• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

El consorci que gestiona Solius es decanta per demanar la inexecució de la sentència que obliga a tancar l’abocador

21 de Juliol de 2020

Assistents a la reunió del consorci que gestiona l’abocador de Solius, aquest 20 de juliol del 2020 a l’Ajuntament de Llagostera. Foto: Xavier Pi
Llagostera (ACN) .- El consorci que gestiona l’abocador de Solius es decanta per demanar la inexecució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena clausurar-lo en un termini màxim d’un mes.

Creu que de les dues vies que tenen –l’altra és presentar recurs de cassació- aquesta és la més viable. “Ens hem d’acabar de posar d’acord amb l’estratègia, però allò que tenim clar és que el tribunal ha d’entendre que és impossible tancar l’abocador en 30 dies”, diu el president del consorci, David Parron. A més, l’organisme recorda que Solius no només dona servei als cinc municipis que aplega el consorci, sinó que a l’abocador hi entren residus “de tot el territori”. L’any passat, per exemple, Solius va rebre 42.000 tones de deixalles.
Primera reunió per analitzar la sentència del TSJC que obligar a tancar l’abocador de Solius, i començar a perfilar l’estratègia que seguirà el consorci que el gestiona. La trobada s’ha fet a l’Ajuntament de Llagostera (Gironès), que és el que ostenta la presidència de l’organisme. I precisament, és un dels dos municipis –l’altre, és Santa Cristina d’Aro- on se situen els terrenys de l’abocador.
A la reunió hi havia quatre alcaldes dels cinc ajuntaments que formen part del consorci (els de Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Platja d’Aro). També representants de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), perquè el Departament de Territori és codemandat, i l’empresari lloretenc Gustavo Buesa, propietari de GBI Serveis (que té la concessió de Solius des del 1993).
La sentència del TSJC, que es va donar a conèixer a principis de mes, estima un recurs interposat per un privat contra unes obres d’ampliació fetes entre els anys 2009 i 2010. Conclou que no tenien permís, que afectaven espai protegit (el PEIN del massís de Cadiretes) i n’anul·la també la llicència ambiental.
L’alt tribunal, de fet, es mostra sorprès per la “temeritat i desconsideració de la legalitat” amb què es van fer els treballs. El focus del litigi afecta les obres al vas del dipòsit de residus, una nau de premsat, la planta de compostatge i una bassa de lixiviats i aigües procedents de les deixalles.
El contenciós del TSJC dona la raó al demandant i ordena que l’abocador es clausuri en un “termini màxim” d’un mes. Davant d’això, el Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Residus de Solius ha estudiat avui quins passos fer a partir d’ara. Damunt la taula hi ha, bàsicament, dues opcions: o bé presentar un recurs de cassació o bé demanar la inexecució de la sentència (davant la impossibilitat de tirar-la endavant).
Estratègia conjunta
El president del consorci i regidor de Medi Ambient de Llagostera, David Parron, explica que l’objectiu de la trobada era començar a bastir una “estratègia conjunta”. Partint, això sí, del fet que d’entrada “el tribunal ha d’entendre que és impossible tancar l’abocador en trenta dies, perquè no només dona servei als municipis consorciats, sinó també a bona part del territori de la Costa Brava i altres punts de comarques gironines”.
Parron ha dit que, a priori, el recurs de cassació “sembla ser que té poques possibilitats de prosperar”, i que per això aquella opció que pren força és demanar la inexecució de la sentència. “Tot i reconèixer que alguna cosa no es va fer com tocava, la inexecució ens permetria corregir les deficiències perquè Solius mantingués la seva vida útil”, hi afegeix l’alcalde de Llagostera, Toni Navarro (ERC). És a dir, sol·licitar una nova llicència ambiental o reduir la superfície de la bassa de lixiviats, entre d’altres.
Es preveu que l’abocador pugui continuar rebent residus fins al 2026. Després, l’actual equip de govern de Llagostera (format per ERC i la CUP) ja s’ha oposat obertament a què la instal·lació pugui ampliar-se.
David Parron explica que l’última paraula sobre si s’optarà pel recurs o la inexecució, correspon però als serveis jurídics. “Seran ells els qui ens aconsellaran cap a on anar; en qualsevol cas, allò que tenim clar és que demanarem temps al TSJC, bé sigui per corregir les deficiències o bé per executar la sentència”, conclou el president del consorci.
El contenciós que ara ha sentenciat el TSJC no és l’única via judicial que hi ha oberta contra l’abocador de Solius. També n’hi ha una altra; en aquest cas, penal. A l’octubre del 2017, diferents entitats ecologistes van dur l’empresa GBI Serveis davant la fiscalia especialitzada en Medi Ambient. El ministeri públic va presentar denúncia i el Jutjat d’Instrucció 4 de Girona va obrir diligències prèvies, segons fonts consultades per l’ACN. La causa s’ha declarat complexa i es troba encara en investigació.

Arxivat com a: Baix Empordà, Medi ambient, Serveis, Societat Etiquetat com a: abocador, alcaldes, consorci, recurs, reunió, Santa Cristina d'Aro, sentència, Solius, tancament, TSJC

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa