Catalunya.- Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren enguany a Catalunya els dies 13, 14 i 15 d’octubre. Considerades l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, a Catalunya se celebra des del 1991 i les impulsa el Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.
Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Un patrimoni concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com en l’àmbit europeu. Un esdeveniment on cal destacar la valuosa col·laboració de totes les entitats i municipis d’arreu de Catalunya implicades un any més en aquesta celebració.
El tret de sortida de les JEP 2023 s’ha donat aquesta tarda a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, en un acte obert a la ciutadania. Durant l’acte s’ha presentat la nova museografia del Cementiri Modernista del municipi, la qual s’ha dut a terme amb la col·laboració del Departament de Cultura. “Des del Departament de Cultura donem suport a les iniciatives locals i territorials i, alhora, promovem la dinamització i desenvolupament social, econòmic i cultural del territori. Les Jornades Europees de Patrimoni, precisament són això”, ha destacat Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural. Com a capital de la cultura catalana d’enguany, “hem volgut donar el tret de sortida de les JEP des d’aquí, des d’aquest magnífic espai patrimonial que tant ens identifica per la nostra història i la nostra identitat local i nacional”.
Durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de prop de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 215 municipis catalans. Una gran oportunitat per acostar-se i endinsar-se en els monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans i conèixer la diversitat, la riquesa i els atractius del patrimoni cultural català. Considerada com la festa major del patrimoni cultural, aquesta és, doncs, una bona ocasió per estrènyer els vincles amb la societat i fer-la partícip tot gaudint de la seva història, la seva identitat i la seva cultura. Els tres dies de celebració, l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans serà gratuït així com les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres).
En destaquen especialment aquelles vinculades al lema proposat pel Consell d’Europa, “Patrimoni viu”, a través del qual es vol posar èmfasi en les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació. Es proposa examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.
En l’ampli ventall d’activitats proposades, destacar les visites accessibles a diferents equipaments del territori que organitza el Departament de Cultura per apropar la cultura a tothom i així fer que el patrimoni cultural sigui més accessible. Es tracta de les visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català al Monestir de Sant Pere de Rodes i Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), Reial Monestir de Santes Creus (Alt Camp), Cartoixa d’Escaladei (el Priorat) i Castell Monestir d’Escornalbou (Baix Camp). A més, per primer any, també es faran visites guiades en LSC al Museu d’Història de Catalunya i a l’edifici portuari del Museu.
L’accés a la cultura, una prioritat del Departament de Cultura
L’accés a la cultura és una prioritat del Departament de Cultura. Per aquest motiu, es treballa per garantir que tothom pugui apropar-se al patrimoni fent-lo més social i accessible. Les Jornades Europees de Patrimoni garanteixen l’accés lliure als monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans, fomenten la participació i afavoreixen l’accés al coneixement en un entorn lúdic i festiu.
Totes les propostes programades es poden consultar al web de les Jornades clicant en aquest enllaç, on es troba l’agenda en línia que permet cercar les activitats per diversos criteris com el municipi i la tipologia.