
La Bisbal d’Empordà.- El Consell Comarcal del Baix Empordà ha iniciat la diagnosi de la cadena de valor del peix a la comarca amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Grup d’Acció Local de Pesca de la Costa Brava i el finançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca. Tot això gràcies al coneixement exposat pels participants de la tercera Jornada “Baix Empordà, territori pesquer”, organitzada per la Xarxa Tràmec al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i celebrada aquest divendres.Actualment, el sector pesquer al Baix Empordà suposa el 0,38 % del PIB de la comarca tenint en compte la facturació de les dues llotges. El Baix Empordà compta amb tres ports pesquers amb les seves corresponents confraries, dues llotges del peix i una extensa xarxa de distribuïdors, peixateries i restaurants que serveixen el peix de llotja. Amb aquest estudi es pretén començar a tenir dades de l’impacte real del peix de llotja a la comarca i de com es multiplica el seu valor.
Les jornades “Baix Empordà, territori pesquer” són espais de diàleg comarcals on hi ha presents els subsectors de la pesca de la comarca: confraries, pescadors, peixaters, distribuïdors, indústria transformadora, restauració i administracions locals. Segons explica Xavier Dilmé, conseller comarcal de Promoció Econòmica i Turisme, “la col·laboració entre els sectors públic i privat volem que sigui una constant en aquest mandat del Consell. En aquest cas concret, l’objectiu és reflexionar sobre l’estat actual del sector, quines amenaces té i, sobretot, debatre els reptes que ens cal encarar i que cal que afrontem tots junts”.
“Baix Empordà, territori pesquer” està organitzat per la Xarxa Tràmec, un projecte impulsat per l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà amb l’objectiu de consolidar el sector agroalimentari de la comarca. La iniciativa parteix del convenciment que aquest sector és el vertebrador del paisatge i l’economia de l’Empordà i que, com a tal, ha de ser dinàmic, sostenible i innovador. La Xarxa Tràmec està formada actualment per 47 membres, entre empreses agroalimentàries, entitats i administracions.
Per tal de potenciar el creixement, la viabilitat i la professionalització del sector, el projecte s’estructura en tres eixos: innovació, sostenibilitat i pesca.
Innovació. Es vol que la innovació sigui un dels motors del sector. Per propiciar-la, s’ha de treballar per acostar encara més productors, restauradors i centres d’investigació i transferència del coneixement. D’aquesta manera, s’avançarà en la identificació de productes amb un alt potencial de futur, així com en els processos de distribució, comercialització i restauració.
Sostenibilitat. El concepte de sostenibilitat té diverses dimensions: l’econòmica, la social i la mediambiental. Així doncs, no només es persegueix que el sector agroalimentari vetlli per l’entorn rural equilibrat, sinó que també sigui viable econòmicament. És a dir, que hi hagi uns marges de benefici raonables en la producció, elaboració i distribució, fet que garantiria la continuïtat de les empreses, al mateix temps que, socialment, el treball en el sector agroalimentari fos digne i de qualitat.
Pesca. La pesca s’ha fixat com a eix específic de treball perquè és un subsector encara en una fase inicial de transformació, amb possibilitats de desenvolupar-se, innovar i donar-se a conèixer entre el gruix de consumidors. Per la seva tradició a la comarca i la bona salut que presenta actualment la pesca, es tracta d’un sector clau per al dinamisme agroalimentari al Baix Empordà.
Pel que fa als actors, la Xarxa Tràmec cerca la col·laboració i interconnexió d’empreses –pagesos, pescadors, elaboradors i comercialitzadors–, entitats –associacions d’empresaris agroalimentaris, centres de formació i coneixement, sindicats, col·lectius i fundacions mediambientals– i administracions locals.