i Martí Sabrià; Protagonistes de la Costa Brava. Entrevistes, vivències… I unes gotes d’humor (2016) també de Lluís Molinas i Falgueras; Dòlmens, Coves i Menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva (2017) de Pau Roig i Xavier Niell; Palafrugell. Racons i raons amb història (2018) de Ramir Lacasa Laosa i Pedres venerables. Passejades amb història pel Baix Empordà (2019) de Pau Roig. Revista del Baix Empordà manté el compromís de publicar un llibre cada any sobre algun aspecte de la cultura, la història, el patrimoni artístic i natural i les tradicions de la nostra comarca, sense descartar altres projectes i col·laboracions amb administracions i entitats tant públiques com privades del Baix Empordà.

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cir "Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cirereta", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #gastronomia #cuinaempordanesa #quermanygastronòmic #cuinacatalana #receptes #bacalla #lacuinadelhort #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #menjarbé
Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la bad Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la badia de @visitplatjadaro (actual Port d'Aro), a la dècada de 1920. Imatge de l'Arxiu Municipal de Castell-Platja d'Aro que il·lustra l'article "El Parc dels Estanys, la història d'una lluita", de Carlos Alvarez-Cros i @ramotgarcia (@grupnaturasterna). El podeu llegir al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #platjadaroturisme #castellplatjadaro #portdaro #grupdenaturasterna #imatgesantigues #fotosantigues #seglexx #natura #espaisnaturals #costabrava #emporda #paisatge #premsacomarcal
"Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó "Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó marinat amb pesto i gamba blanca", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #lacuinadelhort #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #palamós #costabrava #premsacomarcal
Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois (1900-1910). Imatge d'Amadeu Mauri (Fons Josep Escortell Cerqueda, AMSFG) que il·lustra l'article "Un passeig pels jardins de Sant Feliu de Guíxols" de Pau Roig. El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #cultura #historia #urbanisme #santfeliudeguixols #guixols #passeigdemar #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #costabrava #emporda  #premsacomarcal
"Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cu "Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cullera amb flors d'aptènia", de @iolandabustos (Xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu l'article i la recepta al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #empordagastronomic #gastronomia #lacuinadelhort #horta #natura #amanida #receptes #menjardecollons #paisatgesdecataluya #cuinacatalana #floracatalana #cultura #premsacomarcal
L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera. Una imatge de Pau Roig que il·lustra l'article de Temi Vives "Els humans necessitem parcs i jardins", que trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #natura #espaisnaturals #jardins #flors #cultura #historia #patrimoni #lapera #pedrinyà #costabrava #raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà
Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibrerie Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Parcs i jardins" i "La cuina de l'hort" #empordà #cultura #historia #patrimoni #parcsijardins #natura #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #doemporda #hort #horta #costabrava #premsacomarcal #llegirencatalà
Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva del llibret “La prehistòria i l’antiguitat al @santacristina_aj. Recull de documents sobre l’època”, de Xavier Niell i Ciurana, novè títol de la Col·lecció de Temes Cristinencs de l'@arxiu_santacristina. Molt bona feina! #santacristinadaro #romanyadelaselva #baixemporda #costabrava #prehistoria #megalitisme #antiguitat #historia #gavarres #cultura #patrimoni
L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'imp L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'impuls nòmada" al #palausolterra de la @fundacio.vila.casas a l'@ajtorroella fins al 27 de novembre. La inauguració és aquest dissabte a les 12h  #torroellademontgri #baixemporda #vilacasas #fundaciovilacasas #cultura #fotografia #artcontemporani #nomadlife #nomada #premsacomarcal
#pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola #pedresvenerables a #torroellademontgri: gàrgola reaprofitada segurament com a element de protecció de la llar a la casa que hi ha al final del carrer dels Dolors cantonada amb el carrer de la Farigola #cultura #historia #patrimoni #patrimonicultural #espaismedievals #raconsmedievals #raconsamagats #escultura #gargoyle #baixemporda #costabrava #queboniceslempordà
Val de proveïment per a espardenyes emès per la Val de proveïment per a espardenyes emès per la Conselleria de Proveïments del @santacristina_aj durant la guerra. És una de les imatges que il·lustren l'article "La repressió franquista a Santa Cristina d'Aro (1939-1944)" d'@artandwordslover, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #historia #guerracivil #guerracivilespañola #repressió #franquisme #memoriahistorica #premsacomarcal
Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitp Presentació aquest matí a Ca la Pruna de @visitpals del Pla estratègic de difusió de la marca #arrosdepals de l'@ajuntament_de_pals amb el suport de la @diputaciogirona, molt bona feina! #arros #productesdelemporda #pals #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #estanydepals #molidepals #agricultura #marcadegarantia #premsacomarcal
Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañer Ricard Viladesau, Francesc Dalmau, Santiago Bañeras i la seva cunyada Mònica de la Fuente. Una de les imatges del fons de la família Dalmau que il·lustren l'article de @dpagesicassu "El Dr. Francesc Dalmau vist per Francesc Marco-Palau". El podeu llegir al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #historia #cultura #medicina #salut #seglexx #personatges #personatgeshistòrics #biografia #entrevista #llibres #fundaciojosepirla #premsacomarcal
Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa