
La Bisbal d’Empordà .- El primer any de govern ha estat marcat per fets extraordinaris amb un important impacte en la comarca i els seus habitants, com són el temporal Glòria i la pandèmia del coronavirus Covid-19. “Tot i que no ha estat fàcil, des del Consell Comarcal s’ha donat resposta des de l’inici a aquests successos, demostrant així el seu compromís amb els municipis”, indica el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro.
En l’àrea de Promoció Econòmica s’han desenvolupat fites com:
El Pla per impulsar els polígons del Baix Empordà, que és una actuació pionera en aquesta matèria. Aquest pla pretén millorar i dinamitzar els polígons empresarials dels municipis que integren la comarca a través d’actuacions com la millora de les xarxes de telecomunicació, els accessos o la senyalització. També s’han impulsat els Clubs de Feina i s’està ajudant als ajuntaments en polítiques d’habitatge, tot posant al seu abast recursos tècnics per al desenvolupament de noves accions.
Per altra banda, el Consell Comarcal ha iniciat diverses actuacions per prosperar l’ocupació i ajudar en la inserció laboral, entre elles hi ha present el programa 30 plus, destinat a donar una formació a majors de 30 anys sense feina en el camp de l’Atenció al client amb idiomes. També cal tenir en compte l’elaboració de programes d’inserció laboral com l’A Punt 40.2, destinat a persones amb discapacitat o trastorn de salut mental, el qual enguany s’ha passat dels 20 als 80 beneficiaris.
En aquest primer període del nou mandat s’ha donat a conèixer i s’ha impulsat la marca Empordà, amb campanyes com “Jo sóc Empordà”, iniciada el novembre de 2019 juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. El seu objectiu és difondre els atributs del territori mitjançant la col·laboració de la societat empordanesa per tal de fer més visible el territori al món i valorar tot allò que els uneix. En el marc d’aquesta campanya, els dos ens empordanesos. Van presentar 14 rutes per difondre el passat medieval que uneix totes dues comarques.
També s’han executat diferents campanyes per promocionar el territori com a destí turístic, com ara la campanya “T’ensenyem casa nostra!” que inclou 24 propostes de visites guiades per desestacionalitzar la temporada al Baix Empordà o la campanya “Jo em planto a l’Empordà”, una acció també conjunta amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà per incentivar el turisme de proximitat en un context on la crisi sanitària de la Covid-19 limita la mobilitat i el sector turístic s’ha vist fortament afectat.
Per promocionar la vessant més accessible i inclusiva de la comarca, també s’ha desenvolupat el Pla d’Accessibilitat Turística, que vol conèixer els nivells d’accessibilitat turística per tal de sensibilitzar la població i millorar l’accessibilitat en la oferta turística del Baix Empordà.
A més, el passat gener el Baix Empordà va presentar el primer observatori comarcal especialitzat en turisme a les comarques gironines, dissenyat per dotar de dades i generar coneixement relacionat amb l’activitat turística del Baix Empordà.
Tot plegat amanit amb una gran diversitat d’actes per fomentar les col·laboracions público – privades, sobretot en temps de crisi, com la que es viu actualment.
Pel que fa a l’àrea d’ensenyament, a l’inici de curs es van augmentar els ajuts per menjador escolar i es van ampliar les places de 3 rutes de transport per a secundària. En el darrer ple es va aprovar l’adhesió a l’Aliança Educació 350, una iniciativa amb la qual es vol aconseguir millorar, per un costat, el servei de menjador pel que fa als menús i els aliments que s’utilitzen i, per l’altre costat, els aspectes educatius en el temps-espai de menjador escolar.
Altres actuacions diverses que han marcat aquest primer any són l’impuls del servei d’atenció integral LGBTI als municipis de la comarca; la realització de la primera taula de prevenció de maltractament de les persones grans al Baix Empordà o la constitució de la xarxa d’entitats culturals com a espai de relació i col·laboració entre les entitats per impulsar-les i ajudar-les.
Una de les últimes operacions per part del Consell Comarcal ha estat l’aprovació del Pla Integral per a la Reactivació Econòmica i l’Acompanyament Social del Baix Empordà, pensat estratègicament per donar resposta a les necessitats emergents de la comarca, relacionades amb els efectes negatius que ha causat la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia.
El president Joan Manel Loureiro fa un molt bon balanç d’aquesta primera etapa i assegura que “encara hi ha molta feina per fer, però tenim les mateixes ganes i il·lusió que el primer dia”, també vola grair la feina a “totes les persones que es troben darrere les accions d’aquest primer període: als treballadors, tècnics i alcaldes, que han superat totes les dificultats treballant de valent dia darrere dia, junts farem una comarca encara millor”.