Santa Cristina d’Aro.- Els grups de l’oposició al consistori de Santa Cristina d’Aro, a excepció de Junts, destaquen, de tots els punts importants en l’ordre del dia del Ple Extraordinari del passat dia 27 de desembre, el que consideren una apujada desproporcionada de les retribucions de l’alcalde, Josep Xifre, i del primer tinent d’alcalde, Eduard Vancells.
En un dels punts del comunicat, les qualifiquen de “desproporcionades, desmesurades i injustificades”’; consideren que es tracta d’una “pujada elevadíssima per un municipi de la mida de Santa Cristina d’Aro”. El grup municipal Tots per Santa Cristina vol destacar també les paraules utilitzades pel portaveu d’ERC en aquest ple, David Segarra, “fent servir expressions que lluny queden de la correcció verbal que entenem ha de tenir un servidor públic; en concret ens referim a l’expressió ‘guanyar pasta’. Els grups opositors fan referència a les retribucions brutes i als percentatges d’augment de les retribucions, perquè entenem que el titular és llaminer i busca la reacció adversa de la ciutadania. Des de l’equip de govern defensem que un sou net mensual en dotze pagues que volta els dos mil cinc cents euros mensuals per a l’alcalde i els dos mil euros mensuals per al primer tinent d’alcalde, s’adeqüen a la dedicació que ambdós tenen diàriament al servei del consistori i en cap cas sobrepassa cap dels límits establerts per llei, ni en comparativa a les retribucions percebudes pels òrgans de govern de municipis veïns i d’altres semblants en població i pressupost. Compartim que probablement l’error va ser no establir aquest augment des de bon principi de legislatura. La raó principal es fonamenta en l’estat en què ens hem trobat l’Ajuntament i el temps necessari i imprescindible, que supera la dedicació establerta en un full, per tirar endavant les millores i accions que requereix el municipi i dúiem en el nostre programa electoral. És evident, doncs, que la nostra manera de treballar i entendre el dia a dia d’un ajuntament ha suposat un canvi respecte les anteriors legislatures; i això només s’aconsegueix essent-hi presents i mantenint el contacte i comunicació permanents amb els treballadors i els ciutadans”.
Referent a l’aprovació del pressupost municipal, els grups manifesten que “l’equip de govern no ha ofert a l’oposició cap reunió informativa on aclarir mínimament les nombroses partides d’aquest pressupost, ni hi ha hagut temps material de treballar i interpretar les dades”. Des del govern es vol manifestar “que aquesta afirmació és absolutament falsa, ja que en finalitzar la comissió informativa del dia 12 de desembre, es va realitzar per part de la interventora municipal una breu presentació del pressupost, en què van assistir tots els grups, i l’alcalde va oferir als diferents representants totes les reunions que calguessin per tal de resoldre els dubtes que sorgissin. Destacarem, que el pressupost es va enviar a tots els grups el dia 15 de desembre. Cal dir que les portaveus d’ERC i Guanyarem van reunir-se amb la interventora per resoldre dubtes referents al pressupost, i des del PSC van demanar documentació addicional que també els va ser facilitada. L’equip de govern podria haver aprovat de manera urgent al ple ordinari del mes de desembre el pressupost, però tal com va manifestar l’alcalde als grups de l’oposició, es va preferir deixar un termini prudent de temps per tal que tinguessin temps d’estudiar aquest document i que, segurament, abans de final d’any hi hauria un ple extraordinari per tal d’aprovar-lo. Cal destacar, també, que en anunciar en comissió informativa aquest nou Ple Extraordinari, la portaveu d’ERC, Anna Buxó, va manifestar que aquest any se n’havien fet molts i que això suposava un increment de feina per part de l’oposició que no es veia retribuïda. Fet que el govern va estimar i en la revisió de les retribucions de l’alcalde i el primer tinent d’alcalde, s’hi va incloure el cobrament de tres plens extraordinaris més per part dels grups de l’oposició”.
Per Tots per Santa Cristina “sorprèn que a l’inici del comunicat parlen dels sis punts a l’ordre del dia, però només n’expliquen tres i tanquen el comunicat valorant l’eliminació del sistema de recollida porta a porta al barri Salom i al Mas Pla, dient que la consideren ‘una mesura injustificada’. Cal afegir que en arribar a l’Ajuntament, l’equip de govern es va trobar amb una reclamació per part del personal de l’empresa concessionària de les escombraries, on demanaven augmentar les retribucions perquè les rutes del porta a porta comportaven més temps del previst i sobrepassaven el límit establert, amb la corresponent amenaça de vaga. L’equip de govern, que al programa electoral incorporava l’ampliació d’un dia de recollida de la fracció orgànica i envasos, després d’analitzar el servei de recollida i valorar que el temps emprat en aquests dos barris no s’adequava al total de recollides fetes en el nucli urbà en el mateix període de temps, ha considerat oportú- per tal de no incrementar excessivament més el pressupost ja al límit i poder incorporar la millora duta al programa- aplicar aquests canvis i poder començar a principis de 2024 aquesta millora en el sistema de recollida de residus, ampliant un dia més la recollida porta a porta d’envasos i orgànica al nucli urbà”.
Tots per Santa Cristina lamenta “que hagin obviat alguns dels punts de l’ordre del dia i s’hagin centrat en tres punts exclusivament. No han fet referència, tampoc, a la renúncia del grup municipal Tots per Santa Cristina d’Aro a l’aportació mensual de tres-cents cinquanta euros rebuda del consistori municipal, ja que el grup no té capacitat de poder-la justificar”. El govern de Santa Cristina d’Aro, finalment, defensa “la tasca de l’oposició i entenem el paper que han de jugar, i sempre hem estat a disposició de totes les seves demandes. Lamentem que se’ns acusi ‘d’impossibilitar l’exercici d’oposició responsable’, quan des d’aquest equip de govern s’aposta des del primer dia per un canvi radical a l’hora de governar el municipi”.