Baix Empordà.- L’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar dimecres 1 de març la situació d’excepcionalitat per sequera en 224 municipis dependents del sistema Ter Llobregat i l’aqüífer del Fluvià Muga.
Aquesta mesura es pren pel risc de desabastament que pateixen les reserves d’aigua de Catalunya. El volum de reserves abans d’entrar en el període primaveral és molt baix, amb una mitjana del 27%, i sense que s’hagin recuperat per la falta de pluges. Al Baix Empordà aquesta situació afecta als municipis de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, Calonge i Sant Antoni, Palamós, Mont-ras, Palafrugell, Begur, Regencós, Torrent i Pals.
Situació d’excepcionalitat
Aquesta ratificació arriba després que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, anunciés dimarts la decisió del Govern de decretar la situació d’excepcionalitat per sequera extrema i de que l’executiu català aprovés un Decret llei per protegir els abastaments d’aigua, donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s’hagin de dur a terme i dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.
D’aquesta forma, a partir de dijous l’ACA limita l’abastiment d’aigua a 5,9 milions d’habitants a causa de la sequera, que es restringirà a un màxim de 230 litres per persona i dia.
L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l’aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la disminució del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). També es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable, entre d’altres mesures.
Nou Pla de gestió
Per altra banda, aquest dimecres l’ACA també ha impulsat l’aprovació del Pla de gestió de les conques internes per al període 2022-2027. Es tracta del full de ruta de la planificació hidrològica per als propers anys i preveu les mesures per a garantir l’abastament, millorar l’estat de les masses d’aigua i definir actuacions per a la millora de l’estat del medi. Aquesta planificació, que s’ha votat i s’elevarà al Govern, està enfocada a la mitigació i adaptació al canvi climàtic, amb la inclusió d’indicadors i mesures que permetin garantir les demandes d’aigua així com també la preservació i el bon estat dels ecosistemes hídrics.
El Pla de Gestió té com a objectiu principal l’eficiència en la gestió de l’aigua, donant un impuls definitiu a la millora de la qualitat de les masses d’aigua en els propers 6 anys i assolir uns estàndards adequats en la garantia de subministrament de les conques internes de Catalunya. El Pla preveu una inversió de 2.437 MEUR per als propers anys, 1.401 dels quals seran aportats per l’ACA. Aquesta xifra suposa gairebé triplicar la inversió del pla fins ara vigent.
En concret, el programa es distribueix en quatre parts. Per una banda es destinaran 866,6 MEUR (el 35,6% del pressupost) a actuacions destinades a la millora del medi hídric; 1.417 MEUR (un 58,2% del total), a incrementar la disponibilitat, la regeneració i la modernització de regadius; 150 MEUR (6,1% de la partida) per adaptar el sistema a fenòmens eventuals i extrems; i 3,6 MEUR (un 0,1% del pressupost total) per fomentar la recerca i el desenvolupament en el cicle integral de l’aigua.
Gestionar el risc d’inundacions davant del canvi climàtic
Per altr abanda, aquest dimecres els membres del consell han donat llum verda a la tramitació del Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) i el seu programa de mesures per a l’àmbit de les conques internes, preveu una inversió superior als 140 MEUR i es desplegarà en els propers sis anys. D’aquesta inversió prevista, 127 MEUR seran aportats per l’Agència Catalana de l’Aigua i la resta aniran a càrrec de la Direcció General de la Costa i el Mar (9,5 MEUR), els titulars de les infraestructures (més de 3 MEUR), entre d’altres.
Les actuacions previstes consistiran en mesures per a prevenir el risc d’inundacions (ordenació territorial, reducció de la vulnerabilitat dels béns afectats, millores en el drenatge urbà); impulsar mesures de protecció (gestió de la conca, actuacions a les lleres, gestió de l’aigua superficial); promoure actuacions de preparació davant d’inundacions (predicció d’avingudes, Plans de Protecció Civil, accions de conscienciació i preparació); i executar mesures de recuperació i revisió post-inundacions i altres accions centrades en a promoció de la innovació i la recerca. Aquest document serà elevat a la conselleria d’Acció Climàtica, per a finalment, arribar a l’administració de l’Estat.
Més de 1.300 MEUR per al sanejament
A banda, l’ACA ha proposat l’aprovació del Programa de Gestió específic dels Sistemes públics de Sanejament en alta de Catalunya (PGSAC) per incorporar totes les obres i actuacions de sanejament d’aigües residuals en alta que s’han d’executar a Catalunya entre el 2022 i el 2033. El PGSAC es divideix en dos períodes. De 2022 a 2027, amb una inversió prevista de 613 MEUR i de 2028 a 2033, amb 699 MEUR de pressupost. El consell d’administració, que ha aprovat avui el PGSAC i s’elevarà al Govern per a la seva aprovació definitiva, declarant d’interès prioritari de la Generalitat les obres i actuacions hidràuliques previstes en aquest programa. A la imatge veureu detalladament com queda la nova situació.