Descobert l’altar monumental del santuari portuari de la ciutat grega d’Empúries

L’Escala (ACN).- Un equip d’arqueòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries ha descobert l’altar monumental del santuari portuari al sector nord de la ciutat grega d’Empòrion, seu del MAC.

En un comunicat, han destacat que els treballs han permès ampliar i completar les dades relatives a l’espai de culte o santuari situat en el punt de connexió entre el recinte urbà i l’àrea portuària, possiblement dedicat a Demèter, segons apunten les troballes materials i, especialment, les noves evidències arquitectòniques. Les dades confirmen que aquest santuari es va començar a definir a finals del segle VI aC.
D’entre les restes arquitectòniques que han tret a la llum les últimes excavacions destaca un altar/fogar monumental disposat en una àrea a l’exterior. Està associat a diversos nivells de paviments i ús, l’excavació dels quals ha proporcionat indicis de les pràctiques rituals realitzades al seu voltant. Els antics grecs denominaven eschára a aquests tipus d’altars.
El museu ha ressaltat que es tracta d’una troballa excepcional atesa la seva singularitat a la península Ibèrica: el seu bon estat de conservació permetrà la seva futura posada en valor i, per tant, apropar als visitants les pràctiques religioses dels antics grecs d’Empòrion.
Les dades arqueològiques confirmen que aquest santuari es va començar a definir vers la fi del segle VI aC, de forma paral·lela a la configuració del nucli urbà de la Neàpolis, i que amb diverses reformes i ampliacions va perdurar fins a l’abandonament de la ciutat grega a les acaballes del segle I dC.
La intervenció, de caràcter multidisciplinari, s’ha portat a terme en col·laboració amb l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid (DAI-Madrid) i s’inclou dins el programa de l’actual projecte quadriennal de recerca arqueològica (2022-2025), centrat en l’estudi de les antigues àrees portuàries d’Empúries, impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.
La intervenció arqueològica és una continuació de les actuacions fetes en aquest sector des de l’any 2018, que han permès recuperar definitivament la topografia antiga d’aquest sector de la ciutat grega, avançar en el coneixement de l’evolució de l’urbanisme, conèixer la morfologia de les edificacions i, finalment, entendre també la connexió de la ciutat amb el port, que era l’eix principal de la seva economia i l’element de connexió amb altres regions mediterrànies.
Els treballs han comportat també la documentació i el desmuntatge de diverses estructures construïdes entre els segles XVII-XVIII, moment en el qual es va bastir un convent de monjos servites damunt de la ciutat grega.

Tags: Alt Empordà, arqueologia, cultura patrimoni, Empúries, excavacions arqueològiques, historia, L’Escala, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Investiguen l’assalt a una discoteca de Calella de Palafrugell
Notícia següent
Visita institucional del Conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, a la Bisbal d’Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes