La Bisbal d’Empordà.- Recentment s’ha iniciat una campanya per a foragitar els estornells dels passejos Muriel Casals i Marimon Asprer.
Amb l’arribada d’estornells migratoris del nord d’Europa, s’incrementa notablement el número d’aus que trien els arbres d’aquests emblemàtics carrers de la ciutat per a passar-hi la nit. L’Ajuntament ha iniciat una campanya per a desplaçar els ocells cap a d’altres punts, seguint el curs del riu Daró on no generin tanta molèstia veïnal. Els excrements de les aus provoquen un greuge important a vianants, vehicles i veïns i veïnes, alhora que generen una necessitat de neteja viària molt important.
Per dur a terme aquesta tasca es compta amb la col·laboració d’una empresa experta en conservació ambiental que mitjançant sons, llum làser i petards, foragiten les aus, principalment estornells. Aquesta estratègia ha demostrat arreu ser la més efectiva causant el menor impacte sobre la fauna, vianants i veïns. Les tasques es duen a terme al capvespre quan els ocells busquen la ubicació on passar la nit.
Els estornells a la Bisbal
A Catalunya hi ha dues espècies d’estornells. L’estornell vulgar (Sturnus vulgaris) és l’espècie migradora que arriba a la tardor formant aquests grans estols, de color fosc però pigallat amb punts blanquinosos. L’altre espècie és l’estornell negre (Sturnus unicolor), de color negre sense pigalls i de costums sedentàries (no migrador) que forma els grans estols dels seus germans pigallats. Sovint però alguns estornells negres es barregen dins els estols dels estornells vulgars.
Observant el terra es pot veure que les defecacions d’aquestes aus estan acompanyades de multitud de pinyols d’oliva. Això delata la base de l’alimentació dels estornells a aquesta època de l’any arrasa els olivars de la comarca amb les corresponents patides pel sector agrícola.
El comportament tant gregari d’aquesta espècie i el perquè pernocten en els arbres dels passejos s’explica pels avantatges que els hi comporta: més seguretat vers els seus depredadors i una major temperatura respecte de l’entorn. I és que sempre estan millor si hi ha llum i no els molesta la remor del trànsit de persones i vehicles.