Disminueixen els abandonaments d’animals a les comarques gironines després de la pandèmia

Palafrugell (ACN).- Els abandonaments d’animals han disminuït a les comarques gironines respecte els registrats el 2019, abans de la pandèmia. El director de l’Associació Protectora d’Animals (APA) Rodamón ubicada a Palafrugell, Àngel Viladegut, ho atribueix al fet que “amb la Covid s’han criat menys gossos i n’hi ha menys“.

I, en canvi, descarta que els propietaris siguin més conscients. “Ho són si fem la comparativa amb vint anys enrere, però no amb pocs anys“. A més, Viladegut alerta que tenen una gran problemàtica relacionada amb abandonament de gossos de raça perillosa, que ocupen gran part de els instal·lacions “perquè tenen problemes de socialització” i que “costa més que els adoptin“.
El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS), per exemple, va rescatar l’any passat 1.052 gats i gossos, enfront dels 1.109 del 2019 (-5%). Al Baix Empordà, Rodamón en va recollir 370 el 2022, mentre que el 2019 n’hi van ingressar 557 (-33,6%). I a l’Alt Empordà, l’Associació protectora d’animals i plantes de Figueres en va recollir 262 el 2022 una tendència també a la baixa si ho comparem amb els 179 de l’any anterior (no tenen dades del 2019).
Tot i que les dades inclouen també els gats, la majoria dels abandonats són gossos. En xifres de l’any passat, el CAAS va recollir 907 gossos –que representa un 86,2% del total d’abandonaments registrats– i 145 gats. A l’APA Rodamón hi van accedir 341 gossos –que representen un 92,2% del total– i 29 gats, mentre que a la protectora de Figueres es van ingressar 255 gossos –un 97,3%– i només 7 gats.

Multes de fins a 20.000 euros
Viladegut està convençut que el xip és un element clau perquè hi hagi menys abandonaments. “L’única manera d’aconseguir que els propietaris siguin més responsables és identificar els animals” perquè, segons diu, “fa que la gent a l’hora d’abandonar, s’ho pensi dues vegades per la responsabilitat que hi ha al darrere“.
A més, recorda que “és més difícil arribar al propietari del gos que no està identificat” (tant en cas d’abandonament com de pèrdua). Tot i que assegura que “alguna vegada s’ha pogut aconseguir“, té clar que “l’esforç és molt més gran“.
Per això, detalla que des de l’APA es promouen campanyes “perquè la gent entengui que és necessari posar el xip als animals de companyia“. A Catalunya és obligatori identificar els animals domèstics amb un microxip homologat, a més de tenir-los censats a l’ajuntament de la població on es visqui. No complir algun d’aquests requisits i abandonar l’animal pot comportar multes de fins a 20.000 euros.

La majoria s’abandonen prop de la protectora
Al Baix Empordà, segons les dades facilitades per l’APA Rodamón, la majoria de gossos abandonats es deixen a Palafrugell “perquè és on està instal·lada la protectora“. “Ningú no els abandona al seu poble perquè tornarien a casa“, diu Viladegut. Des de principis d’aquest 2023, el 33,6% dels animals recollits a la comarca s’han torbat dins del terme municipal de Palafrugell, seguit pel 13,77% dels que han aparegut a Calonge.

Més del 50% són gossos de raça perillosa
Part dels gossos que entren a les protectores gironines són considerats “potencialment perillosos” (PPP), ve sigui per pertànyer a races contretes –com els Rottweilers, els Pitbulls o els Dobermans, entre d’altres– o perquè estan entrenats per atacar. Això dificulta la gestió dels centres perquè aquestes animals tenen “problemes de socialització, ocupen més espai i costa més que s’adoptin“.

El 40% es recuperen
Dels animals que arriben a la protectora del Baix Empordà s’estima, segons detalla el director de l’APA, que “un 60% han estat abandonats, però el 40% són animals que es recuperen perquè s’han perdut o escapat i la família els està buscant“.

Menys adopcions que ingressos
El director de la protectora de Palafrugell explica que “els abandonaments es concentren a l’estiu i les adopcions es produeixen durant la resta de l’any“, quan van sortint els animals que han trobat i no s’han pogut recuperar. Tot i això, no s’aconsegueix igualar les adopcions amb els ingressos.
En xifres, a la Selva, l’any passat es van adoptar 350 gossos respecte als 907 que hi van entrar (38,6%) i 117 gats dels 145 recollits (80,7%). En la mateixa línia, a la protectora de l’Alt Empordà es van adoptar 93 canins del 255 que hi van entrar (36,5%) i 7 felins, que en aquest cas sí que s’igualen als que van ingressar durant l’any.

Posar xip als gats
Els gats que viuen a l’APA Rodamón es classifiquen en dues tipologies. Per una banda, hi ha una colònia d’una cinquantena de gats salvatges que passegen per la finca, però també n’hi ha una dotzena de domèstics als quals s’ha habilitat un espai delimitat. “Els que formen part de la colònia eren gats que s’han anat a buscar perquè estaven en algun lloc conflictiu“.
Parlant de colònies, el director de la protectora de Palafrugell critica que “la nova llei de protecció animal és molt exigent pel que fa als gats“. Viladegut detalla que “obliga els ajuntaments a fer una despesa molt alta per posar xips als gats de carrer” i considera que “el més important és invertir a esterilitzar-los com ja s’estava fent“.
En canvi, Viladegut és partidari de col·locar microxips a tots els gats domèstics “encara que visquin dins de casa” perquè considera que “facilita que es puguin recuperar si mai es perden“.

Plantejar-se bé si es pot tenir l’animal
Abans de quedar-se un gos, el director de l’APA insisteix a dir que “cal que sigui una decisió consensuada entre tota la família i no feta per la mainada“. Recorda que “un animal necessita unes dues o tres hores diàries d’atenció i té unes despeses econòmiques associades“. Per això, des de la protectora propicien unes trobades prèvies per fer passejades, veure la dificultat que té tenir-ne cura i conèixer-se abans de consumar l’adopció.
A tall d’exemple, Viladegut recorda que fa uns estius van fer una campanya perquè els nens fossin propietaris d’un gos durant els mesos de vacances. “Venien un cop al dia cada dia a passejar el gos“, recull. “S’hi van apuntar una cinquantena d’infants i en van acabar venint només dos a finals d’estiu“, relata. El director de la protectora està convençut que “van aprendre que un gos no és una joguina i que si no cobreixes les seves necessitats, no anirà bé“.

Tags: abandonament, adopció, animals de companyia, Baix Empordà, Comarques gironines, estadística, multes, Palafrugell, protectores d'animals, raça perillosa, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
En estat crític una menor de 9 anys rescatada quan s’ofegava en una platja sense vigilància a Castelló d’Empúries
Notícia següent
L’Ajuntament de Torroella posa en marxa una campanya fer fomentar l’estalvi d’aigua

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes