Bussejadors de la Fundació Alive observen un creixement vigorós de Caulerpa cylindracea a Cala Montgó

Empordà.- Caulerpa cylindracea és una alga verda de creixement molt ràpid (1cm diari) originària de l’oceà Índic. Forma estolons que poden recobrir qualsevol organisme del bentos, ja siguin algues calcàries, esponges, briozous o fins i tot coralls i gorgònies, arribant a dificultar la seva supervivència.

La seva dispersió es veu facilitada per les àncores dels vaixells i les arts de pesca que arrenquen fragments i els trasplanten involuntàriament.
D’ençà que l’any 2008 es va detectar a la costa del Garraf, l’alga Caulerpa cylindracea s’ha anat propagant pel litoral català, citant la seva presència a la Costa Brava el 2012. Des de llavors s’ha anat trobant a punts dispersos i concrets, sense crear grans extensions i sense que s’observi un comportament agressiu, com sí que ho ha fet en altres punts del Mediterrani.
Recentment, s’ha detectat també a la Reserva Natural de les illes Medes dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. No obstant això, en aquest espai no està permesa la utilització de l’àncora des de fa 4 dècades.
També se n’ha conegut l’existència a Cala Montgó. Els bussejadors de la Fundació Alive l’han localitzat i han observat un creixement molt dens i vigorós de Caulerpa cylindracea, d’aproximadament mig metre quadrat. En aquest cas, la comunitat es troba a 18 metres de fondària sobre un fons rocós de precoral·ligen, en una zona afectada pels corrents marins i on habitualment no es tira l’àncora.

Alternatives de dispersió de la Caulerpa Cylindracea
Pel biòleg de la fundació, Boris Weitzmann, que ha estat treballant al CEAB-CSIC durant deu anys fent el seguiment d’espècies invasores al mar català, “aquesta situació reforça la teoria que els corrents també són una via de transport i de dispersió important d’aquesta alga invasora”. Cal tenir en compte que la Caulerpa cylindracea, a més, es reprodueix sexualment i, quan ho fa, els seus zigots alliberats a mar obert són arrossegats pels corrents marins del moment i “poden dipositar-se a qualsevol espai de la costa”. Aquesta ha esdevingut una de les hipòtesis de com l’alga invasora ha arribat a aquests indrets. Tanmateix, el mateix biòleg reconeix que “mai ho sabrem del cert”.
Ara, però, ja s’ha introduït en alguns espais marins, i per això els biòlegs aconsellen evitar interactuar amb Caulerpa cylindraceaper no trencar fragments i evitar ajudar-la a dispersar-se més ràpidament”.

Tags: alga, Alt i Baix empordà, biodiversitat, espècies invasores, fondeig, fons marí, medi ambient, Parc Natural del Montgrí, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els Mossos han rebut 58 denúncies per punxades en entorns d’oci
Notícia següent
Detenen dos joves, un d’ells menor, per una agressió homòfoba durant la festa major de Lladó

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes