Colònies inclusives a Vilopriu per a adults i joves amb paràlisi cerebral amb l’objectiu de trencar tòpics

Vilopriu (ACN).- Manualitats, piscina, jocs, aire lliure i diversió. Són ingredients que combinen totes les colònies d’estiu. Sovint, però, quan es pensa amb aquestes d’estades, s’associen a grups infantils.

Amb l’objectiu de trencar tòpics, l’entitat AIS Ajuda organitza unes colònies inclusives a Vilopriu adreçades a adults i joves amb paràlisi cerebral. Van començar dilluns i durant dues setmanes acolliran dos grups que sumen una trentena de discapacitats. “Molts d’ells, si no vinguessin aquí, no sortirien en tot l’any de la seva residència o domicili“, explica la coordinadora de Voluntariat i Famílies de l’entitat, Núria Sintes. Aquestes colònies inclusives, que combinen lleure amb teràpies, es fan amb l’ajuda d’una vintena de voluntaris.
Aquest matí toca fer manualitats. Asseguts en rotllana en una taula, el grup pinta boles fetes amb globus i paper de diari. I alguns d’ells, acaben també amb la cara pintada arran de les bromes que els fan els voluntaris. Després de pintar, toca banyar-se. Avui, els voluntaris els remullen i ruixen amb una mànega tot fent jocs d’aigua.
És part del dia a dia de les colònies que organitza AIS Ajuda, una entitat que ofereix oci inclusiu per a persones que pateixen paràlisi cerebral. Entre aquest dilluns i el 17 de juliol, més d’una trentena passaran les vacances en aquesta casa de Vilopriu.
El primer grup va arribar-hi abans d’ahir i s’estarà aquí fins després del cap de setmana. Són una desena d’homes i dones, de més de 40 anys, la majoria amb un grau de discapacitat superior al 70%. Quan marxin, hi arribarà un segon torn –aquest, de joves– per passar-hi les vacances.
Les colònies inclusives que organitza AIS Ajuda es porten a terme gràcies a l’ajuda de voluntaris. Núria Sintes explica que l’entitat, precisament, “fa de pont” entre els voluntaris i les persones discapacitades que viuen en residències o al seus domicilis. Posa en contacte unes i altres, crea vincles i genera espais de confiança.
Amb les colònies inclusives a Vilopriu, que aquest 2023 es fan aquí per tercer any, l’entitat també vol trencar tòpics. “Fem tota mena d’activitats típiques, com ara pintar samarretes, gimcanes, jocs, piscina o manualitats, combinades amb tallers on es fan teràpies mitjançant la música o els animals“, concreta la responsable d’AIS Ajuda.
A més d’oferir unes vacances singulars a les persones discapacitades, Sintes també explica que “moltes d’elles“, si no anessin a Vilopriu, “no sortirien en tot l’any de la seva residència o els seus domicilis, bé sigui perquè no tenen prou recursos econòmics o materials per fer-ho“. Durant les colònies, els voluntaris s’organitzen per cuinar, fer les diferents activitats i ajudar els discapacitats a vestir-se, menjar o dutxar-se. “Som les seves mans“, precisa la coordinadora.

“M’agrada molt perquè em diverteixo”
Les colònies inclusives d’AIS Ajuda també han contribuït a crear coneixences entre els qui hi participen. Sobretot entre els adults, perquè la majoria repeteixen d’un any per a l’altre. “Al segon torn sí que és veritat que molts usuaris vindran per primer cop; però en el cas del grup que va arribar dilluns, s’ha creat vincle“, explica Núria Sintes.
Un dels qui avui fa manualitats és Lluís Miquel Acero. Té 61 anys i en fa cinc que cada estiu -abans de Vilopriu, es feien a Hostalric- és un dels qui passa una setmana a les colònies inclusives. “M’agrada molt venir perquè em diverteixo i ho passo bé amb els amics; és un moment en què podem estar tots reunits“, explica.
Acero diu que quan arriba l’estiu ja espera anar de colònies amb AIS Ajuda. “És sensacional“, admet. I sobre quina és l’activitat que li agrada més, no té preferència. “Totes m’agraden: fer manualitats, jocs de taula…“, conclou.

Tags: activitat de lleure, discapacitat, inclusió social, paràlisi cerebral, Salut, serveis, societat, teràpia assistida, vilopriu, voluntaris
Notícia anterior
Josep Lluís Escardó exposa el seu treball “Tot de Begur”
Notícia següent
Mascanada 6 presenta una nova proposta de “Música als Puestus” 2023 a Sant Feliu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes