Descobreixen al Parc Natural de Cap de Creus dos noves espècies gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana

Roses.- S’han descobert al Parc Natural de Cap de Creus dues noves espècies mai citades en aquest espai natural.

Es tracta del liquen Ramalina pusilla i la Cyrba algerina, un tipus d’aranya. Totes dues troballes es van fer el passat 14 d’octubre en el marc de la celebració del BioBlitz, una activitat de ciència ciutadana organitzada pel Parc Natural de Cap de Creus juntament amb la IAEDEN que va reunir una cinquantena de persones a la vall de Montjoi amb l’objectiu de detectar i recollir noves dades sobre la biodiversitat del Parc.
La Ramalina pusilla és una espècie que no havia estat citada al Parc anteriorment i que només s’havia detectat en cinc localitats en tot Catalunya. També es va detectar una gala (agalla), és a dir, una deformació d’un teixit vegetal, causada, en aquest cas, per la posta d’un insecte que probablement sigui Cystiphora taraxaci, una espècie que no ha estat citada abans a la península Ibèrica. Se’n farà el seguiment i a la primavera es comprovarà si efectivament correspon a aquesta espècie.
Pel que fa a la Cyrba algerina, és un tipus d’aranya saltadora que mai havia estat citada a l’Alt Empordà. Aquesta aranya de mida mitjana pot assolir una longitud entre 4,2 i 7 mil·límetres i destaca per la seva coloració lleugerament ataronjada. Durant el Bioblitz, es van comptabilitzar 30 espècies diferents d’aràcnids.

Ciència ciutadana
Aquest és el segon any que s’organitza el Bioblitz. Aquest esdeveniment de ciència ciutadana va reunir una cinquantena de persones, acompanyades de 14 experts en diferents àmbits de biodiversitat, a la vall de Montjoi. A més de les dues noves espècies localitzades, també es van fotografiar i identificar 9 espècies d’abella, 9 de vespa i 13 de dípter.
Així mateix, es van identificar 7 espècies diferents de papallones diürnes i es van detectar rastres de cabirol, senglar, guilla i fagina. També gràcies a la càmera de fototrampeig, es va poder observar una fagina. En total, es van identificar 345 espècies.
El mateix cap de setmana també va tenir lloc el CCAW (Cap de Creus Autumn Weekend) d’anellament d’ocells, amb estacions a Rabassers i Montjoi. Es van anellar un total de 1.592 ocells, molts ocells migradors durant el seu trajecte entre el nord d’Europa i el continent africà.

Tags: Alt Empordà, ciència, espècies, fauna, flora, medi ambient, Parc Natural del Cap de Creus, Roses, societat
Notícia anterior
Activitats culturals destacades d’aquest cap de setmana
Notícia següent
Territori millora el ferm i retira arrels de la carretera GI-664 entre Cassà i Sant Sadurní de l’Heura

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes