El cineasta Ameen Nayfeh, de gira per Catalunya amb la pel·lícula “200 Metres”

Catalunya.- El jove cineasta palestí Ameen Nayfeh (1988, Tulkarm, Palestina) torna a Catalunya  per presentar la seva òpera prima, “200 Metres”.

L’any 2021, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani s’inaugurava amb aquest llargmetratge, i després de la bona acollida del públic, des de Sodepau, entitat organitzadora de la Mostra, s’ha decidit convidar a Nayfeh a fer una petita gira per diferents auditoris i cineclubs de Catalunya.
Del 8 al 13 de maig, 200 Metres  es podrà veure a la Universitat de Barcelona els dies 8 i 9, després es traslladarà Bescanó el dia 11, el 12 de maig a Torroella de Montgrí i el 13 a Ripoll. L’objectiu d’aquesta gira, els dies previs a la commemoració de la Nakba que recorda l’inici de l’èxode del poble palestí el 15 de maig, és acostar a través de la pel·lícula la realitat de Palestina a diferents punts del territori català.
Guardonada als Premis del públic a les Giornate degli Autori del Festival de Venècia de 2020 i a la secció “Historias Extraordinarias” del Festival de Sevilla del mateix any, 200 Metres és una barreja entre un drama i una road movie. Un viatge que narra l’odissea d’un pare atrapat a una banda del mur de Cisjordània mentre la seva família és a l’altre costat. El protagonista, interpretat per Ali Souleiman, necessitarà tot el seu enginy i una gran quantitat de diners per aconseguir travessar els 200 metres de distància, una distància curta i a la vegada enorme, per visitar el seu fill, ingressat a l’hospital.

Ameen Nayfeh va voler explicar en aquesta primera pel·lícula la injustícia que viuen els palestins, però també reflectir altres cares de la realitat: “Hi ha moltes víctimes de l’ocupació, però també hi ha gent que en treu profit”. 200 Metresté un rerefons i una motivació personals” –explica Ameen– “perquè el mur em va separar de la meva família, però també narro una història que he sentit moltes, moltíssimes vegades. El que es veu al film no és ficció, està basat en la meva experiència i en situacions reals”.
Nayfeh va treballar en la història i el guió durant set anys, però el llargmetratge es va gravar sense permisos, en zones perilloses i en només vint-i-dos dies. El resultat és un film d’una simplicitat seductora que absorbeix l’espectador i el fa transitar per les diferents dificultats de la quotidianitat de milers de persones que viuen vides trencades pel mur.
200 Metres es projectarà en versió original, àrab, anglès i hebreu, subtitulada en català. I aquesta gira és possible gràcies a Sodepau i la Universitat de Barcelona i amb el suport de la Federació de Cineclubs de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS i el festival Transhumant.

Tags: cinema, cultura, projecció, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Govern no compareix a l’audiència del procés de retracte de la base Loran de l’Estartit perquè no va ser notificat
Notícia següent
Donació de sang a Santa Cristina

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes