Acte d’homenatge a les víctimes del nazisme a Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols.- Aquest dijous 5 de maig a les 10 hores al Monòlit dels Jardins Juli Garreta es portarà a terme un acte amb motiu del Dia d’Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.

Aquesta data coincideix amb la commemoració de l’alliberament d’aquest camp el 5 de maig de l’any 1945.
Prop de 10.000 persones del nostre país van ser deportades a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies.
A Mauthausen hi van estar internats majoritàriament exiliats republicans al final de la Guerra Civil. Van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis. Entre ells hi va haver-hi guixolencs.
A l’acte hi haurà una ofrena de flors per part d’alumnes i professors participants en el Projecte “Temps de guerres” del Museu d’Història, inclòs dins el Programa Àngel Jiménez de Memòria Democràtica. També hi participaran representants del consistori i hi col·laboraran dos professors de l’escola de música.
El projecte ha comptat amb onze xerrades als diferents grups de 4t d’ESO i de GES del Centre de Formació d’Adults , a càrrec de Josep Murlà, estudiós, i Jordi Gaitx, arxiver i membre del Consell assessor del Museu Memorial de l’Exili. Algunes classes també han realitzat itineraris temàtics per la ciutat, amb patrimoni tan rellevant com el refugi del Puig, el niu de metralladores i el cementiri.
La segona part del projecte educatiu ha estat la participació directa dels alumnes i professors en l’elaboració d’un audiovisual, basat en la creació per part dels alumnes de breus monòlegs ficant-se a la pell tant dels familiars com de les pròpies víctimes als camps d’extermini. Aquestes creacions han estat enregistrades pels propis alumnes, i els tècnics del Museu n’elaboren un audiovisual que aquest maig es presentarà al canal youtube del Museu d’Història.
Hem de recordar que el 29 d’agost de 2019, el Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va acordar d’impulsar un grup de treball amb la finalitat de preparar un acte d’homenatge i reconeixement de la ciutat cap a les persones de la ciutat víctimes del nazisme.
També s’està a l’espera que la Generalitat de Catalunya instal·li les llambordes conegudes com Stolpersteine, petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig a col·locar als llocs de naixement, residència o treball d’aquestes persones víctimes del nazisme i que han estat instal·lades en molts països i ciutats europees.
La recuperació de la memòria històrica recent ha estat una de les voluntats de la ciutat, treball desenvolupat al llarg de molts anys, sobretot per part del Grup per a la Recerca de l’Època Franquista i difós a través de les seves publicacions, els Tallers d’Història i les Jornades Memòries i Història del Museu. A part de les publicacions –moltes d’elles consultables en línia– un monòlit aixecat al Passeig del Mar, honora i recorda els qui varen patir els camps nazis. La recerca és bàsica per poder iniciar un projecte com aquest i ha estat cabdal la col·laboració dels investigadors amb el Museu de Marc Auladell, de l’Arxiu Municipal, i Pilar Francès.
És precisament anant als noms propis de les víctimes del nostre entorn que s’intenta que aquells esdeveniments terribles no es relativitzin ni es banalitzin. És sabent els llocs on varen viure o treballar que des del present podem arribar a imaginar com noms llunyans com Mauthaussen o Auschwitz poden arribar a estar tan lligats a Sant Feliu de Guíxols.
Una besnéta d’una de les víctimes, Eusebi Vicens, alumna de l’Institut Sant Elm, tornarà a participar en l’ofrena. I seran –en representació de tots els alumnes participants– dos alumnes de l’Institut Sant Feliu, que faran un breu parlament.

Tags: aniversari, camps de concentració, deportats, educacio, ensenyament, escoles, Guerra Civil, historia, homenatge, memòria històrica, nazisme, Sant Feliu de Guíxols, segle XX, societat, stolpersteine

1 comentari. Leave new

  • Aquest acte serà també per equilibrar el fet que a Sant Feliu de Guíxols hi havia una Seu De “las joventudes hitlerianas”? Si es vol fer una bona reserca, s’ha d’explicar tota la realitat. El poble ho agrairà i podrem fer ofrenes per “netejar” i contrarrestar tota aquesta energia de dolor que van deixar els nazis.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Una trentena de persones participen a la caminada saludable pel Bosc Encantat
Notícia següent
Ferran Palau, Cesk Freixas, Gessamí Boada i Landry actuaran al cicle de concerts “A Peu de Gavarres 2022”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes