Augmenten un 36% els casos atesos als CAP gironins per problemes de salut mental

Girona (ACN).- El Programa de col·laboració de salut mental a l’atenció primària i comunitària (PSP) va atendre durant el 2021 a la demarcació de Girona un total de 17.308 persones, un 36% que l’any 2020.

D’aquestes, 9.539 van rebre atenció psicològica de forma individualitzada o grupal i 4.485 van requerir d’interconsulta. Segons les indicadors del programa, un 17% del total van ser menors de 18 anys i els experts alerten que l’impacte de la pandèmia en el malestar emocional dels joves “no s’ha acabat“. Concretament, a l’any 2021 s’hi van atendre 2.961 persones menors de 18 anys. La majoria amb símptomes d’ansietat, somatització, depressió, alteracions de conducta i dificultats relacionals, entre d’altres.
Continuen arribant casos de malestar emocional derivats de la situació de confinament“, assegura la psicòloga clínica del PSP, Debbie Fuentes. L’experta es refereix a joves amb alteracions de la conducta alimentària, disgust amb l’autoimatge i cognicions rígides vers l’alimentació, que tenen el seu inici en el confinament però que “afloren ara com a un problema“, diu.
La psicòloga també informa de casos amb conductes no tan instaurades com per considerar-se un trastorn però que són un factor de risc i, en aquest sentit, subratlla la importància del treball conjunt del psicòleg amb els professionals de la infermeria pediàtrica a la consulta de l’atenció primària.
La psicòloga clínica també alerta de l’augment de les crisis d’ansietat i les autolesions que es tracten al programa. L’ansietat, i en concret, les crisis o les sensacions físiques relacionades (marejos, sensació d’ofec, taquicàrdies) són un dels motius més freqüents de consulta per part d’adolescents i també d’infants. Així mateix, Fuentes indica un augment de les consultes per autolesions no suïcides. “Els adolescents han vist limitades les possibilitats de descàrrega i regulació emocional fora de casa durant bastant temps, amb menys interacció social física, i una reducció del seu món a la seva pròpia habitació“, argumenta.
En cinc anys el programa ha incrementat la dotació de professionals en més d’un 158% i a l’any 2021 hi havia 18 professionals de l’atenció a la salut mental inclosos al programa.

Tags: adolescents, Atencio primaria, atenció psicològica, Comarques gironines, confinament, joves, pandèmia, personal sanitari, psicologia, Salut, salut mental, serveis, societat, trastorns

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Una òpera de Wainwright, Belluci donant veu a Callas i un espectacle d’Acosta, plats forts del Festival de Peralada
Notícia següent
“Escalart 2” realitza dues intervencions artístiques a Sant Feliu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes