La Bisbal d’Empordà.- Era l’any 2018 quan va néixer el Seguici Històric de la Bisbal i, mitja dècada més tard, la proposta ha ben arrelat a la ciutat.
Aquesta Festa Major que ja s’acosta tampoc en serà cap excepció i el proper dimarts 15 d’agost, organitzat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb la col·laboració dels Amics de l’Àliga, Geganters, Els Dracs i la Parròquia de Santa Maria, els carrers del nucli antic de la ciutat i la Parròquia de Santa Maria tornaran a acollir una jornada on desfilaran l’Àliga, el Drac (en vies de ser reconeguts com a Bé Cultural d’Interès Nacional) i els Gegants, figures que tantes generacions han admirat ni que segueixen dansant com si no passés el temps.
La llavor del Seguici Històric es remunta a un any abans: el 2017 es va recuperar la Baixada i el Ball de l’Àliga. Amb el repic de campanes, l’Àliga baixa les escales de l’església i, un cop a baix, ofereix amb solemnitat el seu ball. El bisbalenc Guillem Pajares va ser qui va recuperar aquest ball l’any 2016, amb una música rescatada amb l’ajut del mateix Pajares, la Cristina Cortés i la col·laboració de l’Enric Llensa.
L’àliga és un animal que existeix a la realitat i, com a au rapinyaire, domina el cel, caça i, aquest simbolisme de poder, vol representar el poder municipal. Com a element festiu de poder, ha estat tradicionalment l’encarregada d’honorar el visitants o autoritats. Segons expliquen, el més gran honor que podria rebre un convidat a la vila, era enviar-li l’Àliga i dedicar-li el seu ball. I la de la Bisbal és la més antiga que es conserva a Catalunya: la primera referència es troba al dietari d’una família pagesa, els Anglada de Fonteta, el 15 d’abril de 1619.