2.000 alumnes dels instituts del Baix Empordà participaran al primer Saló dels Oficis i les Professions de la comarca

Baix Empordà.- Aquest dilluns al matí s’ha presentat el 1r Saló dels Oficis i les Professions del Baix Empordà a la Sala de Plens del Consell Comarcal, que se celebrarà a Sant Antoni de Calonge. Està previst que hi participin 2.000 alumnes de 4t d’ESO, batxillerats i cicles, de 15 instituts de la comarca.

zquest és el primer Saló que organitza el Consell Comarcal al Baix Empordà amb l’objectiu de d’orientar els joves, per una banda, i dignificar els oficis i la FP en el territori, per l’altra. Es treballa de forma coordinada amb  la taula “FP Baix Empordà”, amb una quinzena d’instituts que ofereixen formacions d’altres famílies professionals  i que complementen l’oferta formativa en el territori. També es treballa conjuntament amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta activitat, que es farà el dimarts 28 de febrer i el dimecres 1 de març al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge, té l’objectiu informar les persones joves pel que fa a les necessitats del mercat de treball a la comarca, exposar diferents camins professionals a escollir i conèixer l’oferta de FP i certificats de professionalitat del Baix Empordà. El Saló vol potenciar la formació i la ocupació de qualitat a la comarca de la mà d’una entesa i treball conjunt entre el món acadèmic i el laboral.
Aquest Saló disposarà de 34 estands i s’hi trobarà una representació de les 21 famílies professionals de FP i Certificats de Professionalitat. També estaran presents empreses, gremis i institucions públiques. Amb aquestes institucions i amb els agents del territori s’hi treballa transversalment per oferir un ventall de conferències representatives i proporcionar serveis complementaris d’orientació i acompanyament. Per a la ocasió també hi ha programades 15 conferències i 29 tallers amb l’objectiu de motivar, inspirar, i orientar segons interessos, habilitats i segons l’estat actual del mercat de treball.
Xavier Dilmé, vicepresident i conseller comarcal de Promoció econòmica ha dit que “amb aquest Saló volem ensenyar als joves de la comarca les necessitats reals del mercat de treball. Un dels objectius és, a banda de posar en valor els oficis, no perdre capital humà. Sabem que una bona orientació laboral en el moment precís permetrà que els joves puguin treballar a la comarca i aquest és l’objectiu”. També ha expressat la voluntat que el saló tingui continuïtat i ha afegit que “des del Consell Comarcal vull posar en valor les col·laboracions entre les administracions i la col·laboració amb el món empresarial, aquest és el camí a seguir”.
Adam Manyé, director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona ha explicat que: “la FP és estratègica. Hi ha diferents agents claus com són el teixit empresarial, les administracions en general i les formacions reglades i no reglades. L’estratègia passa per oferir una orientació clau en els joves a partir de 16 anys i que aquesta orientació passi per saber exactament quin ofici tenen vocació de fer”. A banda ha posat en relleu la importància de la participació dels gremis i en general el prestigi que l’esdeveniment vol dotar als oficis, tot oferint una orientació acurada.
El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha tancat l’acte: “Volem combatre el desencís que a vegades sorgeix en certes edats i que fa que alguns joves deixin d’estudiar perquè no saben quina és la seva vocació”. També hi tingut paraules d’agraïment cap a l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, així com per FP Baix Empordà.

Jornades sectorials
Ja durant el mes de novembre del 2022 es van portar a terme jornades sectorials presencials i online  on va tenir lloc el debat participatiu per poder trobar estratègies conjuntes per fer front als reptes del sector en matèria d’ocupació i a la falta de professionals i la problemàtica del relleu generacional. Van participar empreses de l’àmbit dels oficis, gremis, cambres de comerç i l’OTG. També es va comptar amb la participació d’Oriol Homs,  expert internacional de polítiques locals, formació professional i ocupació.
Paral·lelament s’han mantingut reunions amb Afra Sabrià, responsable de prospecció de FP Dual al Baix Empordà, del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya i representant a la Taula de Formació Professional Baix Empordà, en la que hi participen tots els Instituts que ofereixen FP i CP. L’objectiu d’aquesta col·laboració és cercar complicitats amb les actuacions de promoció econòmica i arribar a les empreses en la formació dual per adaptar els cicles a les necessitats de les empreses.  Va ser en aquestes jornades que es va consensuar las possibilitat de desenvolupar el Saló dels Oficis i les Professions. Era important fer aquesta activitat abans del període de matriculació de les formacions post obligatòries per dotar als estudiants d’informació abans de prendre una decisió.

Tags: alumnes, Baix Empordà, Calonge i Sant Antoni, comerç, Consell Comarcal, educacio, empreses, formació, inserció laboral, instituts, jornades, ocupació, oficis, orientació, professionals, saló, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Les entitats de l’Estartit estan al límit per no cobrar les subvencions municipals
Notícia següent
Les exportacions del sector agroalimentari català creixen un 15,3% fins als 14.848 MEUR

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes