La Bisbal d’Empordà.- De quina manera transita pels carrers del municipi el jovent bisbalenc? Quina relació tenen amb els equipaments municipals?
Són alguns dels interrogants que plantejava el projecte “Viu els Carrers” que l’Àrea de Joventut i Igualtat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va engegar el passat 21 d’abril per tal de dinamitzar les tardes del jovent bisbalenc. La proposta va sorgir amb l’objectiu d’atendre la falta de recursos i d’espais d’oci dels quals disposa el col·lectiu.
“Viu els Carrers”, en definitiva, ha estat un projecte socioeducatiu traçat des d’una perspectiva comunitària que ha treballat per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones, especialment amb el col·lectiu de persones joves. Amb l’objectiu de dinamitzar alguns espais de convivència per mitjà de dinàmiques cooperatives a través del cos, el ritme i l’art urbà a diversos espais exteriors del municipi es van desenvolupar activitats i tallers fins el juliol passat.
El projecte ha constat de dues parts: una de gestionada per l’entitat Basket Beat, enfocada en el moviment rítmic. La proposta ha dinamitzat diversos espais públics del municipi a través de ritmes musicals, fent dinàmiques comunitàries amb el cos i pilotes de bàsquet, vetllant per acompanyar a persones en el seu creixement personal a través de la creació i aprenentatge musical en grup.
L’altra part ha estat gestionada per l’artista Aleix Font (@Rata_con_corbata) i enfocada en l’art urbà a partir del fil conductor de la paraula igualtat amb un programa de creació artística comunitària: dinamització i pintada de murals a diferents murs i parets públiques del municipi.
Pintada de murals a murs i parets de la Bisbal
La proposta s’ha treballat a partir de dinàmiques prèvies, tant amb grups tancats com a nivell completament obert i participatiu amb la ciutadania. Un exemple: la parada que es fer el dia de Sant Jordi, amb el principal objectiu que tothom que volgués, pogués participar de manera activa amb l’elecció artística dels murals. A partir d’aquí, l’artista va fer 3 esbossos amb les múltiples propostes i es van acabar materialitzant en 3 murs del municipi, també en format obert a tothom qui volgués col·laborar a il·lustrar-lo. Així, les parets escollides van seguir un fil conductor al voltant del concepte de la igualtat en totes les seves formes i, a través de les dinàmiques prèvies per a la generació dels esbossos dels dissenys, es van destinar els esforços en treballar el concepte d’una manera més o menys explícita a través del foment de l’esperit crític de les persones que hi participaven.
A tall de definició, un dels murals pintats va ser un mur de l’aparcament dels Jutjats de la Bisbal, amb jocs entre tonalitats de colors i figures simbòliques, deixant entreveure les sinergies entre aquests elements i les facilitats per connectar-se. També es va pintar un mur de la Biblioteca Municipal Lluïsa Duran, sota el lema de “La biblioteca és la institució més democràtica de totes, perquè absolutament ningú pot dir-nos què, quan i com hem de llegir”, amb el principal objectiu d’entendre l’espai com un lloc obert a tothom i lliure de judicis. Finalment, també es va pintar un mur de l’edifici d’Escoles Velles i el Buc d’Assaig, jugant amb el concepte d’entendre l’amor com “dues gotes d’aigua”, i amb totes les connotacions que comporta aquesta expressió.
En paral·lel a això, a més, es va habilitar una paret blanca per a entendre-la com un espai lliure per expressar-se. Ubicada a l’aparcament del davant del Pavelló d’Esports, a tocar de la Biblioteca Lluïsa Duran, s’anirà repintant de blanc cada cert temps. L’objectiu: que tothom sempre pugui tenir un lloc on desenvolupar el seu esperit artístic.