Indilletres ha atorgat a exaequo el sisè premi de crítica literària Llucieta Canyà a Antoni Martí Monterde per l’article “Un cor furtiu. Vida de Josep Pla”, publicada el 20 d’abril a La veu dels llibres del País Valencià; i a Joan Simó i Rodríguez (que no ha pogut assistir a l’acte) per l’article “El Josep Pla de Xavier Pla: un esforç malgastat?”, publicada al digital Nacional.cat el 17 d’abril.
Ambdues crítiques ofereixen visions contraposades i complementàries del llibre Un cor furtiu. Vida de Josep Pla de Xavier Pla. El lliurament del premi, dotat amb 500 euros, ha tingut lloc dissabte al les dotze del migdia just després de l’acte inaugural de la 7a edició d’Indilletres a càrrec del dramaturg Joan Lluís Bozzo.
“En aquesta edició del premi ens ha costat trobar crítiques que ens semblessin que valien la pena i hi ha hagut unanimitat en el jurat a considerar que sovint les crítiques no són gaire res més que ressenyes per algú que no va més enllà de voler fer elogis”, ha explicat l’Anna Pascual, membre de l’associació Indilletres. “Hem decidit atorgar exaequo el sisè premi Llucieta Canyà a perquè tenen visions diferents molt rigoroses, valentes i ben fonamentades”, ha explicat afegint que, a parer del jurat, es complementen i tenen part de raó en el que diuen.
L’any passat va guanyar-lo Gemma Medina per l’article “Saber dir la vivor”, publicat a La Lectora, revista digital de crítica literària, sobre la novel·la Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres d’Irene Solà. Joan Burdeus el va guanyar el 2022; Marina Porras, l’any 2021; Eva Vàzquez, l’any 2020; i el 2019, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons.
Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural. Tot i això, avui, la impossible professionalització dels crítics literaris, la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, serveix per destriar entre la gran quantitat de llibres que s’editen.
El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení.