El Baix Ter reclama mesures “excepcionals” amb la sequera per no patir encara més “la predació hidrològica” de Barcelona

Torroella de Montgrí (ACN).- La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) reclama al Govern mesures “excepcionals” perquè no es continuï traslladant al territori el “problema històric” de manca d’aigua que pateixen Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Asseguren que la reducció de cabal del riu davant l’entrada en emergència, passant dels 2.000 litres per segon a tan sols 600, “afectarà en gran mesura la quantitat i qualitat de l’aqüífer” i que se’n ressentiran tant l’agricultura com el turisme i l’aigua de boca. La junta, a més, carrega contra la Generalitat perquè la seva “manca d’inversions i previsió” per afrontar la sequera acaba perjudicant encara més una conca –la del Ter– que “és i ha estat solidària durant molts anys” amb els recursos hídrics.
La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter la formen 40 municipis i quatre comunitats de regants. Engloba el curs del riu que s’estén des de Celrà fins a la seva desembocadura a l’Estartit, el Daró i la riera de Pals. Va néixer el 2015 per protegir l’aigua del riu, els seus aqüífers i vetllar perquè se’n garanteixin els usos.
Aquest dijous, els seus càrrecs s’han reunit amb els de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a la primera trobada de seguiment de la sequera a l’àmbit del Baix Ter. Durant la reunió, els membres de la JCUABT van rebutjar de ple la decisió de l’ACA de rebaixar dels 2.000 litres per segons als 600 el cabal del Ter des del Pasteral fins a la desembocadura.
En un comunicat, la junta subratlla que aquesta reducció “afectarà en gran mesura la quantitat i qualitat de l’aqüífer” i posarà en entredir la disponibilitat d’aigua per als propers mesos. I aquí, els representants de la JCUABT van subratllar que al “gran greuge” que pateixen els pagesos del Baix Ter, s’hi sumaran també les conseqüències per al turisme “i la més que probable afectació a l’aigua de boca“.
Per això, el territori reclama que no es continuï traslladant al Baix Ter el “problema històric” de manca d’aigua que pateix Barcelona i la seva àrea metropolitana. “S’han de buscar mesures per garantir que la solidaritat hídrica de la conca del Ter no es vegi afectada encara més per l’impacte de la sequera“, subratlla la junta a l’escrit.
El president de la JCUABT i alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordomí, subratlla que el Baix Ter “és i ha estat solidari durant molts anys amb la mancança d’aigua de la zona metropolitana“. I aquí, carrega contra el Govern per estrènyer-lo encara més. “La manca d’inversions i de previsió de la Generalitat no pot comportar de cap manera que el territori que ha estat col·laborant durant molts anys acabi perjudicat tant pel que fa al sector primari com el turístic“, afirma Colomí.
Per això, l’alcalde de Torroella, en nom de la junta d’usuaris, reclama al Govern que aposti “per solucions excepcionals que portin aigua a la zona metropolitana i que no perjudiquin novament la zona del Baix Ter“.

“Predació hidrològica”
La JCUABT critica que, malgrat que “la reivindicació per a un Ter més digne” ja s’ha convertit en una “demanda històrica“, cap dels governs l’ha atesa “amb suficient consideració, fermesa i plantejament de futur“. Fins i tot, tenint en compte el darrer episodi de sequera extrema que es va patir als anys 2007 i 2008.
La solidaritat històrica del Baix Ter ha estat exemplar i des de fa 50 anys ha permès satisfer la demanda d’aigua de Barcelona i el seu entorn metropolità, urbà i industrial, generant una riquesa i uns nivells de prosperitat incalculables que han repercutit positivament a tot el país“, subratlla la junta d’usuaris. I hi afegeix: “Una solidaritat que s’ha exercit sense condicions, i malgrat que el cost que la transferència d’aigua damunt l’economia, els valors naturals i el paisatge del Baix Ter no ha estat innocu“.
La predació hidrològica, amb una derivació de cabal que ben fàcilment va arribar fins als 200 hm3/any, ha transformat el paisatge, el sòl, els aiguaneixos i els costums, a més de malmetre fortament la dinàmica hidrològica natural i els valors ecològics autòctons del Baix Ter“, conclou el comunicat de la JCUABT.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, Baix Ter, cabal, medi ambient, mesures, pagesia, rebuig, reclamació, riu Ter, sequera, societat, Torroella de Montgrí, turisme, usuaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
TOURISM suposa la primera edició de l’esdeveniment sobre el sector turístic organitzat pel Cicle formatiu d’Allotjaments Turístics de Palafrugell
Notícia següent
Els preus s’apugen un 0,3% al gener a les comarques gironines i la retirada dels ajuts encareix la llum fins a un 6,9%

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes