El Departament d’Acció Climàtica detecta una densitat de més 13 kg/km2 de residus plàstics al litoral central de Catalunya

Catalunya.- L’Institut Català de Recerca per a la Governança de la Mar (ICATMAR), òrgan depenent de la Direcció General de Política Marítima del Departament d’Acció Climàtica, ha quantificat i caracteritzat l’impacte de la brossa marina als caladors de pesca de Catalunya.

A partir de les dades obtingudes, s’observa la important presència de la fracció plàstics de la brossa marina a la zona centre de Catalunya, amb una densitat de 13,7 kg/km2. Aquesta acumulació, coincideix amb les zones d’alta concentració d’habitants, i es troba principalment en el fons marí pròxim a la costa, entre 75-200 metres de fondària.
Cal destacar d’entre aquest residu plàstic les tovalloletes d’un sol ús, fetes de teixit no degradable que inclou plàstic com el polietilè (PET) o el polipropilè (PP), i que representen el 59,3% del residu plàstic a la zona centre de Catalunya.

Carbó cremat, fusta, vidre i plàstic
Els resultats també indiquen que, a escala global de Catalunya, la major part de brossa marina pescada correspon (en pes) a escòria, carbó cremat dels vaixells de vapor precipitat al fons marí, que representa un 36% del total de brossa; seguida de la fusta tractada, objectes o restes d’objectes manufacturats amb fusta, amb una presència del 25%; del vidre, que en representa el 19%, i finalment del plàstic, que en representa el 9%. Aquests resultats ens indiquen la petjada històrica de les rutes comercials i de navegació del Mediterrani, que roman als nostres fons marins.

Mostrejos mensuals en tres zones del litoral durant un any
Aquest estudi s’ha fet a partir de mostrejos mensuals, duts a terme en el període que va de setembre de 2020 a agost de 2021, amb embarcacions de pesca d’arrossegament en tres zones del litoral: a la zona nord, les mostres són dels ports de Roses, Palamós, Blanes i Arenys de Mar; a la costa central, les mostres corresponen als ports de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Tarragona; i a la zona sud, les mostres són dels ports de l’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita.
Les mostres obtingudes de brossa marina corresponen a diferents fondàries i han estat analitzades posteriorment al laboratori. Aquest mostreig i caracterització es farà anualment en el marc de les campanyes ICATMAR.

Tags: Acció Climàtica, Alt i Baix empordà, Catalunya, contaminació, estadística, estudi, fons marí, ICATMAR, medi ambient, microplàstics, pesca, plàstic, residus, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Segona edició del cicle “Música i descobertes” de l’Escola de Música de Sant Feliu
Notícia següent
El Consell Comarcal defensa i promou els valors de la marca Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes