Arriben els MedCat Days, tres dies per reforçar el rol de Catalunya com a hub de la Mediterrània

Catalunya.- Els propers dies 23, 24 i 25 de març se celebraran els MedCat Days 2022, unes jornades per recalcar la importància estratègica de la Mediterrània, amb els principals agents socials, econòmics i polítics de les dues ribes.

Es tracta d’una iniciativa del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), que compta amb la col·laboració de la MedCoopAlliance.
Els MedCat Days oferiran un espai de trobada, diàleg, incidència i visibilitat, al servei dels actors de l’acció exterior a la Mediterrània. La proposta té un triple objectiu. En primer lloc, contribuir al desplegament de la Nova Agenda per la Mediterrània de la Unió Europea i l’impuls de les transicions verda i digital. En segon lloc, promoure noves iniciatives i projectes cooperatius, donar a conèixer la nova generació de programes Euromed, i fomentar acords i intercanvis entre agents catalans i del sud de la Mediterrània. En tercer lloc, posar en valor la importància estratègica del Mediterrani per a la UE i fomentar la perspectiva multinivell, és a dir, la inclusió dels ens sub-estatals en la presa de decisions a nivell comunitari.
Les sessions comptaran amb un format híbrid que combinarà la presencialitat al Palau de Pedralbes i l’opció de seguir les sessions de manera telemàtica i amb traducció simultània al català, castellà, anglès i francès.

Un punt de trobada i diàleg
El programa arrencarà el dimecres 23 de març amb el MedCat Partners Forum. Es tracta d’un espai de trobada entre entitats beneficiàries de projectes euromediterranis, euroregionals i transfronterers, amb representants de programes i xarxes de la conca mediterrània.
La sessió permetrà conèixer les futures línies estratègiques i les oportunitats de la nova generació de programes de cooperació territorial europea i euromediterrània. A més, s’aportarà informació concreta sobre les convocatòries previstes i en curs dels principals programes europeus adreçats la Mediterrània pel període 2021-2027.

Impulsar la transició verda i digital
El dijous 24, les jornades continuaran amb el MedCat Dialogues i el seminari “Transició verda i digital en el marc de la nova Agenda Mediterrània”. La UE ha integrat la transició verda i digital en la seva política exterior, i el Govern de Catalunya també té un gran interès en cooperar amb els seus socis mediterranis i valorar com el seu model verd i digital pot contribuir a impulsar la cooperació euromediterrània en aquests sectors.

Trobades institucionals de la CRPM i el projecte Shababuna
Els dies 24 i 25 de març també s’acolliran activitats paral·leles, en el marc de la Conferència de les Regions Perifèriques i Marítimes (CRPM) i del projecte europeu Shababuna (AMIF).
Es tracta d’un seminari intern de la CRPM. Les regions membres de la CRPM debatran la iniciativa “Territories Matter”, que pretén influir en el futur de les polítiques de transport de la UE i el marc més ampli de la política d’inversions de la UE per al proper marc financer pluriennal. El CETMO i l’IEMed, en el marc dels treballs que estan duent a terme amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals, presentaran l’aposta de Catalunya en matèria de transport a la Mediterrània Occidental.
El Buró Polític de la CRPM és l’òrgan polític on es prenen les decisions i s’aproven els posicionaments sobre polítiques europees que posteriorment s’adopten per l’Assemblea General. Està integrat per 64 membres (presidents, vicepresidents i ministres regionals). Actualment el País Basc presideix la Comissió Atlàntica i Sicília la Comissió Mediterrània. A més de membres de la UE també hi són representats Noruega i Geòrgia (amb dues vicepresidències). La reunió serà presidida per l’actual president de la CRPM, Ceis Loggen (president de Noord-Holland Països Baixos) i dirigida per la secretària general, Eleni Marianou.
El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert lidera el projecte europeu Shababuna (finançat pel fons d’asil, migracions i integració AMIF 2014-2020), que té per objectiu enfortir les capacitats de les autoritats locals i regionals per promoure la sensibilització i la informació entre la joventut de la regió de l’Oriental, al Marroc, sobre els riscos i les alternatives legals a la migració irregular, així com les oportunitats existents a la regió. Divendres tindrà lloc una reunió dels socis del projecte Shababuna, i a la tarda es farà una trobada de les municipis catalans i marroquins que hi participen. Podeu consultar el programa de l’acte al web del projecte Shababuna.

Tags: Catalunya, diàlegs, economia, estratègia, europa, jornades, medi ambient, mediterrani, política, promoció econòmica, societat, Unió Europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Les Zones de Baixes Emissions s’estendran a tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants al 2025
Notícia següent
L’Associació per a la Promoció i el Desenvolupament de les comarques gironines presenta al·legacions al pla director de l’aeroport de Girona perquè hi veu “desconnexió” amb el territori

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes