Catalunya.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és a punt d’enllestir una nova normativa per regular la recol·lecció professional i comercialització del llentiscle.
L’objectiu de la norma és evitar l’extracció massiva i descontrolada d’aquesta planta. Alhora, es vol contribuir a fer aflorar aquesta activitat i identificar els seus actors per donar transparència a aquest mercat i disposar de dades per fer-ne una planificació i seguiment arreu del territori.
La normativa ja s’ha presentat davant d’entitats i organitzacions agràries, professionals del sector, propietaris públics i privats i empreses del sector forestal perquè també facin les seves aportacions i es comenci a tramitar a partir de l’any 2022. Es preveu que a finals d’any ja es pugui implementar.
Amb aquesta normativa, el Departament compleix una reivindicació tant del sector forestal mateix com de les entitats ecologistes per evitar l’extracció massiva i descontrolada d’aquesta planta. La nova regulació actuarà en l’àmbit tant de la recol·lecció com de la comercialització i ha de contribuir a professionalitzar un sector molt precaritzat.
Així mateix, ha de permetre a la propietat forestal disposar d’un marc jurídic clar per poder aprofitar de manera sostenible i planificada aquest recurs, que té un elevat valor en el mercat de la planta ornamental.
Es crearà un registre d’operadors habilitats, que inclourà tant els recol·lectors com les persones que el comercialitzen, amb l’objectiu de garantir la traçabilitat de la planta i s’establiran criteris tècnics que garantiran que l’aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l’autorització de la propietat. L’incompliment d’aquestes condicions tècniques serà sancionable.
El llentiscle és una espècie mediterrània que creix a bona part de Catalunya, especialment a la façana litoral. Més enllà de l’ús ornamental, també té propietats farmacològiques i aplicacions en química verda, però el desconeixement actual del canals de comercialització impedeix conèixer quin n’és l’ús real i la seva magnitud. La posada en marxa d’aquesta nova ordre hauria de permetre conèixer aquestes dades i incidir en el seu aprofitament sostenible.
1 comentari. Leave new
Ja era hora que acabem amb aquesta extracció incontrolada,empobridora del sotabosc!
Tothom pot trobar farcells,agafats amb gometes i abandonats,obra sens dubte dels furtius que destrueixen els nostres boscos