Ni les altes temperatures de dissabte ni els ruixats del matí de diumenge no van impedir que la XXIX Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà oferís un cap de setmana en el qual s’han omplert places i carrers de la ciutat amb més de 40 espectacles i un total de 35 companyies.
Amb unes xifres similars i lleugerament superiors a les de la darrera edició, al voltant d’unes 21.000 persones de públic assistent, des de l’organització fan un balanç molt positiu i satisfactori del funcionament global del certamen. “Ens hem mogut amb xifres de públic similars a les d’altres anys, amb un lleuger augment que no ha afectat la qualitat, que és el que ens interessa”, explica Eva Gasull, membre de l’organització de la Fira del Circ al Carrer, que també mostra la satisfacció amb l’oferta transversal d’enguany “que ha arribat a tot tipus de públic, i amb l’objectiu d’aportar una mirada inclusiva al circ”.
Un total de 35 companyies s’han repartit per una vintena d’espais de la ciutat per presentar les seves propostes de clown, acrobàcies, malabars, equilibrisme, trapezi, diàbolo o, fins i tot, pinzellades de dansa aèria. A més, enguany hi havia una clara aposta pel talent local: més de la meitat de les companyies són catalanes, cosa que fa més sostenible la proposta. La resta són, majoritàriament, d’altres punts de l’estat, alhora que també n’hi ha del Regne Unit i França.
L’espectacle inaugural va ser a la icònica Torre Bisbal com a escenari de l’oníric i poètic espectacle de dansa aèria “Dónde te miro y me veo” de Sacude Danza. L’organització va defensar el romanticisme del fet que hagi esdevingut escenari artístic un edifici que no deixa indiferent a cap bisbalenc.
Amb la 29a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà la ciutat s’ha omplert de clown, acrobàcies, malabars, equilibrisme, diàbolo, malabars, trapezi, o, fins i tot, pinzellades de dansa aèria. Són algunes de les disciplines artístiques que han configurat la programació, amb més de 40 espectacles d’una trentena de companyies. Noms com Sacude Danza, Impulsos, Cia. Lepuant, Per Nassus, Lotta&Stina, Cirque Entre Nous, Eunoia Kolektiva, Las Sputnik, Cia Tarannà, Quim Girona & Moon Ribas, PSIRC, Los Herrerita, Dudu Clown o Enric&Chelsea han posat de manifest la voluntat de seguir potenciant el circ que es fa al territori català: propostes d’un gran nivell artístic i per a tots els públics. Alhora, una quarta part de les companyies han estat d’altres punts de l’estat, com el País Valencià (Las Couchers), de Madrid (Teatro sobre ruedas), de les Illes Balears (Tiramillas Circo), Euskadi (Xabi Larrea), Castella Lleó (Miguel Barreto), Aragó (Nostraxladamus) o Andalusia (Mario Comaneci). A això cal sumar-hi les franceses TramPoline i Los Putos Makinas i les britàniques Hands Down Circus i Gandini Juggling, que justament van fer la cloenda de la Fira de Circ al Carrer amb l’aclamat ‘Smashed’, la nit del diumenge, omplint la plaça del Castell amb els seus malabars, uns dels millors d’Europa segons els experts. De la quarantena d’espectacles un total de 9 han estat de pagament, sempre a preus populars.
L’espectacle “Charlas de azucarillo” de Las Couchers guanya el Premi del Públic Lola Casademont
La 3a edició del Premi del Públic Lola Casademont va ser per la Las Couchers amb el seu espectacle “Charlas de Azucarillo”, una creació original que brinda un viatge de sanació, superació i renaixement personal, amb altes dosis humorístiques. L’espectacle va fer una única funció diumenge, al vespre, a la plaça Major. La major part del públic va decidir que mereixia el guardó votant a través de butlletes i una urna ubicada al punt informatiu al vestíbul del Teatre Mundial, o bé a través dels codis QR col·locats a cada escenari de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal.
Va ser fa dos anys, a la 27a edició de la Fira, quan l’organització va crear el Premi del Públic Lola Casademont. A mode de reconeixement i homenatge de la qui va ser molt més que una figura cabdal per la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, l’entitat va impulsar aquest guardó que consisteix en una peça ceràmica de terrissa negra, creada per Didi Heras.
Objectiu: que el circ arribi a tothom
Per tal de seguir treballant perquè el circ arribi a tothom, cal fer menció especial del reforç de la ferma voluntat inclusiva de la XXIX de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Un exemple d’aquesta aposta ha estat l’espectacle “Revolución” de la companyia Teatro sobre ruedas, que ja va oferir la 1a funció el divendres. El grup, procedent de Madrid, va proposar un espectacle format per una pallassa i un malabarista que anava en cadira de rodes, tractant aspectes com la inclusió de les persones amb discapacitat física als espais públics i privats.
Una altra mostra palpable de la voluntat inclusiva de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà que cal posar en valor ha estat l’espectacle circense que, any rere any, es fa a les instal·lacions de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu per tal que la gent gran que hi resideix també pugui gaudir del circ. En aquesta línia, també hi haurà l’espectacle ‘Lenguajes’ de la companyia Impulsos, que es farà amb llenguatge de signes per tal que també el pogués seguir el col·lectiu de persones sordes i, així, fer una fira més inclusiva.