La Bisbal d’Empordà.- La Bisbal d’Empordà és, des d’aquest dijous, la primera “World Craft City” de l’Europa continental. Ho és gràcies, en bona part, a la indústria tradicional de la ceràmica que té el municipi.
però també per l’arribada de nous artesans a la capital del Baix Empordà. En aquest sentit, des de l’Ajuntament han començat una campanya per atraure professionals del ram perquè instal·lin la seva botiga-taller al poble. Per aconseguir-ho, el consistori ha posat en marxa subvencions de fins a 15.000 euros, a més d’ajudes fiscals per als artesans que vulguin posar el seu negoci a la Bisbal. L’alcalde, Enric Marquès, ha destacat “l’ecosistema perfecte” que té la localitat per a qui es vulgui dedicar a l’artesania.
Amb la distinció de “World Craft City’, la Bisbal passa a ser la 53a ciutat del món amb aquesta marca. Des de l’Ajuntament ho celebren i posen en valor “l’esforç” que ha fet el municipi per “tornar a ser rellevants” en aquest sentit. L’alcalde, Enric Marquès, ha reconegut que la ceràmica és el “buc insígnia” de la Bisbal i remarca que “cada vegada hi ha més artesans que venen al poble“. Amb tot, Marquès pretén que la capital del Baix Empordà sigui “un pol d’atracció” i teixir complicitats amb la resta de ciutats que, com la Bisbal, tenen la distinció internacional.
“Realment hi ha una petició constant a nivell individual que no ha canviat. Les empreses tenen comandes i feina i el nivell de demanda no ha baixat i n’estem satisfets“, ha assenyalat el batlle que ha explicat que la pandèmia ha afectat al turisme, però creu que “s’ha aguantat prou bé“. On sí es mostra preocupat Marquès és en “la falta de relleu generacional” que hi ha en l’artesania, però confia en que atraure talen “ho compensi“.
Un ecosistema perfecte
Per la seva banda, la vicepresidenta de World Craft Council, Laura Baumann, ha destacat “l’ecosistema perfecte” que existeix a la Bisbal, especialment per la col·laboració público-privada. De fet, cal recordar que a la Bisbal hi ha una escola de ceràmica, el museu Terracota i un carrer comercial dedicat a l’artesania, com és l’Aigüeta.
Qui també ha destacat aquest entorn ha estat el conseller d’Empresa, Roger Torrent, que ha presidit l’acte. Torrent ha remarcat “la marca que suposa la Bisbal” en relació a l’artesania i que “ja és un referent” en aquest sentit.
Torrent ha reivindicat el model de negoci “lila” que suposa l’artesania, en el sentit que és sostenible mediambientalment i socialment. “L’economia lila tindrà un pes més important, que busca potenciar l’activitat productiva al voltant d’elements culturals i que casen amb els valors com la sostenibilitat ambiental, com amb la responsabilitat social i l’acte de consum“, ha reblat el conseller.
Una campanya per atraure artesans
La proclamació com a ciutat artesana, també ha servit per presentar una campanya amb la que el municipi pretén captar més artesans. Per això, l’Ajuntament oferirà subvencions de 15.000 euros –ampliables– i exempcions fiscals del 95% en el permís d’obres o la rehabilitació de façanes per tal de portar més professionals de l’artesania a la Bisbal d’Empordà.