David Pagès i Cassú
El món educatiu es visualitza de maneres molt diferents. Els mitjans que té l’escola per a transmetre sabers són múltiples. La pandèmia que hem viscut aquests darrers anys, amb les sessions telemàtiques que ha originat, ho ha fet encara més evident.
Hi ha, però, un model de classes que mai no ens cansarem de suggerir i que, com a docent, ens agrada de posar en pràctica. Un model que sempre sol ser portador de molts –i bons– fruits. Això sí, demana la complicitat de tots els agents implicats i, alhora, la preparació adequada de les activitats programades. Ens referim a sortides culturals arreu del país que motivin aprenentatges, nous o susceptibles de ser modificats, relacionats amb les diferents àrees. L’acabament de l’Educació Secundària Obligatòria seria un bon moment per a dur-les a la pràctica.
És clar que també es poden fer sortides –moltes i en moments diferents de l’etapa escolar– per a la població on hi ha el centre educatiu. Estem convençuts que aquestes “classes quilòmetre zero” són un format que permet créixer en civisme, convivència, educació, respecte i, alhora, faciliten portar a la pràctica i interrelacionar, de manera ben engrescadora i positiva, coneixements adquirits –o pendents d’adquisició– en diferents matèries.
Podríem fer referència a qualsevol municipi, però ja que la Revista del Baix Empordà té la seu a Palamós, situem-nos en aquesta població, un recorregut per la qual possibilita de manera especial la realització de múltiples, amenes i interessants activitats. I és que els mil indicadors que hi ha pels seus espais obren tantes possibilitats educatives… Els noms dels carrers, per exemple, donen peu a parlar d’homes i dones referencials, molts dels quals vinculats amb el municipi, i a partir d’aquí, de les seves obres i de les seves aportacions…
O les plaques commemoratives, que n’hi ha, i moltes, que permeten parlar dels episodis culturals, històrics, socials… més rellevants de la població.
O els carrers amb els vianants, els edificis, les botigues… La pluja de vida, fina i persistent, que transmeten és impressionant. Només cal estar ben atents, amb els ulls ben oberts.
I com no, podem parlar, també, de llocs que, per motius diferents, són ben significatius, com ara la Biblioteca Lluís Barceló i Bou, el Convent dels Agustins, el Centre Cultural La Gorga, l’Església de Santa Maria, l’Estadi Municipal Palamós-Costa Brava, la Llotja, el Mercat, el Museu de la Pesca, els nuclis antics de Palamós i Sant Joan, el Parc de l’Arbreda, el Passeig del Mar, el Port… Tots aquests indrets permeten tractar tantes i tantes qüestions, que són interessantíssimes i que mereixen ser conegudes: l’atac de l’esquadra de Barba-Rossa (1543); la vinculació, ben important, de la població amb el rei Pere II el Gran (segle XIII); la condició de club degà de Catalunya que té el Palamós Club de Futbol, fundat el 1898; el 125è aniversari de la Coral el Progrés, que ha tingut lloc en aquest 2022; la pesca marítima a la Costa Brava… I tantes i tantes temàtiques relacionades amb els camps més variats.
I podríem continuar… La cala s’Alguer, el Castell de Sant Esteve de Mar, els miradors de la vila, el paratge de Castell, la Pineda d’en Gori, la platja de la Fosca, la vall de Bell-lloc… Els llocs visitables susceptibles de ser convertits en «classes quilòmetre zero» són moltíssims i ben variats…
L’exercici permet adreçar preguntes als convilatans i aprendre de tothom, especialment de les persones més grans, que porten els sarrons de la seva vida plens de coneixements, experiències i vivències. I, com no? També afavoreix que els joves siguin ben conscients de la gran tasca de servei a la societat que fan moltes persones, cadascuna des del seu lloc de treball… També, que n’hi ha d’altres que, lamentablement, pateixen i viuen de manera precària.
Us n’adoneu, que els diferents indrets d’una població són un llibre obert, una classe prometedora i suggestiva que convida a relacionar coneixements ben diversos vinculats amb totes les àrees i a aprofundir-hi? I, cosa molt important, contribueixen a ampliar les competències, ja que fa que els nostres alumnes creixin, es facin grans i esdevinguin ciutadans cívics, respectuosos i compromesos amb el bé comú. En definitiva, millors ciutadans i millors persones, i que estimin més, molt més, el patrimoni de la ciutat, de la comarca i del país.
Sí, cal passar moltes hores a les aules escolars, però també cal, de tant en tant, sortir-ne i fer “classes quilòmetre zero”.