El pròxim 22 d’agost a les 10.30 hores tindrà lloc la segona edició de “Tradició i innovació”, l’itinerari immersiu per la ceràmica de la Bisbal, organitzat conjuntament per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i el Terracotta Museu.
Aquesta activitat, per a la qual cal fer reserva prèvia, començarà amb una visita guiada a l’exposició permanent, per descobrir perquè la Bisbal s’ha convertit en un dels centres ceramistes més importants del país, arribant a ser considerada la capital de la ceràmica a Catalunya.
Tot seguit, s’inicia un recorregut per visitar tres tallers de ceràmica professionals de la ciutat, cadascun amb una producció única, des dels més tradicionals fins als més innovadors, per mostrar l’àmplia varietat de ceràmica que es fa actualment a la Bisbal. En aquesta ocasió, els tallers que ens obriran les portes i compartiran els secrets del seu ofici seran Ceràmiques Yuma, Ceràmica Sampere i Lur.
Sortint del Museu, la primera parada serà a Ceràmiques Yuma, un taller familiar que treballa amb terres i tècniques pròpies de la Bisbal, sempre amb dissenys actuals i contemporanis propietat de Francesc Cabrillana, un ceramista amb una llarga trajectòria que ha estat distingit amb el Diploma de Mestre Artesà per la Generalitat de Catalunya. Des de fa més de tres dècades, aquest taller treballa principalment amb encàrrecs personalitzats i els seus productes inclouen peces pel servei de taula, ceràmica decorativa i objectes de record. Cada una de les peces que surten del seu taller és una mostra del profund respecte per la tradició ceramista de la Bisbal, alhora que es busca constantment innovar en disseny i funcionalitat.
La segona parada serà al taller de Diego Sampere, especialitzat en ceràmica de taula i vaixelles per a la restauració i la gastronomia d’avantguarda. Nascut inicialment a Barcelona, actualment totes les peces estan dissenyades i produïdes en el seu taller de la Bisbal. La seva producció és completament artesanal, utilitzant motlles de disseny i fabricació pròpia. Treballa amb materials d’alta qualitat, principalment gres líquid pels motlles de colada i gres sòlid que modela amb estec. La major part de les peces que surten del seu taller es poden trobar a restaurants d’arreu del món, incloent-hi més de cinquanta restaurants amb estrella Michelin, una prova de la bona acollida de la seva obra en l’escenari gastronòmic internacional.
L’última parada de la ruta serà el taller de la parella de creadors formada per Gemma Armengol i Igor Garai, que presenten la seva obra de forma conjunta sota el nom de Lur. La Gemma, llicenciada en Belles Arts especialitzada en pintura, i l’Igor, especialista en escultura per l’Escola d’Arts Aplicades de Santiago de Compostela, van formar-se en ceràmica a l’Escola de Ceràmica de la Bisbal. Des del seu taller elaboren peces úniques realitzades en gres a mà i a torn, cuites a 1.280 °C. La seva proposta consisteix a crear ceràmica artística singular amb un procés de treball totalment artesanal, on cada peça és única tan en forma com en decoració.
L’aforament és limitat, cal fer reserva al telèfon 972 642 067 (horaris del Museu) o a través d’aquest formulari.