Bussejadors de la Fundació Alive alerten de la degradació del fons marí del Montgrí

Torroella de Montgrí / L’Estartit.- Bussejadors vinculats a la Fundació Alive han mostrat la seva preocupació després de veure l’estat ecològic en què es troba el Puig de la Sardina,  un petit turó submarí que hi ha davant l’illa Pedrosa, al mig dels penya-segats del Montgrí, entre els 40 m i els 15m sota la superfície.

Els biòlegs i membres d’Alive han trobat una alga invasora, la Womersleyella setacea, recobrint gran part del fons, i gorgònies Paramuricea clavata en un alt grau de degradació.
El Puig de la Sardina ha despertat sempre un gran interès per l’hàbitat que s’hi troba: el coral·ligen. Habitualment es pot observar la pedra recoberta de gorgònies i altres colònies de filtradors, algues incrustants, en un entorn ple de cavitats ocupades per crustacis, peixos i altres invertebrats. Normalment, aquesta és una zona de molt alta diversitat sensible a la sedimentació i la destrucció.
Tanmateix, els biòlegs i membres de la Fundació Alive van trobar el fons recobert per l’alga invasora Womersleyella setacea, una alga vermella d’origen tropical, localitzada en aigües mediterrànies als anys vuitanta, i que segons els experts possiblement hauria arribat en els cascs o sentines de vaixells mercants que, involuntàriament, actuen com a vectors de transmissió.
Aquesta alga forma una teranyina espessa i curta sobre tots els animals i algues del coral·ligen, fixant sediments i ofegant la flora i la fauna que hi habita. Bernat Garrigós, president de la Fundació Alive, explica que “vam trobar algunes colònies de Pentapora fascialis, una espècie de briozou indicador que desapareix quan l’entorn es comença a degradar, però es trobava totalment cobert per l’alga invasora que l’ofegava”.
A més, els bussejadors van observar la colònia de gorgònies grogues i morades Paramuricea clavata en un avançat estat de degradació. Aquesta gorgònia recobreix parets tocades per corrents que porten nutrients en suspensió. Ara, però, les gorgònies estan mig mortes i algunes de les seves mates ja es troben completament mortes.
Les gorgònies estan patint la pressió d’invasions d’algues brunes en algun moment de l’any, també pateixen la pujada de la temperatura de l’aigua, que aquest any ha tornat a batre un rècord al parc de les Medes i Montgrí amb una temperatura registrada de 27,5 °C. Garrigós apunta que “en pocs anys no ens quedaran colònies de gorgònies si seguim a aquest pas”.
Davant una nova evidència de la degradació que està patint el mar, des de la Fundació Alive recorden la urgència d’implementar la protecció total del 30% del mar tal com recomanen les Nacions Unides, la comunitat científica i la Unió Europea.

Tags: degradació, espais naturals, espècies invasores, fons marí, L'Estartit, medi ambient, Parc Natural de Montgrí, societat, submarinisme, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Fundació Vimar obre un Centre d’Atenció Especialitzada a Palafrugell
Notícia següent
L’Ajuntament de Pals millora la senyalització en punts del municipi

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes