Baix Empordà.- Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats a “Crònica negra” i “La cuina del peix”, respectivament.
Les morts violentes, els robatoris, els segrestos, els assassinats sense resoldre i les conseqüents investigacions criminals són una constant al llarg de la història i, tot i que és un tema fins a certa manera tabú, el Baix Empordà no n’és cap excepció. Alguns d’aquests episodis turbulents de casa nostra ja han estat recollits a les pàgines de Revista del Baix Empordà en els monogràfics dedicats a “Pirates, corsaris i navegants” (número 29), “Lladres i bandolers” (número 43), “Estraperlo i contraban” (número 60) i “Supersticions, misteris i pors” (número 62), si bé el protagonisme del nou número de la publicació recau de manera especial en les morts violentes i els assassinats, alguns d’ells sense culpable o culpables reconeguts malgrat els anys transcorreguts. Amb articles de Joan Botey, Pilar Francès, Jordi Frigola, Glòria Jara, Ramir Lacasa, Rosa M. Masana, Lluís Molinas, Jorge Ríos, Pere Roura, Narcís Subirana i Temi Vives, “Crònica negra” parla de molts d’aquests casos sense cap afany de sensacionalisme i encara menys de truculència, mostrant una cara oculta de la realitat que ha tornat a ser ben visible amb el lamentable assassinat d’un home a cops de matxet a l’entrada d’un restaurant de Verges el passat 13 de juliol.
La publicació, com és habitual, es complementa amb articles independents sobre la cultura, la història, la natura i el patrimoni i les tradicions de casa nostra, entre els que destaquen “Les esglésies romàniques de Palau-sator” i “El Castell de Foixà”, de Pau Roig, “DESMARES: Pesca artesanal i conservació del corb marí emplomallat”, del Grup de Natura Sterna, “El Passeig del Mar de Palamós”, d’Evarist Puig, o el sentit record als recentment desapareguts Rodolfo Candelaria i Enric Carreras i Vigorós.
La presentació dels nous números tindrà lloc el proper dissabte 1 d’octubre a les set del vespre al Museu del Suro de Palafrugell. Anirà a càrrec de Jorge Ríos, investigador i presentador del programa Informe Enigma a Ràdio Platja d’Aro, i d’Abraham Simon-Ferré, activista de la cuina tradicional. Clourà l’acte l’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, i un cop finalitzat s’oferirà a tots els assistents un tast maridat amb vins de la DO Empordà del Mas Geli de Pals.
Deixa un comentari