Palamós.- Aquest dimarts al matí s’ha presentat a l’Espai Peix de Palamós, la programació de la 6a edició d’Amb So de Cobla que se celebra del 2 al 6 d’agost en diferents espais del municipi (Plaça Josep Sarquella; Plaça Catalunya i L’Arbreda).
Aquest projecte està inspirat per l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, acollit i impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, gestionat per l’Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.
La presentació ha estat encapçalada pel director artístic del Festival Amb So de Cobla, Adrià Bauzó, el subdirector de la Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Antoni Herrera; i l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; acompanyats per representants de les entitats col·laboradores, Diputació de Girona, Confederació Sardanista de Catalunya i Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha afirmat que “el festival Amb So de Cobla fa que Palamós esdevingui un any més capital del so de cobla, sent referent durant aquests dies d’aquest element de la nostra cultura vinculada a la llarga tradició sardanista del municipi, que encapçala des de 1943, l’Agrupació Sardanista Costa Brava, entitat que treballa des de llavors de manera incansable per promocionar la dansa nacional de Catalunya, amb iniciatives com la del mateix festival, mitjançant el qual reflectim la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional, com també de manera innovadora, presentant els instruments que la formen en nous formats, nous ritmes o noves interpretacions, obrint tot el ventall de combinacions possibles en la generació de nous públic i nous continguts”.
Segons Adrià Bauzó, músic i director artístic del festival “un any més l’objectiu del festival és difondre el so de la cobla tan nostrada, difondre els instruments que hi formen part, però a la vegada deslligar-ho de la visió generalista que presenta. Per aquest motiu, s’intenta mostrar propostes actualitzades del so de la cobla amb sons actuals, moderns. La finalitat és utilitzar la tradició per mirar cap al futur”.
Antoni Herrera, en nom de la Directora General d’Associacionisme i Cultura Popular, ha comentat que “passat i present, història i contemporaneïtat, tradició i modernitat es donen la mà al Festival Amb So de Cobla. Un magnífic aparador i una gran oportunitat perquè la cultura popular, a través dels instruments de cobla i la seva sonoritat, però també a través de creadors i intèrprets de gèneres molt diversos, arribi a un públic cada cop més ampli. En definitiva, parlem d’una iniciativa especialment oberta, que té com a trets definitoris el seu caràcter transgressor i multicultural”.
Una edició sense restriccions
Després de dues edicions marcades per les restriccions per la Covid-19, la sisena edició pretén tornar al format habitual. Es dirigeix tant al públic habituat a la música de cobla i a la sardana, com al públic més general a qui li agrada la música i vol descobrir noves sonoritats, sobretot relacionades amb l’arrel catalana.
Així mateix, Amb So de Cobla també aposta per apropar aquesta música a la gent jove amb propostes més trencadores i atractives per a tots ells. Amb aquest objectiu, la programació d’aquesta nova edició continuarà apostant per transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats musicals. Per tant, estem davant una 6a edició ben eclèctica, des de la cobla catalana tradicional fins a fusions transgressores amb altres estils i disciplines en principi totalment contraposades.
Programació
L’encarregat d’inaugurar, el dimarts 2 d’agost a les 22 hores a la Plaça Sarquella, la 6a edició Amb So de Cobla, serà la valorada OMAC que barreja el so de la cobla amb la formació estàndard d’una orquestra simfònica. La seva primera producció és “Trencadís”, estrenada a la Fira Mediterrània el 2021. Està composta i dirigida pel músic garrotxí Dani López, per a 30 músics i per a la cantant solista Anna Ferrer.
Les formacions clàssiques de Cobla també seran presents enguany en dos concerts. En primer lloc, el dimecres 3 d’agost a les 22 h a L’Arbreda, serà el torn del ja clàssic 22è Concert de la Costa Brava (Memorial Ricard Viladesau) amb la Principal de La Bisbal i Montgrins. Així mateix, des de la Catalunya del Nord, el 4 d’agost a les 19 h a Plaça Catalunya, ens visitaran La Cobla Rossellonesa que en un format més reduït del que és usual (en format sextet) i més concreta (prima, 1r tenor, 2n tenor, tuba, trompeta i contrabaix) faran un recorregut per la història de la música catalana.
Una altra de les característiques de l’edició d’enguany se situa en les coproduccions. D’un costat, en coproducció amb la Confederació Sardanista de Catalunya i creat expressament per a la gala de la Sardana de l’any, s’estrenarà oficialment dins d’un festival la fusió de la Cobla Maricel + In Crescendo + Anna D’Ivori. Serà el dijous 4 d’agost a les 22 hores a la Plaça Josep Sarquella.
Així mateix, després de coproduir-la conjuntament amb la Fira Mediterrània de Manresa, i després de girar-la durant dos anys en festivals a priori amb perfils diferents del d’Amb So de Cobla, el divendres 5 d’agost a les 22 hores a Plaça Josep Sarquella, Za! & La Transmegacobla acompanyats per les veus de Tarta Relena portaran la seva particular fusió entre la distorsió, la psicodèlia i el so de la cobla.
El format més familiar de la sisena edició anirà a càrrec de La Cobla Bisbal Jove que de la mà de l’actor David Planas portaran l’espectacle “Ssshht!”, una aventura per a tots els públics on es podran descobrir de ben a prop els instruments que formen una cobla, escoltar i gaudir amb la gran varietat de música que ens interpretaran i ajudar-los a superar els reptes que els esperen en aquest nou espectacle. Serà també el divendres 5 d’agost a les 19 hores a la Plaça de Catalunya.
Finalment, per clausurar la sisena edició, el dissabte 6 d’agost a les 22 h a Plaça Josep Sarquella, Amb So de Cobla recupera una proposta presentada l’any 2011 sota el títol Coblism. Amb Coblism 2, la producció que es veurà en el Festival, el DJ i productor musical del Rosselló, Raph Dumas, i la polifacètica Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, es fusionen en tots els sentits fent una lectura molt actualitzada del Caminar de la Tradició. Per l’ocasió estaran per acompanyats Cobosmika, reconeguda companyia de dansa creada l’any 2000 per la palamosina Olga Cobos i l’eslovac Peter Mika.
Entrades
Tret de 22è Concert de la Costa Brava (Memorial Ricard Viladesau) amb la Principal de La Bisbal i Montgrins que les entrades són de pagament a 15€ € i es poden adquirir a https://www.lagorga.cat/espectacle/682, la resta de concerts és amb entrada gratuïta.