El DOGC publica la sortida de la fase d’emergència per sequera del sistema Ter-Llobregat

Barcelona (ACN)

El sistema Ter-Llobregat ha sortit oficialment de la fase d’emergència per sequera aquest dilluns, un cop el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat la resolució que així ho determina. D’aquesta manera, aquest sistema, que engloba 202 municipis, torna a la fase d’excepcionalitat, canvi que permet relaxar algunes restriccions.

En primer lloc, la dotació d’aigua per habitant i dia torna a ser de 230 litres, i de 200 com ho era en la fase d’emergència, que es va declarar l’1 de febrer i que s’ha allargat durant poc més de tres mesos. El Govern va decidir dimarts passat el canvi en observar l’increment de les reserves als pantans per les pluges de l’abril.
Segons l’informe de l’Agència Catalana de l’Aigua d’aquest diumenge, els embassaments del Ter-Llobregat es troben al 26,56% de la seva capacitat, amb 162,56 hectòmetres cúbics.
Amb el pas d’emergència a excepcionalitat es rebaixen algunes restriccions. Així, es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-. En aquest sentit, hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l’àmbit ramader presentant un pla d’estalvi d’aigua a l’Agència Catalana de l’Aigua.
La reducció del consum d’aigua en els usos recreatius es manté al 15% en usos assimilables a urbans i és del 50% en reg. També es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota a gota o en regadora. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d’esport, o si es fa amb aigua regenerada o de pluja. I es manté també la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d’omplir les fonts ornamentals.
Un dels canvis destacats que porta associat el pas d’emergència a excepcionalitat és que les piscines d’ús públic podran obrir sense necessitat de declarar-se refugi climàtic. Així, es permetrà el reompliment, o primer ompliment si són de nova construcció o s’han rehabilitat, de piscines d’ús públic i també les d’ús privat que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua. S’haurà de fer però amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, els centres esportius, els centres lúdics o les piscines de les comunitats de propietaris, així com les d’ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d’educació especial. També es permet l’ompliment i el reompliment de piscines d’ús privat destinades al bany de persones amb grau de discapacitat reconegut i en què consta que pateixen alteracions de la conducta. Els centres educatius podran omplir completament o parcialment les piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
En canvi, no es podran omplir piscines privades d’ús individual o familiar, així com tampoc les que no tenen sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí que en tenen ho podran fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Tags: aigua, Comarques gironines, emergència, medi ambient, sequera, serveis, sistema Ter-Llobregat, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Junts+ guanya les eleccions al Parlament la demarcació de Girona i manté els set diputats del 2021
Notícia següent
XXV Marxa del Puig Rodó de Corçà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes