Acció Climàtica posa en marxa a Girona una prova pilot per promoure un accés responsable als espais naturals fluvials

Girona.- La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada de la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha presentat aquest dilluns a Canet d’Adri una prova pilot d’informadors i informadores en espais naturals.

Jordà ha explicat que la prova, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, es desplegarà en gorgues i espais fluvials molt freqüentats a l’estiu. “L’objectiu és promoure un ús responsable i evitar aglomeracions i conductes incíviques per garantir també la seguretat dels visitants”, ha destacat la consellera.
Jordà ha explicat que la prova s’emmarca dins del pla de xoc endegat pel Departament amb l’objectiu de conservar la fauna, la flora i els valors ecosistèmics, garantir-ne els usos i activitats tradicionals que s’hi duen a terme i que permeten l’ús públic i social d’aquests espais i la seva gestió turística responsable, tot garantint la seva compatibilitat amb l’activitat ramadera extensiva, l’activitat agroforestal o l’activitat cinegètica.
En aquest sentit, la consellera ha fet notar la necessitat de generar “un marc legal clar per a la regulació de l’ús públic dels espais naturals del nostre país i d’impuls mesures i vies per garantir el compliment de la regulació, sensibilitzar la població i informar-la in situ”. “Tot plegat ho farem de manera coordinada entre el Govern, les diputacions i altres institucions amb competències en usos i accessos al medi natural, amb l’objectiu de definir aquest marc normatiu i impulsar millores que permetin regular millor la seva aplicació”, ha dit Jordà.

Una onzena d’informadors
El servei d’informadors es desplegarà durant els mesos de juliol i agost a Canet d’Adri, Santa Pau, Vidrà, Camprodon, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, la Vall d’en Bas (salt de l’Olla) i Sales de Llierca i el riu Ter. En total, hi haurà 11 informadors repartits entre aquests indrets.
Per la seva banda, la Diputació de Girona oferirà assessorament en la gestió de l’ús públic durant el període estival en gorgues de rius hiperfreqüentats i promourà la coordinació del dispositiu d’informadors sobre terreny en els llocs de nova implementació i amb els espais que ja disposaven de personal. La Fundació Emys, entitat ambiental sense ànim de lucre, amb una llarga experiència i trajectòria en la gestió d’ús públic en espais naturals, s’encarregarà d’oferir el servei. D’aquesta manera, també es sumaran al dispositiu alguns municipis que ja tenen informadors propis, com ara els que donen servei als espais del riu Brugent (les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols) i la Vall de Bianya i Sadernes (Tortellà, Montagut i Oix, i Sales de Llierca). Així mateix, els informadors també es coordinaran amb el Cos d’Agents Rurals.
D’altra banda, més enllà de la demarcació de Girona, a través d’aquesta prova pilot també s’ha habilitat un servei d’informadors ambientals al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Natural Cadí-Moixeró. La intenció és que aquest servei s’estengui a tots els espais protegits i es disposi d’un cos d’informadors ambientals ben format i que pugui orientar la població sobre pràctiques i comportament al medi natural.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina a la prova pilot un pressupost de 383.000 euros.

Promoure el bon ús dels espais naturals
Durant la presentació de la prova pilot, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha donat a conèixer la nova campanya de sensibilització per posar en valor els espais naturals protegits i les mesures de gestió d’ús públic que s’estan posant en marxa. La campanya, que es duu a terme amb la col·laboració de l’Agència de Turisme de Catalunya, el Cos d’Agents Rurals, Ferrocarrils de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida, porta per lema “Equilibri natural” i vol informar sobre el valor dels espais naturals i fomentar-ne la conservació.
Per això, s’ha habilitat la web www.espaisnaturals.cat, on l’usuari pot trobar recomanacions a l’hora de visitar els espais naturals de Catalunya i informació pràctica per planificar la seva estada. Hi pot trobar des de la normativa existent fins a com fer una reserva prèvia, per exemple, d’aparcament.
L’any passat els parcs naturals gestionats pel Departament van rebre 4,3 milions de visites. L’objectiu de la campanya i del pla de xoc que s’està aplicant és evitar els impactes negatius que suposa una major afluència de visitants i contribuir a la seva conservació. “Es tracta de trobar l’equilibri entre el gaudi de l’experiència i el respecte i la preservació de l’espai natural”, ha dit la secretària d’Acció Climàtica.

Tags: Acció Climàtica, Catalunya, Comarques gironines, conscienciació, espais naturals, fauna, flora, gorgues, informadors, manteniment i conservació, medi ambient, prova pilot, responsabilitat, restriccions, riu Ter, rius, turisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Un any més el Consell Comarcal del Baix Empordà està present a la Santa Market
Notícia següent
Els Mossos denuncien una empresa per fer treballs forestals a Calonge en plenes restriccions per l’elevat risc d’incendi

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes