Acció Climàtica crea una brigada específica i operativa els 365 dies de l’any per prevenir l’expansió del coipú

Pals (ACN).- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l’any, per prevenir l’expansió del coipú.

Aquesta brigada és una de les mesures concretes que preveu el Pla de xoc i de control del coipú, que la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, juntament amb la directora dels serveis territorials del Departament, Elisabet Sánchez i Sala, han presentat a Pals.
El Pla de xoc i de control preveu un total de 10 mesures concretes per frenar l’expansió del coipú i reduir la seva presència a la demarcació de Girona. Segons l’estudi que s’ha realitzat, actualment trobem focus d’aquesta espècie invasora de manera permanent a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva.
La secretària d’Acció Climàtica ha explicat que una de les actuacions principals serà la creació d’aquesta brigada específica per prevenir l’expansió del coipú, que estarà formada per tres persones i estarà operativa els 365 dies de l’any. Aquesta brigada centrarà la seva activitat en les actuacions d’urgència per danys i proveirà de recursos, tant materials com formatius, la xarxa de gestors per a l’eradicació del coipú, que està formada per tots els agents del territori implicats. Amb aquesta brigada, el Departament d’Acció Climàtica disposarà ara de fins a quatre brigades disponibles per actuar en moments de màxima necessitat.
Davant l’expansió que ha tingut el coipú durant aquest 2022, i per aquest motiu, des del Departament d’Acció Climàtica posem els recursos humans i tècnics orientats a la prevenció i, així, donar resposta a aquesta necessitat”, ha exposat la secretària d’Acció Climàtica.

Una de les mesures que preveu el Pla de xoc és la realització d’un pla de control del coipú amb l’objectiu de recopilar i tenir tota la informació sobre aquesta espècie exòtica invasora per, d’aquesta manera, poder planificar anualment i de manera adaptativa les zones i èpoques d’actuació.
La secretària Barnadas també ha explicat que el Pla preveu altres mesures, com ara la cessió temporal de paranys per capturar exemplars o tanques electrificades per protegir cultius i horts: “La prevenció és un altre gran àmbit d’actuació que es preveu en aquest Pla a través d’accions amb mesures concretes”.
Som conscients que la lluita per prevenir i reduir la presència del coipú a les comarques de Girona és una feina que hem de liderar des del Departament, posant-hi més recursos humans, tècnics i materials, però també estem convençuts que serà una tasca que hem de fer entre totes i tots els agents implicats del territori: des de les administracions fins a la ciutadania”, ha conclòs la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López.

Un rosegador de Sud-amèrica
El coipú és un rosegador originari de Sud-amèrica que pesa entre 4 i 7quilos. Viu en llacunes, rius, canals, estanys,embassaments i zones humides amb abundant vegetació aquàtica i pastures al voltant. És madur sexualment al cap de sis mesos de néixer i les femelles poden tenir 2 o 3 ventrades a l’any. Per tant, és una espècie exòtica invasora que es reprodueix i s’expandeix amb rapidesa. No obstant això, el 80% del coipús moren durant el primer any de vida, i menys del 15% arriben als tres anys.

Un espècie inclosa dins l’EXOCAT
L’EXOCAT és un projecte que impulsa i finança del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el CREAF per conèixer amb detall quines són les espècies exòtiques i invasores presents al territori de Catalunya, on són i com evolucionen, i disposar-les de manera endreçada en una gran base de dades, a l’abast de tots els ciutadans del país. També és una de les fonts d’informació de l’Observatori. El coipú, com a espècie exòtica invasora, ja està inclosa dins de l’EXOCAT. El 2022, el Departament hi ha dedicat al voltant d’un milió d’euros (923.230 €) i la previsió és que aquest 2023 es dobli el pressupost.

Tags: Acció Climàtica, brigada, coipú, Comarques gironines, control, espais naturals, espècies invasores, Generalitat, medi ambient, pals, pla de xoc, prevenció, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
A presó un detingut a Capmany que transportava més de 19 kg de marihuana, una arma de foc i 60.000 euros
Notícia següent
Joan Giraut abandona Junts i passarà a ser regidor no adscrit a Platja d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes