Bach Collegium Japan obre la segona setmana del Festival de Torroella amb cantates de Bach

Torroella de Montgrí

El Festival de Torroella de Montgrí enceta la seva segona setmana de concerts dimarts 13 d’agost amb el Bach Collegium Japan, dirigit pel seu fundador Masaaki Suzuki, en el seu debut al Festival amb un programa de cantates de Johann Sebastian Bach.

Una setmana amb sis concerts marcada pels programes monogràfics dedicats a Bach (dos concerts), Liszt i Vivaldi en què el festival continua reivindicant la música com a mitjà per reforçar les nostres habilitats emocionals i ajudar així a prevenir que acabem sent insensibles a les tragèdies humanes que ens assolen. A més del Bach Collegium Japan, aquesta setmana es podrà gaudir dels concerts dels pianistes Moisés P. Sánchez amb el seu trio i Denis Kozhukhin, el duo de violí i violoncel Bartolomey Bittmann en un concert gratuït a la plaça de la Vila, el prestigiós conjunt vocal Graindelavoix i el grup Le Consort amb el violinista Théotime Langois de Swarte al capdavant.
Johann Sebastian Bach és el protagonista dels dos primers concerts d’aquesta segona setmana que començarà amb el Bach Collegium Japan que arriba per primer cop al Festival de Torroella dimarts 13 d’agost amb un programa de cantates de Bach amb la soprano Carolyn Sampson, el contratenor Alexander Chance, el tenor Benjamin Bruns i el baix Christian Immler com a solistes, per interpretar un monogràfic de cantates religioses de Bach. Els enregistraments de la integral de les cantates sacres de Bach fets entre 1995 i 2013 per Masaaki Suzuki al capdavant de Bach Collegium Japan han rebut molts guardons i les quatre cantates que s’han triat per interpretar aquest dimarts 13 d’agost al Festival de Torroella de Montgrí van ser escrites l’estiu de 1724, ara fa just 300 anys. Suzuki va fundar el Bach Collegium Japan l’any 1990 amb l’objectiu d’introduir la música barroca al públic japonès i s’ha convertit en una de les orquestres especialitzades en música de Bach de més prestigi.
Bach serà el protagonista també del segon concert de la setmana que correspon a la sèrie Singulars Torroella. Dimecres 14 d’agost al pati de Can Quintana, seu del Museu de la Mediterrània, el pianista Moisés P. Sánchez es presentarà en format de trio per oferir el programa “Bach (Re)Inventions”, una reinvenció en clau jazzística de les Invencions a dues veus BWV 772-786. Quinze peces que Bach va escriure fa tres segles amb finalitat didàctica per al seu fill Wilhelm Friedemann i que van ser reinventades a partir dels principis bachians pel pianista de jazz Moisés P. Sánchez a petició de la Fundació March per portar-les a un llenguatge actual sense perdre l’essència Bach.

Aquesta setmana destaca també el debut al Festival de Torroella de Montgrí del violinista Théotime Langlois de Swarte al capdavant del conjunt de cordes Le Consort, que diumenge 18 d’agost oferirà un programa amb Vivaldi com a protagonista. El compositor venecià va ser determinant en la passió pel violí de Langlois de Swarte, que entre maig i juliol de 2023 va enregistrar un grapat dels concerts per a violí de Vivaldi que recorren la seva vida, des dels seus primers anys com a estudiant, fins als seus últims experiments a Viena, buscant els extrems en les seves obres. El programa amb el qual es presenta al Festival de Torroella inclou bona part d’aquestes obres, inclosos els cèlebres concerts de Les quatre estacions amb la versió original del Concert per a violí en Sol menor “L’estiu” que es conserva a la Biblioteca de Gènova i que és anterior al conjunt dels quatre concerts.
També debutarà al Festival de Torroella aquesta setmana el grup vocal de culte Graindelavoix, divendres 16 d’agost a l’Església de Sant Genís. Considerat un referent en la interpretació de la polifonia vocal antiga, Grandelavoix arriba al Festival amb una selecció d’obres de la polifonia anglesa, francoflamenca i espanyola basades en els laments del rei David pel seu fill Absalom i el seu amic Jonathan.
Dissabte 17 d’agost serà el torn del pianista rus Denis Kozhukhin que arriba per primer cop al Festival de Torroella de Montgrí amb el programa El diabòlic i el diví, un refinat recital d’obres de Liszt. Format a la Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid sota el mestratge del també pianista rus Dmitri Bashkirov, Kozhukhin és considerat un dels pianistes més destacats de la seva generació, per la seva tècnica aclaparadora i la seva poderosa articulació al servei de la música. L’any 2010, amb només 23 anys, va guanyar el Concurs de Piano Reina Elisabeth a Brussel·les que el va catapultar a les gires internacionals.
La programació de la segona setmana del Festival de Torroella de Montgrí es completa amb el concert gratuït que oferirà el duo de corda BartolomeyBittman dijous 15 d’agost a les 19 hores a la Plaça de la Vila inclòs també en la sèrie “Singulars Torroella”. El violinista Klemens Bittman i el violoncel·lista Matthiass Bartolomey oferiran al públic un repertori centrat en composicions pròpies en què experimenten noves tècniques de tocar els seus instruments. Una barreja de jazz, rock, música de cambra i, fins i tot, una mica de pop.

Tags: concerts, cultura, festival, música clàssica, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Mor ofegat un home de 83 anys a la platja de Llafranc
Notícia següent
L’Ajuntament de Palamós aprova definitivament el projecte que permetrà la reforma del passeig del Mar

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes