Castell-Platja d’Aro.- La processionària del pi és una de les plagues més importants d’aquesta època de l’any als boscos de tot Catalunya. Els canvis climatològics que estan provocant una tendència a hiverns temperats i primaveres poc plujoses n’afavoreix el desenvolupament de la seva població.
També la introducció d’espècies de pi foranies i la transformació de grans masses forestals en petites pinedes han ajudat darrerament a l’extensió de la plaga. Les erugues formen les bosses a l’hivern, es mengen les fulles i afebleixen i disminueixen el creixement dels pins i alhora els fa vulnerables a altres tipus d’invasions.
La regidoria de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Castellñ-Platjad’Aro en el fa el control en els espais públics –parcs infantils, escoles o zones verdes– i alhora ofereix consell i recomanacions per als exemplars de pi afectats en jardins i boscos particulars. Tingueu present que tant les erugues com les bosses estan protegides per pèls urticants que poden provocar fortes reaccions al·lèrgiques tant a persones com a animals. És justament al final de l’hivern quan les erugues fan les seves particulars processons, una darrera a altra, per enterrar-se al sòl.
S’aconsella extirpar les bosses tallant la branca just a sota la bossa i cremar-les (hi ha models de tisores amb perxa de 3 i 4 metres). També s’hi poden posar barreres físiques, per exemple un con o collarí de plàstic semirígid al voltant del tronc a una alçada mínima d’1’5 metres, per interrompre el descens de les erugues, que acaben morint d’inanició a l’interior del con, o bé aplicar-hi un insecticida o omplir-lo de terra per propiciar-ne el seu soterrament. Una altra opció és col·locar-hi trampes amb feromona sexual femenina, penjada a les branques dels pins: es capturen els mascles evitant que s’aparellin (un sol parany, instal·lat entre maig i setembre, és suficient per a una hectàrea).