Peralada (ACN).- La Fundació Castell de Peralada ha encarregat el disseny d’un nou auditori fix, una sala d’assaig polivalent per acollir residències artístiques i una futura aula d’arts escèniques amb projecte museístic.
El nou espai, que s’ubicarà als jardins del castell, comptarà amb una inversió de més de 4 MEUR en la primera fase, que es preveu inaugurar l’estiu de l’any que ve. La presidenta de la fundació, Isabel Suqué, diu que el projecte “recupera el passat per projectar el futur” i que “es tracta del pas que calia fer en aquest moment per tal de posicionar el Festival i el Peralada Resort com un espai de lideratge durant les pròximes dècades en l’àmbit de les destinacions internacionals“.
La construcció d’aquest nou equipament de 6.624m², amb pati de butaques a l’aire lliure, ha estat encarregat a Jordi Marcè Arquitectes, i s’ha pressupostat en una primera fase en més de 4 MEUR. El projecte es presenta en tres blocs: un espai entre bastidors i oficines, una caixa escènica amb una sala d’assaig i un espai per a premsa i creació de continguts audiovisuals i una platea amb capacitat màxima per a 1.566 butaques amb una aula d’arts escèniques integrada amb espai expositiu.
L’edifici es construirà al mateix terreny on fins ara s’ha celebrat el Festival des de l’últim canvi d’ubicació, l’any 2010. L’espai guanyarà en confortabilitat i comoditat per oferir al públic una experiència “memorable“. En paral·lel, el nou projecte preveu nous estudis acústics per tal de millorar la sonorització de l’espai i adaptar l’acústica al nou disseny, punt essencial per programar òpera i lírica a l’aire lliure.
El Festival Castell de Peralada es convertirà en el primer festival d’estiu que abandona l’estructura mecànica i tubular per oferir les programacions en un auditori de construcció fix i de propietat. “El projecte es fonamenta en la integració de l’arquitectura al parc dels jardins i la sostenibilitat per esdevenir un equipament confortable per al nostre públic i per als artistes que conformen la nostra programació. Volem que l’edifici també respongui als estàndards d’excel·lència, qualitat i prestigi de la nostra oferta cultural. A més, aquestes noves instal·lacions serviran per augmentar l’impacte econòmic que genera el Festival al territori“, remarca Miguel Suqué Mateu.
L’objectiu del Grup Peralada és que aquesta nova infraestructura sigui “modèlica” des del punt de vista mediambiental i paisatgístic. D’aquesta manera, es prioritzarà l’eficiència energètica que s’obtindrà de les plaques fotovoltaiques que ja estan funcionant al recinte del castell per aconseguir el màxim d’autosuficiència d’un espai que preveu reduir considerablement el consum d’aigua de l’edifici reutilitzant-la un cop hagi estat convenientment tractada. A més, des del Festival s’està treballant en un pla de reciclatge per tal d’esdevenir tota una referència en aquesta matèria.
El Festival Internacional de Música Castell de Peralada serà el principal usuari d’aquestes noves instal·lacions durant l’època estival, tot i que els nous espais que guanya el projecte contribuiran a la “desestacionalització” de l’activitat del Festival al llarg de l’any, en esdevenir un espai que neix per donar servei a la comunitat creativa, artística, educativa i social del territori. Més enllà de l’activitat del mateix festival, està previst que l’auditori i les seves instal·lacions puguin ser utilitzades per altres promotors, esdeveniments empresarials i de l’administració local.
La construcció d’un nou auditori forma part del Pla especial del castell de Peralada aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona el juny del 2018. Un pla que preveu garantir la conservació del conjunt històric, rehabilitar els elements catalogats i facilitar el desenvolupament d’activitats culturals amb el màxim respecte per l’entorn, a la vegada que permet substituir l’auditori actual per una construcció nova més integrada a l’entorn.
Una futura aula d’arts escèniques a l’Alt Empordà
El projecte preveu també la construcció, en una segona fase, d’un nou espai destinat a convertir-se en la nova aula d’arts escèniques de l’Alt Empordà. Es tracta d’un edifici polivalent situat darrere el pati de butaques, on es pot explicar la història del Festival però, sobretot, des d’on es pot fer pedagogia de l’òpera i la dansa, promoure l’art a través d’exposicions i espais per a la reflexió, així com convertir-lo en un espai on els creadors puguin oferir xerrades o tallers previs als espectacles. Un espai immersiu i tecnològicament avançant dissenyat per convertir-se en un espai de referència a casa nostra i un punt de trobada amb la història del Festival, les arts, l’òpera, la dansa i la creativitat.
A través de diferents relats creats i adaptats a cada tipologia de públics, que poden anar des del visitant del mateix resort o del Festival fins a estudiants del Campus Peralada i escoles, aquest equipament neix amb la voluntat de prestar servei a la comunitat i al territori i explicar el llegat artístic del Festival. A més, aquesta aula reforçarà la col·laboració cultural amb la vila de Peralada i amb tota la xarxa de municipis de la comarca.
El recinte del Carme, escenari del 2023
La construcció del nou equipament, però, obligarà la Fundació Castell de Peralada a presentar una programació amb un format reduït per a aquest 2023. Aquest any, i per primera vegada, el Festival ha programat una part de la seva edició per Pasqua, un format que “ha arribat per quedar-se“, en paraules del director artístic del Festival, i que se celebrarà a l’església del Carme durant els dies 6 i 8 d’abril. Durant la primavera, l’organització donarà a conèixer els noms que formaran la programació de l’estiu, que es preveu molt condensada en el temps i sense grans concentracions de públic.
El projecte culminarà el 2026 coincidint amb el 40è aniversari del festival.