Detecten un increment dels accidents d’aus contra línies elèctriques els darrers anys a les comarques gironines

Girona (ACN).- Els Agents Rurals han detectat un increment d’accidents a les línies elèctriques de les comarques gironines els darrers anys.

El problema sorgeix quan un ocell de grans dimensions com aguilots, ducs o cigonyes toca una part metàl·lica i el conductor d’electricitat al mateix temps. Aleshores, l’animal actua de pont i es produeix la descàrrega, que habitualment acaba amb la mort de l’au. En el pitjor dels casos, l’ocell pot caure en una zona que no estigui neta de vegetació i ser l’inici d’un incendi. En aquest sentit, els Agents Rurals aixequen acta de cada intervenció que fan i avisen a Endesa que és l’encarregada de protegir les línies elèctriques amb aïllants. A més, els operaris també procuren netejar la vegetació l’entorn de la torre.
El cap d’àrea del Gironès dels Agents Rurals, Miquel Àngel Orta, explica que l’ocell sempre busca el punt més alt per assegurar-se una bona visibilitat. És precisament la zona on s’instal·len els conductors d’electricitat. Si l’animal és petit, no sol haver-hi cap problema, ja que no toca amb cap part metàl·lica, però si es tracta d’un ocell gran, com un aguilot, pot ser que a l’hora d’enlairar-se toqui amb les ales una part del conductor i amb una part metàl·lica de la torre alhora. En aquell moment es produeix la descàrrega que fulmina l’au que en la gran majoria de casos mor.
El problema, però, pot anar més enllà. I és que sovint alguns suports tenen el seu entorn ple de vegetació. Si a l’ocell se li encenen les ales per la descàrrega, al caure fulminat a terra pot provocar un incendi a la zona, amb el conseqüent risc de tenir una línia elèctrica a tocar.
Orta, però, també adverteix que un dels problemes més greus és l’afectació que aquests accidents tenen directament a la fauna. “Hem de tenir en compte que al final d’any pot tenir un impacte important per la quantitat d’exemplars que moren“, assenyala el cap d’àrea dels Agents Rurals al Gironès. De fet, de 2010 a 2020 hi ha comptabilitzats 4.000 ocells morts a Catalunya per accidents d’ocells contra línies elèctriques. A més, els Agents Rurals adverteixen que hi ha accidents que no queden registrats, perquè un altre animal –com pot ser una guilla– s’emporta l’ocell un cop mort a un altre zona.

Un conveni amb Endesa
Orta assenyala que encara hi ha moltes línies elèctriques que no tenen les proteccions que evitarien els accidents per avifauna. Amb tot, Endesa ha signat un conveni de col·laboració amb la Generalitat per tal de protegir aquelles torres on s’ha detectat un risc important. La companyia té previst actuar en 1.700 suports en el període 2020-2024.
Quan es detecta un problema o els Agents Rurals fan una actuació per un accident d’un ocell que s’electrocuta, Endesa actua reformant el cap de la torre i col·loca elements de protecció dels cables per tal que, en cas que un ocell s’hi col·loqui, no pugui produir-se la descàrrega.
En alguns casos, s’hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que les aus s’hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d’alta tensió.

Netejar l’entorn de la torre
Una altra de les actuacions habituals de la companyia és la neteja de la vegetació al voltant d’una torre. En aquest cas, els Agents Rurals tornen a ser els responsables de revisar i detectar aquelles que tenen major risc i interposen una denúncia. Quan la companyia la rep, envia un operari a fer les tasques de neteja pertinents per tal d’evitar el risc.
Hem de pensar que qualsevol contacte amb el conductor pot generar una descàrrega igual que es produeix amb els ocells. Quan veiem que no hi  ha la distància que correspon ho posem en coneixement perquè la companyia actuï“, explica Orta.
En aquest sentit, des de 2016 fins a dia d’avui, els Agents Rurals han interposat més de 900 denúncies a les comarques gironines en les que la vegetació al voltant de la torre no respectava el que marca la llei.

Tags: accidents, agents rurals, Comarques gironines, conveni, denúncies, Endesa, fauna, medi ambient, ocells, societat, torres, vigilància, xarxa elèctrica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La falta de finançament i els endarreriments posen en risc els consells esportius i els més de 200.000 esportistes en edat escolar
Notícia següent
Intensificació del manteniment de zones verdes, reparacions i millores a la via pública i treballs de pintura vial a la Bisbal d’Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes