El Departament d’Acció Climàtica dedica una jornada als reptes de la descarbonització i electrificació de la flota pesquera

Catalunya.- La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha organitzat una jornada destinada al sector de la pesca professional extractiva, en la qual es presentarà una guia que ha de servir d’orientació per a la descarbonització de la flota pesquera catalana.

En aquest document es descriuen les diferents tecnologies de descarbonització existents adaptades a una anàlisi preliminar de la flota pesquera catalana, d’altres models complementaris d’optimització i reducció de consum, com ara els materials i el disseny de les embarcacions, i les particularitats normatives a tenir en compte.
En el decurs de la jornada, que tindrà lloc dissabte a partir de les 10 hores a la sala d’actes del Departament, es donarà a conèixer el projecte de construcció d’una embarcació polivalent, impulsada per energia elèctrica, promoguda per l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya que serveixi per a la formació dels alumnes de l’Escola i com a incentiu i transferència de coneixement per als i les professionals del sector de la pesca extractiva i altres sectors econòmics marítims.
Armadors catalans presentaran els resultats de la seva experiència amb la substitució de les portes d’arrossegament tradicionals per portes pelàgiques com a eina de reducció de l’impacte al fons marí i del consum energètic i de les evidències científiques que ho corroboren, i també es presentarà una iniciativa pionera de desenvolupament de l’economia blava i circular de fabricació d’aquestes portes amb plàstics reciclats.
Es clourà la jornada amb la presentació de les oportunitats de finançament actuals i futures per a la implantació d’aquestes tecnologies.
L’adaptació de tota la flota pesquera a la descarbonització és un repte mundial, però també una oportunitat per a la indústria actual existent a Catalunya.

Una aposta decidida per una economia blava sostenible
Aquesta jornada ha estat creada en el marc de l’àmbit d’actuació de l’Estratègia marítima de Catalunya (EMC) dedicat al desenvolupament sostenible, integrat i harmònic de l’economia blava, respectuós amb el conjunt dels usos humans del mar.
L’any 2018 el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l’Estratègia marítima de Catalunya, que té per a objectiu reivindicar la condició de Catalunya com a país marítim i la rellevància de l’economia blava sostenible com a motor econòmic. L’EMC es desenvolupa al voltant de quatre àmbits d’actuació, 17 objectius estratègics i 89 línies estratègiques.
A més, la fita de la descarbonatació pesquera es troba també en línia amb les bases per al Pacte nacional per a la transició energètica (PNTE) que va aprovar el Govern de Catalunya el gener de 2017, amb l’objectiu d’arribar al 100% d’energies renovables l’any 2050. I també vol servir per donar compliment a la Llei del canvi climàtic, aprovada l’agost d’aquell mateix any, amb la finalitat de contribuir a la transició cap a una societat en què el consum de combustibles fòssils tendeixi a ser nul, amb l’objectiu d’aconseguir un model econòmic i energètic no dependent dels combustibles fòssils ni nuclears l’any 2050.

Tags: Acció Climàtica, Catalunya, descarbonització, economia blava, embarcacions, estratègia marítima, jornades, medi ambient, pesca, pescadors, sector pesquer, sostenibilitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Creu Roja Palamós organitza aquest proper diumenge la vuitena edició del concert solidari “Tu ho fas possible”
Notícia següent
El Pump Track de Pals va agafant forma

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes