El coronavirus allibera la Natura

Temi Vives Rego (Biòleg i filòsof. Professor Honorífic de la Universitat de Barcelona. Membre del Grup de Natura Sterna)

Cada vegada hi ha més països que decreten confinaments i quarantenes per frenar el contagi del coronavirus. S’ha reduït l’afluència de gent en pràcticament tots els països.

No hi ha trànsit de persones ni vehicles en les ciutats, pobles i zones industrials. Això ha tingut un efecte immediat i positiu en el Medi Ambient i la Natura. Malgrat la greu crisi que travessem, tenim algunes notícies positives.
Primer de tot cal dir que la reducció dràstica del tràfic rodat ha implicat que pràcticament no hi ha accidents de tràfic y les emissions de gasos i partícules tòxiques han baixat a nivells òptims. Les dades apunten cap a una disminució de 100 milions de tones del consum d’energia i de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. A banda d’això, tots sabem del brutal impacte que els atropellaments per trànsit rodat tenen sobre nombroses espècies. A la Vall d’Aro els atropellaments són la principal causa de mort de ocells i mamífers emblemàtics, per no parlar dels bilions d’insectes que cada any en tots els països d’Europa son massacrats per els xocs amb cotxes, trens i avions.
Un efecte secundari ha estat la aparició d’un silenci i una tranquil·litat que feia dècades que no coneixíem i això junt amb la desaparició del tràfec de persones i vehicles ha atret a uns peculiars visitants: els animals salvatges.
A els albiraments d’espècies com a senglars, cérvols o óssos que s’han compartit en les xarxes socials continuen sumant-se espectaculars imatges de tot el món que donen compte d’aquest fenomen. Per exemple, al poble de Llandudno, a Gal·les (Regne Unit), aquest dies un ramat de cabres es passejava com si tal cosa per les voreres dels carrers cèntrics de la localitat. Fa pocs dies a Santiago de Xile les forces de seguretat van haver de recollir a un puma, un dels majors felins de tot el continent americà, que vagava desorientat per la ciutat.
Un grup de cérvols corria per la ciutat japonesa de Nara en cerca de menjar per la falta de turistes. La ciutat, coneguda com “la ciutat dels cérvols” per ser aquest un dels seus atractius principals, s’ha quedat sense visitants que donin menjar a aquests altres habitants, la qual cosa ha provocat que es passegin per la ciutat sense cap control.

Gràfica amb l’evolució dels òxids de nitrogen a les comarques gironines del passat 30 de març (ACN)

Fa uns dies, es feia viral el vídeo d’un senglar en plena Avinguda Diagonal, a Barcelona. Aquests animals solen ser habituals en zones periurbanes. No obstant això, davant el panorama de les ciutats buides, cada vegada s’endinsen més en aquests entorns en cerca de menjar. A Madrid, els mítics paons que solen habitar al parc del Retiro han pres els carrers. En vista de la reducció del trànsit de persones en la capital, han saltat la tanca del parc i han estat vistes en els voltants del Retiro. La llista d’exemples és molt més llarga: coiots en poblacions nord-americanes; guineus als carrers de Londres i un llarg etcètera d’animals que, davant la reducció de l’activitat humana, han decidit sortir a explorar o en cerca de menjar. A la Vall d’Aro hem vist animals als carrers que era difícil de veure en plena Natura.
Aquests fets són degut al confinament de la població a les seves cases, la qual cosa suposa un estat d’excepció. No obstant això, científics, experts i ONG’s confien que aquesta situació ens ajudi a reflexionar i a entendre que cal adoptar mesures més contundents en la regulació de la contaminació i en la protecció de la Natura. Una gran majoria de veus coincideix en la necessitat de marcar un abans i un després d’aquesta crisi. La prioritat, per descomptat, és ara frenar la propagació del COVID19. Però si ens donem temps per reflexionar, caldrà reconèixer el nostre negatiu impacte damunt la Natura i la manera de relacionar-nos amb ella.
Una de les iniciatives que s’estan duent a terme durant aquesta quarantena té per objectiu l’observació i llistat de tots els ocells que siguem capaços de veure durant aquests dies des de les nostres finestres. Si ho feu, agrairem que ho comuniqueu a l’ICO (Institut Català d’Ornitologia, entrant-t’ho al portal http://www.Ornitho.cat. Des de Sterna us proposem apreciar la Natura i la vida dels animals que hi son a fora dels nostres habitatges i si és possible, aprendre d’ells. La natura torna a florir a l’exterior de les edificacions, carres, carreteres.
Gràcies coronavirus!

Tags: confinament, contaminació, coronavirus, medi ambient, natura, Natura Sterna, opinió, societat, Temi Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Les comarques de Girona registren deu nous morts i 123 contagis més per coronavirus les darreres 24 hores
Notícia següent
La Diputació de Girona aporta més de mig milió d’euros al projecte europeu “BiciTransCat”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes